Доналд Трамп: Политика Хилари Клинтон о Сирији води ка Трећем светском рату

(Ројтерс, 26. 10. 2016)

Амерички републикански председнички кандидат Доналд Трамп изјавио је у уторак да ће план који испред демократа предлаже Хилари Клинтон свет „одвести у трећи светски рат“, због потенцијалног конфликта са војним снагама Русије која је нуклеарна сила.

tramp-rojters

Доналд Трамп

У интервјуу који се већим делом односио на спољну политику Трамп је навео како је пораз Исламске државе виши приоритет од убеђивања сиријског председника Башара ал-Асада да одступи са своје позиције, чиме је умањио значај давнашњег циља америчке политике.

Трамп се запитао како Клинтонова може да води преговоре са руским председником Владимиром Путином након што га је демонизовала; окривио је председника Барака Обаму за погоршање односа са Филипинима на чијем је челу нови председник Родриго Дутерте; изразио је своје жаљење због изостанка јединства међу републиканцима о његовој кандидатури и навео је како би лако победио на изборима ако би га страначки прваци подржали.

„Да имамо страначко јединство, не бисмо могли да изгубимо ове изборе од Хилари Клинтон“, изјавио је.

О Грађанском рату у Сирији, Трамп је изјавио како би Клинтонова могла да увуче Сједињене Државе у светски рат агресивнијим постављањем у вези са разрешењем сукоба.

Клинтонова је позвала на успостављање зоне забране лета и „сигурних зона“ на терену како би било заштићено неборачко становништво. Неки аналитичари страхују да би заштита ових зона могла да увуче Сједињене Државе у директни сукоб са руским ловачким авионима.

„Оно што треба да урадимо је фокусирање на Исламску државу. Не бисмо требали да се усредсређујемо на Сирију“, навео је Трамп док је обедовао пржена јаја и кобасице у свом голферском комплексу Trump National Doral. „Завршићемо Трећим светским ратом око Сирије ако слушамо Хилари Клинтон.“

„Не бориш се више само са Сиријом, већ са Сиријом, Русијом и Ираном, зар не? Русија је нуклеарна сила, али држава где нуклеарке раде за разлику од оних земаља које о њима само причају“, изјавио је.

Клинтонова је у кампањи одбацила овакве критике, указујући да су и републикански и демократски експерти за безбедност критиковали Трампа као особу неподесну да буде врховни командант.

„Поново, он попут папагаја понавља Путинове речи и игра на карту страховања Американаца, док истовремено одбија да обзнани било какве сопствене планове да порази Исламску државу или ублажи људску патњу у Сирији“, навео  је у својој изјави гласноговорник Хилари Клинтон Џеси Лерич (Jesse Lehrich).

Трамп је изјавио како је Асад сад много снажнији него пре три године и додао је како је присиљавање Асада да напусти положај од много мањег значаја него пораз Исламске државе.

„За мене је Асад секундаран, у односу на ИСИЛ“, закључио је.

Две недеље до избора: Доналд Трамп и Хилари Клинтон

Две недеље до избора: Доналд Трамп и Хилари Клинтон

Обама је концентрисан на свој меч голфа

О Русији Трамп је поново указао на слабо бављење америчко—руским односима Хилари Клинтон у време док је била амерички државни секретар и указао је да њена оштра критика Путина поставља питања „како ће поново моћи да седне с њим и да води преговоре пошто је реч о човеку кога је приказала да је тако зао“, у случају да постане председник.

Око слабљења веза са Филипинима, Трамп је своју критичарску оштрицу усмерио према Обами, изјавивши да председник „жели да буде фокусиран на свој голф меч“ пре него да се суочи са светским лидерима.

Од када је преузео дужност Дутерте је изразио отворено непријатељство према Сједињеним Државама, одбацујући критике његове насилне антинаркоманске борбе. Притом се послужио псовком да опише Обаму и рекао је како Сједињене Државе неће третирати његову земљу „као пса корбачем“.

Обамина администрација је изразила оптимизам да две земље могу да остану блиски савезници.

Трамп је, међутим, рекао како Дутертеови последњи коментари показују „изостанак поштовања за нашу земљу.“

Интервју је одржан две недеље пре избора 8. новембра, у ситуацији када Трамп слабо стоји према резултатима анкета. Он је поновио своје тврдње да „медији лажирају резултате“ и рекао је како су његове присталице узнемирене због потеза вођства републиканске странке.

„Људи су веома бесни због вођства ове странке, зато што су ово избори које бисмо сто посто добили ако бисмо имали подршку са врха. Мислим да ћемо победити у сваком случају.“

Рекао је и да, ако би победио, не би разматрао да укључи демократе у своју администрацију али да би радио са њима на законодавним решењима.

Стив Холанд

Додатни извештаји од Аманде Бекер, Емили Стивенсон, Алане Вајз и Џинџер Гибсон у Вашингтону и Емили Флетер у Њујорку, уредили Пол Томаш и Рос Колвин

Са енглеског посрбио: Милош МилојевићCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар