Мило Ђукановић напушта све државне функције

Црногорски премијер Мило Ђукановић напушта државне функције, а њега ће на функцији премијера, ако Демократска партија социјалиста добије мандат за састав Владе, заменити високи функционер те странке Душко Марковић.

Мило Ђукановић

Мило Ђукановић

Премијер са најдужим стажом, некада најмлађи лидер на тој позицији у Европи, трећи пут за 27 година напушта државне функције. Пре 10 година, лични разлози, а не притисак Запада или сукоби у партији, навели су га да то учини први пут.

„Опредељујем се не да тајно водим државну политику него да оваквим маневром и повлачењем у други фронт црногорске политичке сцене, заједно са господином Маровићем, ослободим црногорску политичку сцену неким снажним индивидуалним капацитетом“, говорио је Ђукановић 2006. године.

Други пут, лишен било какве тескобе због потенцијалних правних процеса који би се против њега могли спровести, како је говорио, 2010. поново одлази са свих државних функција.

„Ова моја одлука није изненадна, нити исхитрена и није донесена, како то тврде неодговорни појединци, из њима својствених разлога ни под чијим притиском, нити изнутра нити споља“, рекао је тада Ђукановић.

Оба пута се вратио на власт после двогодишње паузе, тврдећи да је држави потребно његово искуство. Да ли ће то учинити и трећи пут?

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику сматра да ово повлачење свакако није крај његове каријере, имајући у виду да ће је он наставити у некој међународној организацији или, како каже, веома брзо – 2018. године – кандидовањем на председничким избора.

Разлоге повлачења Мило Ђукановић, који је председник Црне Горе био од 1998. до 2002, за сада не саопштава.

„Ја ово не тумачим као притисак Запада, мислим да ДПС као странка која је освојила највише мандата у Скупштини покушава да на одређени начин отвори могућност да одређене партије из опозиције ојачају парламентарну већину, наравно, поред мањина и Социјалдемократа, на који начин би се одлука о НАТО-у додатно легитимисала“, додаје Драган Ђукановић.

Светске агенције су известиле да ће дугогодишњи премијер Црне Горе поднети оставку на ту функцију и да ће га заменити партијски колега Душко Марковић.

АП наводи да Ђукановић спрема оставку „после више од 25 година неоспорне власти“, али напомиње да је он у прошлости двапут подносио оставку и да се враћао на власт било као премијер било као председник.

Америчка агенција подсећа и да је Ђукановић 1991. године са само 29 година постао најмлађи премијер у Европи и истиче да је он међу балканским лидерима најдуже на власти.

Дугогодишњу власт Ђукановића на месту премијера или председника наглашава и Ројтерс, који додаје да га опозиција оптужује за ауторитаризам и корупцију.

Британска агенција примећује да Ђукановић није рекао да ли ће изаћи из политике или ће остати председник ДПС-а.

Медији пишу и о новом мандатару Душку Марковићу, уз подсећање да је био на челу Агенције за националну безбедност и на високим функцијама у Влади Црне Горе.

(РТС, 26. 10. 2016)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Наслов, у ствари, духовито разјашњава и прошлост и будућност ове одлуке: “Ђукановић напушта све државне функције”, чему претходи “Ђукановић био на свим државним функцијама”. А сад је само Држава, без функција. Отуд и безлични Марковић на месту (и даље само могућег) Премијера. Да би Човек-Држава могао да се одржава без функција.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading