Дејан Ђорић: Конкурсно финансирање или замајавање медија на локалу

Удружење новинара Србије (УНС) позвало је пре неколико дана локалне самоуправе, које то до сада нису урадиле, да распишу конкурсе за суфинансирање медијских пројеката и, како то Закон о јавном информисању и медијима предвиђа, спроведу фер расподелу средстава.

uns-lokalni

У саопштењу, УНС истиче да велики број локалних самоуправа то до сада није урадио, наводећи да неке од општина и градова, као што су Крагујевац и Смедеревска Паланка, конкурсе за пројектно суфинанисирање медија не расписују већ две године.

УНС позива локалне самоуправе да за медије не издвајају симболичне износе и да буџетима за идућу годину предвиде најмање 2 одсто за пројектно суфинансирање локалних медија и додаје да би издвајање за локалне медије у градовима већим од 300.000 становника требало да износи од 0.5 до 1 одсто буџета.

Усвајањем и поштовањем ове препоруке, оцењује УНС, локалне власти би показале доследност у спровођењу основних циљева прописаних сетом медијских закона о подстицању медијског плурализма и слободе изражавања.

УНС истиче да је на располагању свим локалним самоуправама којима је неопходна стручна помоћ при расписивању конкурса и спровођењу конкурса, као у тумачењу закона и подзаконских аката.

Похвално од њих и осталих еснафских удружења, која су укључена у овај процес, али ситуација у Србији 2016. године, у том контексту, драстично је лошија него прошле године. У прилог оваквој тези, конкретан пример.

Рок за објављивање одлуке о избору пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, који ће бити финансирани средствима из буџета града Смедерева за 2016. годину, истекао је 20. јула (?!), дакле, пре месец дана. Од тада, ни речи.

У тексту конкурса, који је 30. марта објавио Град Смедерево у локалном недељнику и на званичној интернет презентацији и који је био отворен 20 дана, пише да решење о расподели средстава доноси Градско веће, на предлог Комисије, у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

sd-komisija

Градско веће донело је 20. јуна решење о образовању Комисије за оцењивање пројеката и именовању три члана – представника Удружења новинара Србије, Независног удружење новинара Србије и Независног друштва новинара Војводине, као и представника Асоцијације независних електронских медија и Асоцијације локалних независних медија Локал прес.

Комисија се до данас ниједном није састала (два месеца после образовања Комисије и именовања чланова), а власт се сетила чланова Комисије само једном – када је требало послати на кућну адресу решења о именовању.

За суфинансирање пројеката у области јавног информисања у 2016. години укупно су опредељена средства у износу од 3.663.064,00 динара (готово 8 милиона мање него лане), док су појединачни износи по пројекту од 150.000 до 500.000 динара.

Градско веће у Смедереву је прошле године одобрило пројектно суфинансирање 7 медија (из Смедерева, Смедеревске Паланке, Пожаревца и Зајечара) у укупном износу од 11,5 милиона динара.

Претпостављам да су читаоци Стања ствари упознати, али можда би требало подсетити да нови Закон о јавном информисању и медијима обавезује државу да изађе из власништва у медијима и уместо директног финансирања уводи систем јавних конкурса где стручне комисије одлучују о буџетском суфинансирању медијских пројеката од јавног интереса.

Законом је одређено да комисије бирају органи власти који конкурс расписују. Прописано је да власт у комисије бира независне медијске стручњаке и да већину чине представници новинарских и медијских удружења, уколико њихов предлог постоји.

Орган власти који је расписао конкурс, било да се ради о локалном, покрајинском или републичком нивоу, доноси коначну одлуку о расподели новца.

Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Локал прес (ЛП) и Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) активно учествује у процесу пројектног суфинансирања медија који је почео усвајањем нових медијских закона августа 2014. године.

Неформална Коалиција новинарских и медијских удружења од момента када је расписан први конкурс по новом Закону о јавном информисању и медијима прати процес, реагује на неправилности, предлаже своје кандидате и учествује у раду комисија.

Колико су успешни у свему томе, показаће време. Плашим се да без механизама и јасно дефинисаних правила да за одређено чињење или нечињење неко мора да сноси одговорност, значајних помака неће бити у блиској будућности.

Отежавајући фактори су, пре свега, тешко мењање навика садашњих представника органа власти или потпуно неразумевање духа позитивних прописа у овој области, или, што је чест случај, бахат однос према свему што не долази из њихове „феле”, у познатом стилу „ко није са мном, против мене је“!Categories: Судбина као политика

Tags: , , , ,

Оставите коментар