Епископ јегорjевски Тихон (Шевкунов): Романови, најпознатија и најоклеветанија породица у Русији

У Москви, у Мањежу одржана је изложба под називом „Романови. Моја историја‟- значајан догађај не само у културном животу земље, већ такође важан у смислу огромног интереса за њега. Хиљаде људи у су стајали у вишечасовном реду, како би кренули у виртуелно путовање у 400 дугу историју руског царског дома. Изложба се одржава у оквиру годишњег форума „Православна Русија“ под покровитељством Патријарха московског и целе Русије Кирила. Један од кустоса догађаја, архимандрит Тихон, игуман Сретењског манастира, сматра да је тако велика пажња за изложбу право изненађење за организаторе.

romanovi-tihon-1

– Да будем искрен, нисмо очекивали да ће изложба изазвати такав велики интерес. Нама су чак говорили: добро, ко ће ићи на изложбу – да гледа уџбеник историје? Али као је потврђују руководиоци Мањежа, таква посећеност није била у последњих неколико година. На дан има око 18 хиљада људи, а за само две недеље прошло је око 250 хиљада. Људи морају да стоје у реду понекад три сата. На крају, изложба ће трајати до 24. новембра.

romanovi-tihon-2

Који су основни циљ имали организатори да спроведу изложбу посвећену четири стотине година дугој историји династије Романов?

– Најчешће смо чули од посетиоцa речи: Отворили сте сопствену историју за нас. То је био наш главни циљ – да представимо необично значајан сегмент у историји у некаквој целости. И желели смо да одамо почаст неколиким генерацијама наших сународника: да се захвалимо за ову велику, најпознатију, али и највише фалсификовану и оклеветану породицу у Русији. За нас је очигледно да сви владари ове династије, осим можда једног или два карактера, све снаге давали у служење Русије.

romanovi-tihon-6

Двадесети век оставио у свести масе стереотипе о царској породици и историјских фалсификата.

– У праву сте. Поставили смо као циљ да потпуно и искрено испричамо људима о животу владара из породице Романових, да се не бавимо идеализацијом, али и да покушамо да рашчистимо ове слојеве историје од дела ревносних клеветника.
А о нашој историји се заиста мало зна, што је признала и већина посетилаца са којима смо разговарали. На пример, цар Михаил Фјодорович, шта Ви знате о њему? У најбољем случају, чули смо да је то био један младић, коме је пао цео домен контроле. Да су царством управљали бојари, и његов отац, патријарх Филарет и да се ништа посебно као први Романов није показао. Али, у ствари, наставља се потпуно другачији спектакл.

Какво је било то време? То је било време Смуте. Земља је била уништена, растрзана, дискредитована неспособњаковићима који нису били у стању да створе државу којом ће управљати елита. Бојари и свештенство два пута су крунисали за цара самозванца Лажног Димитрија, Гришку Отрепјева, чинећи га својим законитим царем. Ово је праћено злогласним хором: Василиј Шујскиј, други Лажни Дмитриј (Тушински лопов), владавина седам бојара, пољски принц Владислав, којег су бојари позвали на царство. Политичка и духовна деградација долази до заиста застрашујућег нивоа. Становништво од пет милиона људи сведено је на три милиона. Много људи, нарочито на јужним границама, отетих и продатих у робље на Криму и Турској. У трговину робљем нису укључени у само номади, већ и наши суграђани. Смута – страшан спектакл самоуништења народа и саме земље.

И такво стање државе прихвата шеснаестогодишњи тинејџер. Да, наравно, у прве две године владавине девастиране земље, Михаилу је помагала мајка, бојари и наравно његов отац – Патријарх Филарет. Али морамо имати на уму да се патријарх вратио у Москву из пољског заробљеништва само у 1619, односно седам година након почетка владавине његовог сина. Михаил Фјодорович је владао земљом веома одговорно, са љубављу и поред тога, као што би данас рекли, заиста ефикасно. Становништво током његовог мандата се више него удвостручио, од три до седам милиона људи. Територија се више него удвостручила. Ово је први и готово непознат за нас Романов.

romanovi-tihon-4

Али, у овом периоду руске историје, као иу било ком другом, било је и тамне стране, понекад страшне и крваве.

– Стварајући историјску изложбу, ми нисмо покушали да улепшамо реалност. На пример, материјали посвећени истом периоду, описују трагичну страну – погубљење четири године старог сина Марине Мнишек и другог Лажног Дмитрија, којег су направили знамењем борбе за власт, али у ствари, за нову Смуту.

Не кријемо ни различита мишљења, укључујући и последњег императора – Николаја II. Ево, на пример, познате речи министра Ивана Шчегловитова: „Паралитика власти слаба, неодлучан, некако се невољно бори са епилепсије револуције.“ Ипак, главна ствар је да покажемо шта су Романови урадили за изградњу Русије, позивајући се, наравно, на тешко, контроверзне тренутке.

romanovi-tihon-5

По мишљењу већине људи, изложбе о царевима и императорима представљају дивне ствари, круне, иконе, покућство. Али то није овде случај.

– Имали смо два артефакта: особље које припада првом Романову, и текст дневника и абдикације последњег Романов а- Николаја II Александровича. Остатак – мноштво екрана, интерактивних панела, експоната, са којима можете ићи у информацију у оној мери у којој вас то занима.

У свакој од просторија које смо опремили интерактивним екранима, можете истражити историју важних прекретница тог времена. На пример, битка на Полтави. Репродукује се локација трупа, компјутерска реконструкција битке, можете видети резултате битке, покренути војника на слици, видети униформе, оружје.

Изложба има велики број информативних квизова. То смо направили за децу, али и одрасли, нису заостајали. Ми смо чак морали тражити од старијих да уступе место деци. Четрдесет до педесет тура дневно вршили смо само са студентима.

romanovi-tihon-3

Па ипак, по вашем мишљењу, шта је разлог тако прекомерног интересовања за ове изложбе? Јасни су, на пример, бескрајни редови до Појаса Пресвете Богородице, када су га принели у Русији: религиозни људи желе да додирну православно светилиште. А овде је само још један изложба. Ово је веома важан показатељ да смо толико жељни да научимо да прихватимо и упустимо се кроз историју, то је важна компонента формирања националног идентитета.

– Рекли сте праву реч: хтели су да додирну. Људи су додирнули прошлост, открили своју историју. Национална идеја и национални идентитет су нераскидиво повезани са својом прошлошћу. Нећемо бити у заблуди ако кажемо да је историја у власништву њених народа и државе – то је значајан део националне идеје.

На изложби ми је пришла група школараца, у десетом, једанаестом разреду. И један младић на питање шта је понео са собом са изложбе, застао је и рекао: „Желим да наставим њихово дело.“ То вреди!

Наслов: Стање ствари

(Православие. ру, 29. 10. 2016)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

8 replies

 1. Ова изложба је организована пре три године…колико се сећам…под називом:
  Православная Русь. Моя история. Романовы.
  Путовала је кроз целу Русију.

 2. Поштована госпођо, и мени се чини да јесте. Ја сам, међутим, врло задовољан што је тај чланак управо сада приређен на српском језику. Сама идеја да га угледни руски портал објави на нашем језику делује као мудар потез уредништва који нам (у складу са мисионарском улогом сајта) говори о томе како би требало да посматрамо одређене теме, без непотребне страсти и идеолошких сукоба који су штетни, а свакако наоружани знањем.
  Свако Вам добро од Бога.

 3. Поштовани Јован Илијин,
  У недостатку бољег добро је и ово. Мада је овде исказана уобичајена бољка једног патриотског портала-покушај повезивања и разговор у различитим временима.
  Ја мислим другачије-за било какав напредак потребан је сусрет и разговор у реалном времену.
  Одатле да пођемо…

 4. Поштована, претпостављам да мислите на организовано окупљања и организовано деловање људи који прате овај сајт. Или сте мислили на појединачне сусрете? Опростите, желео бих да избегнем неспоразуме који су јако чести у интернет комуникацији. Поздрављам Вас.

 5. Поштовани Јован Илијин,
  Нисам имала намеру да овај дијалог продужавам али видим да има неких неспоразума у нашој комуникацији па да их објасним. Добро је што сте споменули мисионарску улогу сајта јер не знам о чему може да се мисионари сем о истини и то је једини начин да избегнемо, како рекосте, „непотребне страсти и идеолошке сукобе који су штетни“. Знање је ту неопходно и, ево, испод овог текста ја рекох оно што сам знала…као што и увек кажем оно што знам и што је осведочена истина.
  Што се тиче окупљања истомишљеника они се увек нађу ако су претходни услови задовољени а организовано деловање треба препустити онима који се тим баве.
  Свако добро.

 6. @ Црна Мамба

  Јован Илијин вам је одговорио не знајући (наравно) да се ваше „уобичајена бољка једног патриотског портала“ односи на (претпостављам) на ваш обрисан коментар у којем сте устврдили да један аутор Стања ствари (СС) није превише паметан и пише памфлете: ви сте овде релативно нови, не знам где сте „изградили“ коментаторску каријеру (и не интересује ме, искрено речено), али на овом сајту неће бити објављено ништа што иде НА ЧОВЕКА а не НА ТЕКСТ/АРГУМЕНТ.

  уз наду да смо се разумели,
  Александар Лазић

  ПС. Огавно је што сте у том обрисаном коментару пљували на ОВОМ порталу један ДРУГИ портал: све нам је дозвољено, али није нам све на корист – имајте то у виду!

 7. Поштовини господине Лазићу,
  Већ и ово обраћање мени говори шта је уобичајена бољка патриотских портала-ексклузивитет у истини. Вероватно зато и није могућа нека шира сарадња патриотских снага јер се на овом политичком полу тражи длака у јајету. То наравно говори о вајној зрелости патриота а и о њиховом патриотизму.
  Што се тиче коментара који сте ми обрисали испод текста Д. Трифковић, верујте, то Вам уопште нисам замерила али видим да сте се Ви наљутили што сте ми обрисали коментар.
  Наравно да није било коректно од мене да мој коментар буде ад хоминем али цео њен текст је ад хоминем па га Ви ипак објависте. Цео текст је проткан врло симњивим закључцима заснованим на рекла-казала. Заправо, нашла сам за сходно да могу увредити неког ко вређа моју интелигенцију. О штети коју наносе овакви површни текстови сазнамо касно и онда кад се унесе зла крв.
  П.С. Што се тиче другог сајта било Вам огавно или не ту је све тачно од речи до речи.
  Свако добро

 8. @ Црна Мамба

  Ви пишете:

  П.С. Што се тиче другог сајта било Вам огавно или не ту је све тачно од речи до речи.

  И сад Ви држите лекције мени, који сам био уредник сајта НСПМ-а, како ствари функционишу на НСПМ-у?! И још тврдите „све је тачно од речи до речи“! Има оно ОБУЋАРУ, НЕ ИДИ ДАЉЕ ОД ОБУЋЕ!

  С најбољим жељама у приватном животу,
  А. Лазић

Оставите коментар