Војислав М. Станојчић: Изјаве председника Републике или Када ће Србија у Европску унију

Повремени иступи председника Републике, Томислава Николића, који изјављује да ће наша земља одустати од намере да се прикључи Европској унији уколико ће јој за чланство у тој организацији бити постављен услов да се одрекне Косова (и, разуме се, Метохије) свакако доносе извесно охрабрење и наду оним грађанима Србије који су противници уласка у Европску унију, пошто сматрају да ће од сарадње са њом бити више штете него користи.

tn-n1

Извор: N1

Наговештаји председника Републике о одустајању од Европе ако услов за приступање буде признавање друге албанске државе на Балкану, побуђују, несумњиво, одређену пажњу наше јавности, али је питање колико су они засновани на реалној процени снага у Народној скупштини Србије, где ће се о питању Космета и одлучивати.

Према резултатима недавно одржаних парламентарних избора, убедљиво највише гласова добиле су странке – не само оне на власти већ и у опозицији – које су проевропски оријентисане и настоје све како би успешно завршиле приступне преговоре и увеле земљу у Европску унију. Из њих не стижу изјаве према којима би се могло закључити да је њима стало до Косова и Метохије, односно, да уопште размишљају о томе шта ће се догодити са овим српским земљама, те се са још мање основа може претпоставити да ће прихватити став Томислава Николића и покушати да га следе.

Како разни службеници Европске уније неувијено говоре нашим политичарима да је главни услов Брисела управо да Србија призна нову албанску државу на Балкану, занимљиво би било сазнати на кога председник, у ствари, рачуна када каже да ће се наша земља пре одрећи приступнице за Брисел него Космета. Код кога ће наћи подршку за свој став?

Пошто у нашем Уставу пише да је Покрајина Косово и Метохија саставни територије Србије, то је неопходно да се промени Устав како би се изгласало признавање Косова. А да се Устав промени, потребна је двотрећинска већина од укупног броја народних посланика. Премијер, увек лак на речима и обећањима, тврди како би без тешкоћа скупио 167 посланика који би изгласали промену Устава, али да не жели да поступи на тај начин. Он је уверен да ће се до решења доћи консензусом, но како је познат по неочекиваним и брзим променама својих ставова и заборављању олако датих обећања, то је веома ризично веровати у његове изјаве.

С друге стране, има доста изгледа да ће Србија и остати без Космета и Европске уније, али наши професионални проевропски политичари, како не би узнемиравали грађане, такву могућност не помињу.


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7FAКатегорије:Четири стотине речи

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s