Хрватска блокирала поглавље 26, Вучић се вратио из Брисела

Премијер Александар Вучић је напустио Брисел и сутра неће присуствовати Међувладиној конференцији

Премијер Александар Вучић састао се у Бриселу са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини (Фото: Фонет/АП)

Премијер Александар Вучић састао се у Бриселу са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини (Фото: Фонет/АП)

Премијер Александар Вучић је одлучио, после састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, да отпутује из Брисела, тако да сутра неће присуствовати Међувладиној конференцији ЕУ и Србије.

То је његов одговор на чињеницу да ЕУ није отклонила препреке за отварање поглавља 26 у преговорима Србије и ЕУ, односно да постигне договор са Хрватском да повуче своју блокаду на то отварање.

Премијер је раније данас изјавио, како је пренела Прва ТВ, да му је „доста хрватског иживљавања”.

Ово није први пут да Загреб блокира отварање поглавља, исто се догодило са 23 и 24, иако су европски званичници, Европска комисија, а данас изричито и канцеларка Ангела Меркел, указали да се билатерална питања решавају билатерално, а не у оквиру преговарачког процеса о приступању.

Вучић је новинарима у пролазу рекао да је састанак с Могерини био веома тежак, и да је он изнео своје мишљење о понашању појединих земаља у региону, пре свега Хрватске.

На Међувладиној конференцији, на којој је планирано отварање поглавља 5 и 25, остаје министарка Јадранка Јоксимовић – преноси Танјуг.

Премијер Александар Вучић састао се у Бриселу са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Састанку је претходила информација да је Хрватска блокирала отварање поглавља 26 у преговорима Србије са ЕУ, а премијер Вучић је поручио да ће, уколико не постигне договор са Могерини и Хрватска повуче блокаду, напустити Брисел, где је сутра требало да присуствује Међувладиној конференцији.

Раније данас потврђено је да је свих 28 чланица дало сагласност на отварање поглавља 5 и 25, али се очекивало да током дана, на радним групама ЕУ, и поглавље 26 добије зелено светло.

Поподне је стигла вест из Берлина која је сигнализирала развој догађаја: хрватски премијер Андреј Пленковић је на заједничкој прес конференцији са немачком канцеларком Ангелом Меркел рекао да Београд треба да испуни све критеријуме за отварање поглавља.

Канцеларка је, међутим, реаговала оценом да, што се Србије тиче, отворена билатерална питања треба билатерално решавати.

„А ако Немачка може да помогне, она ће то и да учини. Снажно подржавам спремност Хрватске на разговор са Србијом”, рекла је Меркелова, пренели су хрватски медији.

Раније данас и аустријски министар спољних послова Себастијан Курц изјавио је за Танјуг да се нада договору око отварања поглавља 26, јер је то подршка храбром реформском курсу српске владе.

„Србија је постала сидро стабилности у региону и важан партнер у савладавању мигрантске кризе, која још увек погађа наше две земље. Захваљујући храбрим реформским напорима премијера Александра Вучића и даљем напретку у дијалогу са Приштином постало је могуће отварање нових поглавља у приступним преговорима”, истакао је Курц у интервјуу Танјугу.

Шеф аустријске дипломатије рекао је и да је, заједно са другим партнерима у ЕУ и комесаром Јоханесом Ханом, у редовном контакту са хрватском страном како би се евентуалне препреке на путу Србије у Унију уклониле.

„Генерално важи правило да билатерална питања не смеју да блокирају приступни процес западнобалканских земаља. То је и важан елемент Берлинског процеса”, подсетио је Курц.

Хрватска је и раније блокирала отварање поглавља са Србијом – преноси Танјуг.

Хина: Неколико чланица ЕУ против отварања поглавља 26

БРИСЕЛ – Србија ће сутра на међувладиној конференцији о приступању ЕУ отворити поглавља 5 и 25, али за отварање поглавља 26 Образовање и култура нема сагласности међу земљама чланицама, преноси вечерас хрватска агенција Хина.Како та агенција сазнаје у европским изворима у Бриселу, неколико земаља- чланица, међу којима је и Хрватска, имало је неколико примедби у вези са образовањем на језицима националних мањина, које је у оквиру поглавља 26. Хина наводи да је Хрватска имала примедбе око уџбеника на хрватском језику и да је Србија на том плану започела да преводи на хрватски постојеће уџбенике за основне школе, али није почела да ради на посебним уџбеницима намењеним припадницима хрватске заједнице.Међувладина конференција о приступању са Србијом биће одржаће на маргинама састанка Већа за опште послове, који чине министри за европске или спољне послове земаља чланица.Министри ће на том састанку усвојити закључке о проширењу у којима ће, између осталог, позвати Србију да поштује права националних мањина, сазнаје Хина – преноси Танјуг.

Михајловић: Србија била стрпљива, Хрватска нема добре намере

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић оценила је вечерас да то што је Хрватска остала при ставу да блокира отварање поглавља 26 у приступним преговорима Србије са ЕУ, показује да та земља нема добре намере.

„Србија је све време била врло стрпљива, све што је требало да се ради, да се ускладимо са европским стандардима и са поглављима, ми заиста вредно радимо. То кажу све институције Европе. Мислим да ово заиста није начин”, рекла је Михајловић за Н1.

Говорећи о томе што је већи део делегације Србије, на челу са премијером Александром Вучићем, напустио Брисел јер је Хрватска остала при ставу да блокира отварање преговарачког поглавља 26, које се бави културом и образовањем, Михајловић је рекла да се надала да ће ипак све решити.

„Тако да ово није добра намера”, закључила је Михајловић – преноси Танјуг.

Вучић: Доста хрватског иживљавања

Хрватска је блокирала отварање поглавља 26, а премијер Александар Вучић најављује да ће напустити Брисел и да сутра неће присуствовати Међувладиној конференцији, уколико Хрватска не повуче блокаду, пренела је Прва телевизија.

Премијер Вучић отпутовао је вечерас у Брисел, и уколико са високом представницом ЕУ за спољну политику Федериком Могерини не буде постигнут договор о деблокади, он ће још вечерас напустити Брисел и неће присуствовати сутрашњој међувладиној конференцији, на којој ће се разматрати отварање поглавља, јавила је та телевизија.

Вучић је, како наводи Прва, рекао да му је доста хрватског иживљавања:

„Србија је све време била стрпљива, и трудила се да не реагује, али ће од сада другачије разговарати”, рекао је Вучић за Прву тв.

Он је рекао да ће се, уколико Хрватска не повуче блокаду он напусти Брисел, и обратити јавности.

Премијер Вучић отпутовао је данас поподне у Брисел где је за вечерас био предвиђен његов састанак са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Радни састанак српског премијера и Могерини претходи Међувладиној конференцији ЕУ и Србије, сутра у Бриселу, на којој се очекивало отварање сва три поглавља у преговорима – 5 и 25, на који су све земље раније дале сагласност, али и 26, за које се очекивало да ће до Међувладине конференције такође добити зелено светло свих 28 чланица ЕУ.

До сада, све земље чланице ЕУ дале су сагласност за отварање поглавља 5 које се односи на усклађивање српских прописа са европским стандардима у области јавних набавки и поглавља 25 које се тиче науке и истраживања.

Радна тела ЕУ састају се и данас и сутра, а циљ је, између осталог, постизање консензуса свих 28 држава чланица за отварање поглавља 26 које покрива питања образовања и културе.

Дачић: Хрватска блокада поглавља 26 је ситна ствар

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић прокоментарисао је данас одлуку Хрватске да блокира отварање поглавља 26 у преговорима Србије са ЕУ, рекавши да то показује непринципијелност позиције када се блокира оно поглавље које нема никакве везе са захтевима које има званични Загреб.

„Да ли ћемо отворити ово поглавље данас или за пет месеци, па не мислите ваљда да ће се Србија уплашити или угрозити националне интересе због тога. Ситна је то ствар”, рекао је Дачић новинарима.

Он је рекао да би ЕУ требало много више пажње да посвети оном што се дешава у Хрватској, преноси Танјуг.

„Ако је Хрватска та која ће да одлучује о томе да ли ће Србија у ЕУ, онда ми је одмах некако пало интересовање”, рекао је Дачић.

Јоксимовић: Политичка одлука Хрватске да блокира поглавље

БРИСЕЛ – Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да, по свему судећи, поглавље 26 неће бити отворено због блокаде Хрватске. „То је политичка одлука Хрватске”, рекла је Јоксимовићева за РТС и додала да премијер Александар Вучић неће присуствовати међувладиној конференцији ако тако буду остале ствари. „Мислим да је то исправна одлука премијера”, рекла је Јоксимовић. На питање који су захтеви Хрватске, Јоксимовић је рекла да су они потпуно неуобичајени, да немају везе са преговарачком праксом и да су тражили додатне гаранције за образовање на језику националних мањина. Како је рекла, нема ту много „европских стандарда”, ради се о политичкој намери. Такав сигнал из Хрватске није обећавајући, рекла је она. Србија остаје привржена реформама, стабилности у региону и европском путу, истакла је – преноси Танјуг.

(Политика, 12. 12. 2016)

Ивица Дачић: Поред Хрватске, резерве имала и Бугарска

Поред Хрватске која је блокирала отварање поглавља 26 које се односи на образовање, одређене резерве имала је и Бугарска, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић, наводећи да теоретски још постоји могућност да се у Бриселу отвори и то поглавље у преговорима Србије са ЕУ.

Ивица Дачић (Фото Д. Жарковић)

Ивица Дачић (Фото Д. Жарковић)

Дачић је за РТС рекао да је премијер Александар Вучић, који се у понедељак увече вратио из Брисела због тога што ЕУ није отклонила препреке за отварање и поглавља 26 у преговорима Србије и ЕУ, односно није постигнут договор са Хрватском да повуче своју блокаду, до касно у ноћ радио и био је у контакту са најважнијим политичким личностима у ЕУ.

„Видећемо шта ће се даље десити. Србија има свој пут ка ЕУ, али Србија неће никоме дозволити да је понижава, вређа, а нарочито да је условљава… за отварање сваког поглавља морамо да водимо специјалне ратове са појединим земљама или са челницима ЕУ”, каже Дачић.

Како је рекао, у Хрватској се створила једна антисрпска атмосфера и да нова хравтска влада није променила такав однос према Србији. Каже и да је у Хрватској проблем чоколадица која долази из Србије, те да је Хрватска земља у којој се обнавља фашистичка и усташка идеологија.

Наводећи да је јадна таква ЕУ у којој Хрватска води главну речи и условљава европски пут Србије, а свакодневно крши европске вредности, Дачић каже да ми нисмо наивни јер није у питању ни Хрватска ни Бугарска.

„Не могу да верујем да та моћна ЕУ не може да утиче на једну Хрватску и на једну Бугарску… на Хрватску да ли ће дати или неће дати сагласност на одређена поглавља. Разумем оптерећеност и фрустрације које Хрватска има у односу на Србију, на успехе које Србија постиже, али то апсолутно не доприноси стабилности у региону”, рекао је Дачић.

(Танјуг/Политика, 13. 12. 2016)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s