Борис Беговић: То што радимо је због нас, а не због других

Удружење „Јадовно 1941“, које окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора Госпић-Јадовно-Паг, сваке године поставља крст на неком од места страдања, рекао је ФоНету члан Удружења др Борис Беговић и додао да је овог лета тако обележена Катина јама, у подножју Велебита, у коју је 1941. бачен епископ горњокарловачки Сава.

Катина јама (Фото: Senica.ru)

Катина јама (Фото: Senica.ru)

Једно од обележја скупова удружења „Јадовно 1941“ је и то што нема говора, нити било какве примесе политике, истакао је Беговић, професор Правног факултета у Београду.

Наши скупови су молитвени, посвећени молитвама за покој душе оних који су ту страдали. На њима има реч само свештеник, нема говора, објаснио је Беговић.

Напомињући да не зна да ли се свима свиђа то што Удружење ради, нити га то интересује, Беговић је рекао да „ми то радимо због нас, а не због других“.

Оно што је битно јесте да постоји сарадња са онима који не припадају Удружењу, пре свега са полицијом у Госпићу, нагласио је Беговић и оценио да је, из године у годину, сарадња са полицијом жупаније личко-сењске све боља.

Они одобравају и обезбеђују скупове удружења „Јадовно 1941“, рекао је Беговић и истакао да није било никаквих инцидената, осим једног класичног неспоразума који је одмах решен.

Др Борис Беговић (Фото лична архива)

Др Борис Беговић (Фото лична архива)

Он је подсетио да је Удружење, пре више од годину дана, покушало да успостави контакт са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, захтевом да држава обнови спомен плочу на месту логора смрти Слана на Пагу, али да одговор на писмо никада није добијен.

Тражили смо да се обезбеди да спомен плоча, која је до сада три пута била разбијана, остане на том месту, да се подручје логора уреди на одговарајући начин и подигне прикладан споменик свим жртвама тог логора, рекао је Беговић.

То је био задатак државе Хрватске, оценио Беговић и рекао да је Удружење од Колинде Грабар Китаровић тражило и да дође и открије обновљену спомен плочу и тиме пошаље снажан политички сигнал, али се то није десило.

Ми смо договор добили њеним нечињењем… Неформалним путем смо дошли до, благо речено, разочаравајућег одговора, који је потписао генерални секретар њеног кабинета, рекао Беговић.

У одговору је писало да се можемо обратити „министарству за ово или оно“, као да је то захтев за надоградњу поткровља или за тражење урбанистичке дозволе, рекао је Беговић и предочио да је захтев Удружења био „врло политички, а не грађевински“.

Упитан о сарадњи са државним органима Србије, Беговић је констатовао да је „Јадовно 1941“ класична невладина организација и тога се држи.

Он је потврдио да ће удружење „Јадовно 1941“ наставити традицију и обележавати „нова и нова места старих злочина“.

Скупови ни убудуће неће бити политички, нити ће бити говорника, истакао је Беговић и рекао да ће чланови Удружења редовно одржавати постављене дрвене крстове, које сурова клима временом оштећује.

Извор: FoNet

(Јадовно 1941, 11. 7. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7WBCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар