Руски новинари на слободи: Ексклузивни коментар Оксане Сазонове

Уредник српске редакције News Front-а Оксана Сазонова рекла је у телефонском разговору да им је „без икаквог основа“ пришло 5 људи и тражили документа.

Оксана Сазонова на Газиместану (Извор: Фејсбук)

Оксана Сазонова на Газиместану (Извор: Фејсбук)

„Ми смо снимали видео записе о ситуацији са православним храмовима као и Србима који живе у близини храмова“- рекла је Сазонова.

„Без било каквог разлога пришли су нам 5 или 6 људи и тражили да им предамо документа. Пошто нисмо имали сва документа тражили су да одемо кући по пасоше. Након тога су нас одвели у полицију“, додала је она.

Оксана Сазонова је рекла да је, захваљујући руској дипломатији, однос према њима био цивилизован. На својој Фејсбук страници се захвалила и својим српским и руским пријатељима који су са забринутошћу делили вест о њиховом хапшењу.

„Однос према нама је био нормалан. Мислим да је то захваљујући томе што су наша агенција News Front и руски МИП били спремни да заврше посао до краја“- рекла је Сазонова.

„Желим да се захвалим руководству агенције News Front и руском МИП-у због тога што су помогли мени и држављанину Украјине који је био са мном“- додала је она.

„Косовски суд“ одлучио је да депортује раније ухапшене новинаре руске агенције News Front. Осим тога суд им је изрекао новчану казну од 2.5 хиљада евра и меру забране уласка на Косово, прогласивши их кривим за «нелегалан прелазак границе“.

(Њуз фронт, 16. 9. 2016)

Руски новинари Оксана Сазонова и Сергеј Белоус ухапшени на Косову и Метохији

Уредница NewsFront Србија Оксана Сазонова, која је ухапшена јуче на Космету, је позвала главног уредника NewsFront Константина Книрика и испричала му шта се догодило током и након хапшења, написао је Константин на друштвеној мрежи.

Оксана Сазонова на КиМ (Извор: Њуз фронт)

Оксана Сазонова на КиМ (Извор: Њуз фронт)

„Оксана Сазонова, уредница NewsFront Србија је добила могућност да искористи законско право да обави телефонски позив. Она је добро, према њој се односе коректно, али су је дуго испитивали“, рекао је Книрик.

Он је рекао и да су јој одузели комплетни снимљени материјал.

„Обећали су да ће се све решити још данас. Дипломатска мисија Руске Федерације је преузела потребне кораке по овом питању. Постоји велика вероватноћа да ће новинарка бити кажњена и депортована из јужне српске покрајине у централну Србију“, додао Книрик.

Локални службеници за спровођење закона су дозволу за позив одложили за један дан, огорчен је Книрик.

„Ову енклаву контролишу НАТО и ЕУ, а о демократији и слободи говора нема ни трага“, закључио је уредник News Front.

(Њуз фронт, 16. 9. 2016)

Руски новинари ухапшени на Косову и Метохији

Група руских новинара из агенције News Front ухапшена је вечерас на Косову и Метохији, саопштио је Интерфаксу руководилац News Front-а Константин Книрик.

Оксана Сазонова и Сергеј Белоус

Оксана Сазонова и Сергеј Белоус (Извор: Фејсбук)

„Руководилац српске верзије News Front-а Оксана Сазонова као и новинар и камерман Сергеј Белоус ухапшени су од стране «косовске полиције» током снимања православних храмова на Косову и Метохији, а такође и суживота Албанаца и Срба у том подручју. Новинари су планирали да сниме документарни филм о Косову“- рекао је Книрик.

Он је саопштио да су новинари ухапшени у Великој Хочи, а затим пребачени у Приштину.

„Новинаре су оптужили за нелегалан боравак на Косову, конфисковали им фотографску опрему. Не дозвољавају им контакт са блиским особама нити са представницима дипломатске мисије Русије у Србији.“

Руски новинари сутра на слободи 

Новинари News Front-а Оксана Сазонова и Сергеј Белоус који су синоћ око 19:00 часова ухапшени на Косову и Метохији биће депортовани у Централну Србију, саопштио је на свом Фејсбук профилу руководилац News Front-а Константин Книрик.

„Информативни талас присилио је «косовске власти» и њихове супервизоре да донесу одлуку о депортацији. Према мојим информацијама они ће ускоро бити депортовани у Србију, а тамо ће већ све бити добро“, написао је Книрик на својој Фејсбук страници.

Изјава Звонка Михајловића о хапшењу руских новинара на Космету

У изјави Звонка Михајловића за портал иКос.рс речено је да су новинари дошли на Косово и Метохију како би направили причу о проблемима Срба на овом простору као и о нападима који су уперени против њих.

Звонко Михајловић и Оксана Сазонова (Извор: иКос.рс)

Звонко Михајловић и Оксана Сазонова (Извор: иКос.рс)

„Новинарима сам обезбедио смештај у Великој Хочи и они су требали данас и сутра да бораве у опšтини Ораховац.Приликом изласка из једне винице у Великој Хочи на путу ка српској породици коју су хтели да интервјуишу зауставили су нас 4 полицајаца, два у униформи и два у цивилу. Приликом легитимисања видели су да новинари немају визе у пасошима и одмах су их привели у полицијску станицу у Ораховцу док су мени узели документа и наложили ми да дођем у полицијску станицу и дам изјаву. Од тог момента ја губим сваки контакт са пријатељима из Русије и у полицијској станици су нас држали више од 2 сата. Након тога су ми наложили да одем у Приштину у одељење за миграције где су и њих спровели. Када сам стигао испред зграде где се налази то одељење полицајац ми је пришао, вратио ми документа и рекао да сам слободан и да могу да идем кући. На моје питање шта ће бити са новинарима одговорио ми је да ће вечерас или можда ујутру да их депортују до неког административног прелаза како би напустили Косово и Метохију. Ја сам инсистирао да ми кажу када ће да их депортују како бих кренуо са њима да им помогнем, полицајац ми је одговорио да нема потребе јер нећу моћи да будем са њима у аутомобилу и да без обзира на све они тај податак неће да ми дају. Након тог разговора одмах сам обавестио Канцеларију Руске федерације у Приштини о догађају и у сталном сам контакту са њима како би смо помогли браћи Русима. Надам се да ће све бити уреду и да ће их пустити на слободу“.

Извор

(Њуз фронт, 16. 9. 2016)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар