Александар Вучић: У Србији нема немира и пучева

Нећемо толерисати мржњу према грађанима Србије који су муслиманске вере

Влада Србије формираће заједничке тимове полиције и Војске Србије који ће заштити границе Србије од илегалног уласка миграната, али и од илегалног и криминалног понашања наших и туђих кријумчара, изјавио је данас председник Владе Србије Александар Вучић.

pol-Vucic-0107

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је на седници Бироа за координацију служби безбедности одлучено да се на основу Закона о одбрани формирају заједничке снаге полиције и војске и да је за то потребна сагласност председника Србије Томислава Николића, коју је он и усмено дао.

Вучић је рекао да је мигрантска криза за Србију најтежа, да је од јутрос у седам сати на територији Србије регистровано 2.699 лица, од тога преко 85 одсто из Авганистана и Пакистана и веома мали број лица из Сирије.

„Имамо ситуацију у којој лица из Авганистана и Пакистана немају ниједну шансу да буду примљени у ЕУ, а преко наше територије су дошли до граница ЕУ. Србија је приморана да заштити своје националне и државне интересе и у складу са тим ми смо данас једногласно, али и у сарадњи са председником Николићем, са којим смо имали конференцијски разговор, донели предлог и са њим ћемо за неколико минута изаћи пред председника”, рекао је Вучић.

Каже да је држава данима размишљала шта је то што Србија може да учини имајући у виду сложену безбедносну ситуацију у окружењу, али и ситуацију која се намеће због понашања комшија према мигрантима.

„Знате да је Србија од почетка кризе водила веома одговорну и озбиљну политику, која је показала пуну солидарност и хумано лице Србије, једна смо од ретких земаља која ни једног тренутка није покушавала да подиже ограде. Србија то неће чинити ни у будуће”, поручио је Вучић.

Вучић је објаснио да ће заједнички тимови војске и полиције служити за заштиту границе Србије од илегалног уласка миграната, као и заштите од илегалног и криминалног понашања српских их туђих кријумчара људима.

„Они ће бити најстроже кажњавани. Наши тужиоци и судови предузимаће све законом прописане мере да се криминал заустави и да јасно свима покажемо да Србија не може да буде паркинг за Авганистанце и Пакистанце које нико други у Европи не жели да види, а камоли да их прими”, рекао је Вучић.

Премијер је објаснио да ће те мере бити спровођене без употребе силе, без подизања зидова и ограда.

„Али бићемо веома оштри према грађанима Србије који мисле да криминалом могу да стекну велику прпотивправну корист чинећи најлошије ствари против своје државе и народа”, рекао је Вучић.

Када је реч о захтевима за азил Вучић је објаснио да постоје прихватни центри и да је јасна процедура за свакога ко азил буде тражио.

„Ту нам је процедура око 30 дана, са минималним шансама да азил и добију. А они који не изразе захтев, биће према предвиђеним законским процедурама удаљени са наше територије”, рекао је Вучић.

„Наш је посао да и даље тражимо од Европске уније свеобухватно решење, очекујемо да то решење постоји, али решење није у томе – помоћи ћемо вам, а сваког дана број треба да се повећа око 600, 700… то није ни помоћ ни подршка пријатеља, ако хоћете да нам помогнете, урадите том ако не, помоћи ћемо ми себи”, рекао је Вучић.

Он је подвукао да неће бити кретања без докумената и да то сви који улазе у Србију морају да знају.

Биће обезбеђена пуна слобода кретања грајанима у Београду и у другим градовима, јер се, рекао је, зна где су места за мигранте.

„Имаћемо добар однос, пружаћемо помоћ и подршку, хранићемо их, даваћемо пиће и нећемо личити на оне који су се према њима од почетка лоше односили”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Нећемо толерисати мржњу према грађанима муслиманске вере

Премијер Александар Вучић упозорио је данас да влада Србије неће толерисати пропагирање мржње, насиље, чак ни вербално према грађанима Србије муслиманске вероисповести.

Премијер је на прес конференцији после седнице Бироа за координацију служби безбедности да је веома важно да грађани Србије сачувају мир и добар однос према грађанима Србије који су муслиманске вероисповести.

„Нећемо дозволити не само ниједан напад према грађанима муслиманске вероисповести, већ нећемо дозволити ни пропагирања мржње, нити вербално насиље над тим грађанима Србије”, рекао је Вучић.

„Та моја порука је веома јасна и оштра и нека нико не помисли да са тим може да се игра”, истакао је Вучић, преноси Танјуг.

Мир у Турској од виталног значаја

Председник владе Александар Вучић изјавио је данас да се нада да ће Турска превазићи све проблеме, успоставити демократски поредак мир и стабилност јер је то од виталног значаја, не само за Турску, већ и за Блиски Исток и за Србију.

„Уверени смо да ће Турска, као велика и изузетно значајна земља, имати снаге да се тако понаша у будућности и да вољу турског народа и грађана проведе у дело”, рекао је Вучић у обраћању медијима после седнице Бироа за координацију служби безбедности.

Вучић је рекао да је и јутрос и ноћас разговарао са амбасадором Турске у Србији и да му је пренео закључке владе који су се, рекао је, одмах тицали поштовања владавине права и успостављању демократског поретка.

Он је додао и да је данас са турским амбасадором било речи и о инвестицијама из Турске које су, како је премијер рекао, веома значајне за нашу државу.

Вучић је рекао да ће крајем месеца биће састанак са представницима четири турске компаније које планирају да инвестирају у Србију и захвалио турском амбасадору на подршци коју пружа економском развоју Србије, преноси Танјуг.

У Србији нема немира и пучева

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да има оних који би се радовали нередима и пучевима, али да у Србији нема ничег сличног.

Одговарајући на питање новинара како коментарише то да би се неки вероватно радовали када би се у Србији догодио војни пуч, Вучић је рекао да се то неће догодити.

„То тако мали Ђокица замишља, па помисле да могу свашта. Нема у Србији ничег сличног, нити бих то икада Србији пожелео”, рекао је Вучић.

Он је додао да такве поруке нису изненађење за њега.

„То што се томе радују и надају довољно говори колико добро желе Србији”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић позвао грађане да не иду у Турску

Председник владе Александар Вучић позвао је данас грађане Србије да не путују на територију Турске, наводећи да Србија не може да гарантује безбедност својим грађанима у тој земљи.

Вучић је у обраћању медијима рекао да ће Србија сутра ујутру послати један авион ербас у Истанбул којим ће грађани Србије моћи да се врате у земљу.

„Сви који желе да се пријаве, нека то ураде, шаљемо сутра авион по грађане у Истанбул”, рекао је Вучић.

Он је апеловао на грађане да не путују у Турску јер, како је навео, ситуација у тој земљи није сасвим јасна.

„И кад вам се буде чинило да је сасвим јасно, питање је како ће ствари да се одвијају”, рекао је Вучић и додао да Србија не може да гарантује безбедност, иако су у Турској и српски конзул и амбасадор,

„Немојте да нам се дешавају ствари као у Тунису”, рекао је Вучић.

Он је позвао грађане да летују у Србији, јер је најбезбедније.

„Најсигурнији сте у Србији, нема места у Европи у којем у овом тренутку можете бити сигурни. не кажем да смо најсигурнији, али нема сигурнијих од нас. Не могу да терам никога ни на шта, али нећемо да преузимамо одговорност за било кога ко путује у Турску”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Можда поглавља не буду отворена у понедељак

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да још није извесно да ће у понедељак у Бриселу бити отворена преговарачка поглавља 23 и 24.

„Прво да видимо да ли ћемо да отворимо поглавља у понедељак, пошто је (министру спољних послова Ивици) Дачићу синоћ речено да Хрватска може да повуче своју одлуку”, рекао је Вучић, одговарајући на питање да ли очекује у Бриселу да неко замери Србији што прави заједничке војне и полицијске тимове који ће се бавити спречавањем илегалног уласка миграната.

Вучић је додао да још није извесно ни да ли ће он отпутовати у Брисел.

„Идем у Брисел ако буде отварања поглавља. А, можда одем и ако не буде”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Суфицит, упркос последњим догађајима у свету

Председник владе Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија у седам месеци ове године остварити суфицит, без обзира на проблеме и, посебно, последње догађаје у свету.

Вучић је у обраћању медијима после седнице Бироа за координацију служби безбедности рекао да ће многи догађаји у свету, попут терористичког напада у Француској и пуча у Турској, утицати на процене раста БДП на нивоу Европе, те да ће свакако утицати и на нашу економију.

Без обзира на те проблеме, и поред плаћања старе девизне штедње и камата, те без узимања новца од Телекома, Србија ће бити у суфициту.

„У економском смислу нам заиста веома добро иде и зато је важно да очувамо пуну политичку стабилност у региону и у земљи”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је навео да нема сумње да ће Србија ове године покушати да буде међу три земље са највећим економским растом, а следеће године и најбоља у Европи по том питању, преноси Танјуг.

Наслов, поднаслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 7. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7YtCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Невероватно шта све нећемо чути… Да ли ико у Србији прети грађанима муслиманске вероисповести? Да ли су угрожени по било ком основу? Ово је у рангу оне реченице после прошлогодишњег одласка премијера у Сребреницу да су га напали навијачи који су дошли из Србије?! И шта је била последица? То што премијер тада није смео да каже да се ради о муслиманима, навијачима Новог Пазара је довело до чистог пенала против нас – Дејли Мејл уз слике пише да су га напали љути Срби јер је дошао у Сребреницу…

Оставите коментар