Војислав М. Станојчић: Новопазарска подршка Ердогану или „Рашка област је Турска“

Седмог августа, после више градова у Европи, и у Новом Пазару је одржан митинг подршке турском председнику Ердогану. Организатор је било Друштво пријатеља Турске, али оно није остало само: придружили су му се и прваци све три бошњачке странке са својим присталицама. Те недељне вечери центар Новог Пазара био је препун црвених застава и мајица исте боје са полумесецом и звездом, док је више хиљада окупљених грађана могло и на видео-биму да прати пренос из Истанбула, на коме је говорио Ердоган.

Извор: Б92

Извор: Б92

На великом транспаренту писало на турском језику: „Турска и Србија у Санџаку подруку заједно”, а на бини су се виле заставе Србије, Турске и национална застава санџачких Бошњака.

„Бошњаци Санџака и Бошњаци који живе у Турској један су народ, једно везивно ткиво, њихов бол и њихова патња су и наше патње… Њихова срећа и сигурност су и наша срећа и сигурност…” рекао је у уводној речи један од организатора.

Студенти (садашњи и свршени) турских универзитета из Рашке области, такође су истакли везе Санџака и Турске, стављајући нагласак на рођаке које скоро свака муслиманска породица овог краја има у Турској, а уследили су, како је известио РТС и одушевљени повици „Ово је Турска!”

Идилу новопазарске августовске вечери и изливе подршке „Султану са Босфора” донекле је пореметила Дова (молитва Алаху) за браћу у Турској „да сачува Турску од сваког зла, јавног и тајног”. Кривац за то није била сама молитва, већ што ју је предводио М. Демировић, кога убрајају у присталице имама Фетулаха Гулена.

Извор: Танјуг/РТС

Извор: Танјуг/РТС

За везе имамом из САД, „организатором” неуспелог пуча против Ердогана, оптужена је затим и невладина организација „Мост”. Она, међутим, то одлучно одбија и најављује да ће оне који је нападају судски гонити.

Из чега је очито да се сукоби „ердоганиста“ и „гулениста“ успешно преносе и на територију Србије.

Зашто ови становници Рашке области, потомци Срба православне вере, затим оних које је Вук Караџић називао „Срби турскога закона” a комунисти прогласили за муслиманску нацију, данашњи Бошњаци, који говоре српским језиком као и њихови далеки и ближи преци (иако су му променили име у бошњачки) – зашто они данас узвикују „Ово је Турска!” и због чега су бол и патња турских грађана и њихова патња?

Шта их је подстакло да пре неколико година, када су у Новом Пазару играле женске одбојкашке репрезентације Србије и Турске, листом навијају за гошће из Турске?

Зашто су им биле ближе спортисткиње друге државе, чији језик и не знају, него оне из Србије? Зашто су у Новом Пазару добиле толику подршку Бошњака?

Међутим, недоумицу изазива већ и име само Бошњак. Како ислам уопште не признаје нацију, то се може само претпостављати из којих су разлога „Срби турскога закона” искључиво на територији бивше Југославије постали Бошњаци. Да ли је за њих предвиђен неки посебан, прелазни период док не забораве цивилизацију у којој су живели њихови преци, а историју почну да броје од дана када су од „неверника” постали „правоверни” и тако се ујединили са муслиманима целог света?

Било како било, нашу јавност требало би озбиљно да забрине и некадашње навијање Новопазараца за турске одбојкашице и њихови садашњи узвици „Ово је Турска!”. Још и више што их не чују они чија је дужност да на њих реагују.Категорије:Судбина као политика

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s