РТС: Шта се догодило са остацима храста старог шест векова?

Ни о једном дрвету није се говорило као о храсту у селу Шарани, који је исечен јер се нашао на траси деонице Коридора 11 од Љига до Прељине. То да би остатке храста старог шест векова и високог 40 метара требало сачувати и уградити у неку цркву поменуо је јуче и премијер, уочи отварања дела ауто-пута. Екипа РТС-а проверавала је где је храст и да ли се чува.

Место где је некада био стари храст

Место где је некада био стари храст

На самом коловозу је место где је био стари храст. Место није обележено и више ништа не указује на то да је уместо модерне саобраћајнице ту некада било вишевековно стабло.

Вишевековни храст, исечен прошлог лета, требало је да буде смештен у порти савиначке цркве.

Из Министарства грађевинарства тада су најавили да ће стабло бити конзервирано и сачувано као један од симбола овог краја. Уместо тога, делови џиновског дрвета разбацани су по савиначком крају.

Председник Месне заједнице Савинац каже да више нико ни од мештана не обраћа пажњу на делове стабла.

„Од свега су сви дигли руке. Конзервирати га сигурно неће, он је већ пустио воду и трули овде. Тумбају га са утоваривачима, преносе са једног краја на други и на крају ће га највероватније спалити“, каже Милиша Николић, председник месне заједнице.

Пре три године, мештани су протестовали због сече храста, а еколошка друштва и невладине организације су предлагали разна решења како би се храст очувао. Ниједно није реализовано. Храст је лета 2015. исечен, уз образложење надлежних да је одлука донета у складу са струком, а не легендом.

Једино што је у Шаранима од храста остало, јесте путоказ који ником није засметао.

(РТС, 8. 11. 2016)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар