Јелена Пономарјева: Референдум у РС само једна рунда борбе за нашу заједничку будућност

Испада да су Британци и Шкоти људи више расе и да оно што је њима дозвољено не може бити дозвољено Србима… Срби у БиХ морају бити спремни да до краја бране своје суверено право на избор, истиче Јелена Пономарјева, професор Московског државног института међународних односа Министарства иностраних послова Русије

Јелена Пономарјева

Јелена Пономарјева

БЕОГРАД – Русија сматра да грађани Републике Српске имају право на слободно изражавање воље о свим питањима од животне важности за њих, истиче Јелена Пономарјева, професор Московског државног института међународних односа Министарства иностраних послова Русије /МГИМО/.

„Обавезан услов заједничке побједе“, како наводи Пономарјева у интервјуу Срни, „мора бити спремност Срба у БиХ да до краја бране своје суверено право на избор“.

Она напомиње да се Русија увијек залагала за строго поштивање постојећих норми међународног права и да ће остати заштитник принципа праведности у свјетској политици.

„Нема повлачења – већ треба бранити своје интересе и интересе православних народа. Збрка око референдума у Републици Српској само је једна нова рунда борбе за нашу заједничку будућност. Ја сам увјерена да ће Русија на свим могућим пољима бранити праведност“, поручује Пономарјева.

Према њеним ријечима, руска помоћ Републици Српској састоји се у раду на дипломатским, информативним и друштвеним каналима, укључујући и преговоре на највишем нивоу.

„Узимајући у обзир садашњи утицај Русије у свјетској политици, надам се да ће тај рад дати своје плодове“, наводи Пономарјева, која је замјеник директора руског Института системско-стратешке анализе.

Она оцјењује да оно што се дешава у вези са Републиком Српском „не може, а да не узнемирује“, и истиче да је „право на исказивање воље, укључујући изборе, плебисците и референдуме, исконско достигнуће свих европских народа, извојевано у револуцијама и ратовима“.

„Свјесно спречавање остваривања тог права од стране европских бирократа, представника различитих земаља и наднационалних удружења, представља директно кршење најважнијих принципа демократије о којима они тако воле да говоре са свих страна“, указује Пономарјева у интервјуу Срни.

Она подсјећа на мијешање у унутрашње ствари држава и постојање дуплих стандарда, оцјењујући да Европа „поново понавља страшни сценарио, који је описао Џорџ Орвел у роману `Животињска фарма`, а који гласи: `Сви су једнаки, само су неки једнакији од других`“.

„Према таквој логици, испада да су, на примјер, Британци и Шкоти људи више расе и да оно што је њима дозвољено не може бити дозвољено Србима у БиХ. То је флагрантно кршење основа међународног права, за које су Срби пролили много крви у два свјетска рата“, напомиње Пономарјева.

Изглед вести у штампаној "Политици"

Изглед вести у штампаној „Политици“

Она указује на чињеницу да је референдум у Српској испровоциран управо дјеловањем политичког Сарајева, а да је Уставни суд БиХ прогласио, наводно, нелегалним дио закона „О празницима Републике Српске“ у вези са Даном Републике Српске.

Русија не само што није подржала изјаве Савјета за имплементацију мира /ПИК/ о референдуму у Републици Српској, него је како на политичком, тако и на друштвеном нивоу исказала огорчење због таквог приступа.

„Индикативно је да су изјаву ПИК-а потписали амбасадори западних земаља, Турске и Јапана. Испада да се окупило некакво друштванце, а мишљења других веома важних играча свјетске политике они чак нису ни узели у обзир“, упозорава Пономарјева.

Она оцјењује да управо та изјава, а не планови за спровођење референдума о празновању Дана Републике Српске, продубљује политички и међуетнички сукоб у БиХ и појачава напетост у региону.

„Очигледно да је тако снажно противљење спровођењу референдума код муслиманског руководства у Сарајеву и његових Западних покровитеља, које заступа високи представник и разни амбасадори, повезано са њиховим давним сном о ревизији Дејтонског мировног споразума“, процјењује Пономарјова.

Главни циљ те ревизије је, сматра она, „стварање још једне муслиманске државе у југоисточној Европи, путем уништења Републике Српске“.

„Због чега су измишљане све те реформе полиције, војске, пореске и судске службе? Плашећи се очувања независности Републике Српске, чак и окрњене Дејтонским мировним споразумом, Сарајево и Запад у цјелини спремни су да пријете, уцјењују и крше основне принципе демократије“, додаје Пономарјева.

Разговарала: Весна Шурбат

Наслов и опрема: Стање ствари

(Срна, 11. 9. 2016)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар