Владимир Путин сео у столицу византијских царева на Светој гори

На састанку са члановима Светог кинота (врховног органа самоуправе Атона) председник Русије Владимир Путин сео је у столицу на којој је раније било дозвољено да седе само византијски цареви, преноси Комсомолскаја правда.

putin-car

„Током састанка са Светим кинотом Атона Путин седи у столици византијских царева“, написао је новинар на свом твитер-налогу, уз неколико фотографија.

Руски лидер је у посети Грчкој. Данас је стигао у Атонску монашку републику: долазак је уприличен поводом хиљадугодишњице присуства руских монаха тамо.

Према речима Владимира Путина, Света гора Атонска је извор моралних начела друштва.

Ходочасничка посета председника Русије Светој гори изазвала је интересовање како монаха Свете Горе, тако и житеља градова повезаних с Атоном и ходочасника.

(Спутњик, 28. 5. 2016)

Владимир Путин: Света гора је извор моралних вредности

Руски председник Владимир Путин, који борави у дводневној посети Грчкој, допутовао је на Свету гору поводом прославе хиљадугодишњег руског присуства на Атосу.

Прослави, поред Путина, присуствује и руски патријарх Кирил. Он је претходно изјавио да тај догађај треба да прође тако да не само Русија и Грчка, већ и цео свет осети значај духовне традиције православља.

На почетку посете Путин је стигао у Кареју — престоницу и административни центар Свете горе, где се налази Храм Протата.

Тамо га је дочекао грчки председник Прокопис Павлопулос, као и чланови Светог Синода.

Потом је у Храму Успења Пресвете Богородице одржана кратка молитва, након које је Путин захвалио васељенском патријарху за то што грчка црква ради како би унапредила однос са Руском православном црквом.

„Овде сам по други пут и осећам посебну топлоту и доброту која није упућена само мени, односно председнику Русије, већ целом руском народу“, рекао је он.

(Спутњик, 28. 5. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7GT



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. У трон за цара, може да стоји или седи само МИРОПОМАЗАНА КРУНИСАНА ГЛАВА.
    Да ли је то Путин знао, тешко је рећи, али он је само учинио онако како је домаћин то уредио.
    Е сад, колико је то у реду са домаћинове стране – то је ствар његове савести, будући да он сасвим поуздано зна ко може и сме да се налази у царском трону.
    Увлакча, додворица… има свуда, па, ето, и на Светој Гори!
    Није у реду да се на овако приземан начин подилази Путину, и потхрањује у њему опшете људска слабост – гордост!
    Ако се Путин на Светим Литургијама у рускким храмовима никада није нашао
    у царскомк трону, остаје крајње упитно – зашто је на Светој Гори, у том смислу,
    учињен изузетак?!

    Драган Славнић

  2. Драгане, то што сте рекли у вези историјског права на трон сте у праву. Међутим, мишљења сам да управо то што су Светогорски Оци направили овај преседан говори о њиховој дубокој забринутости због ситуације у свету.
    Немају они потребе да се било коме нити увлаче, нити додворавају. Ово је за мене јасан сигнал да је свет на ивици катастрофе и да је дошло време за делање а не за думање.
    Они су одабрали иза кога ће да стану. Питање је: а шта ћемо ми?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading