Олег Јегоров: Барак Обама на нишану руских „телефонских шаљивџија“

Акције руских „пранкера“, тј. „телефонских хулигана“ Вована и Лексуса нешто су више од обичне шале. Они телефонирају председницима држава и познатим политичарима, лажно се представљају и вешто их наводе на отворени разговор. Вован и Лексус причају дописнику „Руске речи“ како су телефонирали Елтону Џону и Ердогану и говоре о томе ко би могао бити њихова следећа мета.

Владимир „Вован“ Краснов и Алексеј „Лексус“ Стољаров (Фото: Александар Шчербак/TAСС)

Владимир „Вован“ Краснов и Алексеј „Лексус“ Стољаров (Фото: Александар Шчербак/TAСС)

Ако вам зазвони телефон, а ви подигнете слушалицу и чујете: „Добар дан, овде Владимир Путин“, немојте се одмах радовати (или плашити). Могуће је да сте постали жртва руских „пранкера“ Вована и Лексуса.

„Радна биографија“ овог дуета је заиста упечатљива. Телефонирали су, на пример, Елтону Џону и представили се као Путин и његов портпарол, па су са њим поразговарали о правима ЛГБТ у Русији. Или, рецимо, под именима председника Украјине Петра Порошенка и премијера Арсенија Јацењука су разговарали са турским председником Реџепом Ердоганом. У Порошенково име су написали писмо припадници украјинских оружаних снага Надежди Савченко са молбом да прекине штрајк глађу, и она је послушала.

Шта је то „пранк-новинарство“?

Вован (Владимир Кузњецов) и Лексус (Алексеј Стољаров) карактеришу своју делатност као „пранк-новинарство“ и објашњавају да је у питању посебна врста „пранка“. Наиме, уместо да праве смицалице саговорнику, они га провоцирају да открије неку поверљиву информацију. На пример, разговарали су са Кримским Татарима који су организовали блокаду Крима, при чему су се представили као украјински функционери. На тај начин су утврдили идентитет човека који је у новембру 2015. дигао у ваздух далековод који спаја Украјину са Кримом. Све податке свога „истраживања“ пранкери су послали јавном тужилаштву Крима.

„У нашем послу треба бити помало новинар, и помало обавештајац. И наравно, потребан је хумор“, каже Вован дописнику „Руске речи“.

Патриоте, али не агенти

Свака Вованова и Лексусова „телефонска смицалица“ иде на руку Кремљу. Жртве телефонских шаљивџија су обично оне јавне личности које су у конфликту са Русијом. Кузњецов и Стољаров и сами наглашавају да су они патриоте и да подржавају Путинову политику, али не раде за државу, а бројеве телефона познатих личности проналазе сами и уз помоћ „пријатеља“.

Руски пранкери са нескривеном иронијом реагују на гласине о њиховим везама са обавештајном службом. Они, међутим, не желе да збијају телефонске шале са руским политичарима и јавним личностима попут Рамзана Кадирова или патријарха Кирила: „То би допринело дестабилизацији ситуације у земљи“.

Како пронаћи број телефона познате личности?

Пранкери не откривају све детаље процедуре телефонског позива шефу државе, али нека општа схема је следећа: до самог врха они стижу преко дугог ланца функционера, почев од оних најнижих. „Има људи који су спремни да помогну“, каже Кузњецов.

Од осталих пранкери успевају да измаме податке лажно се представљајући. „На пример, телефон Џона Макејна нам је помогао да пронађемо телефон Михаила Сакашвилија (бившег председника Грузије, тренутно губернатора Одесе – „Руска реч“), каже Лексус.

Пранкерски кодекс части

По речима руских пранкера, њихове акције и нису толико политизоване. „Ми не циљамо специјално на непријатеље Русије да бисмо уперили прст у њих“, објашњава Кузњецов. „За нас је најважније да створимо медијски догађај“. Управо то они наводе као разлог што су 2015. године телефонирали Елтону Џону и представили се као председник Русије и његов портпарол: „Он је рекао да би хтео да поразговара са Путином о ЛГБТ. Ми смо помислили да је то занимљива идеја“.

Стољаров каже да постоје табу теме којих се он и Кузњецов никада неће дотицати: „Не треба збијати шале са старим или болесним људима. Ми не дирамо и не провоцирамо оне који су нама лично симпатични. И не примамо наруџбине за новац, као други пранкери“.

Ко је следећи?

Вован и Лексус кажу да би радо поразговарали са Бараком Обамом или Ангелом Меркел. „Лидери европских држава и САД су главне медијске личности. Наравно, то је веома сложено и ја не кажем да ми већ сада тражимо њихове телефоне, али имамо жељу да поразговарамо са њима“, рекао је Вован за „Руску реч“.

Од 30. априла пранкери почињу да раде у новом формату. Руска телевизија НТВ покреће шоу-програм „Позив“ са њиховим учешћем. Пранкери ће бирати најактуелније медијске догађаје и тим поводом телефонирати познатим личностима, после чега ће у студију са гостима и експертима разговарати о добијеним информацијама.

Лажно представљање у телефонском разговору по руским законима се не третира као прекршај, уколико пранкери не вређају саговорника и не прете му. Против Вована и Лексуса у Русији није подигнута ниједна тужба. Украјина није толико толерантна према руским пранкерима. По Лексусовим речима, против њега и његовог колеге су у Украјини подигнуте оптужнице за кривично дело.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 21. 4. 2016)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар