Катехон: Спољна управа намеће Србији спорни закон

Скупштина Србије гласала је за усвајање закона који предвиђа кривично гоњење за негирање геноцида.

eu_serbia_control_0_0

Измена Кривичног закона

Ради се о члану 387 (5). Сада, према новој верзији, за јавно негирање геноцида и ратних злочина, грађани Србије могу бити осуђени на затвор до пет година.

Српска проблематика

Овај закон се мора разматрати у контексту политичког притиска на Србију и историје последњих тридесет година. Запад оптужује Србе за геноцид над муслиманским становништвом, који се догодио у Сребреници.

У ствари, то је била провокација организована да дискредитује Србе, о чему сведоче бројне чињенице које су прикупили истраживачи.

И овај закон има за циљ стварање дискурса колективне кривице Срба за наводне злочине.

Немоћ српских политичара

Значајно је да је већина у парламенту гласала за измене у Кривичном законику. Министар правде Србије Нела Кубуровић, говорећи у Парламенту, указала је на потребу „обавезе према Европи“.

Али законодавство ЕУ има оквирну одредбу о негирању геноцида, релевантну само за земље чланице ЕУ, а Србија није члан ове заједнице. Поред тога, нису све земље ЕУ прилагодиле своје законе овој одредби.

Занимљив податак је да је 2015. године, Европски суд за људска права признао право грађанима Турске да јавно негирају геноцид над Јерменима.

(Катехон, 25. 11. 2016)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар