Драгана Трифковић: Дезинформисање јавности на штету руско-српских односа

Драгана Трифковић

Драгана Трифковић

У пуном јеку предизборне кампање коју владајуће структуре воде на најпрљавији начин, гушећи било који глас опозиције коју не држе под контролом, на најжешћем удару су се нашле Демократска странка Србије и Српски покрет Двери.  Коалиција ДСС и Двери за Александра Вучића представља највећу опасност као једина права опозиција која се противи погубној политици власти.

Поред  директних напада министара из Вучићеве Владе, посебне надлежности на задатку манипулације и блаћења опозиције, имају псеудо патриотске организације, односно Вучићева приватна опозиција као и његови „независни“ аналитичари.  Методе које користе превазишле су све норме нормалног понашања и директно су усмерене на беспоштедно и неаргументовано компромитовање свих које виде као проблем за рејтинг владајуће партије. Притом ни Александар Вучић ни његови „опозиционари“ и „аналитичари“ не узимају у обзир какву штету наносе угледу Србије и посебно српско-руским односима таквим деловањем. Они раде на потпуном дезинформисању јавности, вешто манипулишући медијима које држе под контролом. У томе предњаче службени гласник СНС –Информер, као и Митровићев Пинк, који су ријалитизовали целу Србију.  Својом политиком Српска напредна странка је у Србији завела владавину анархије, прожету примитивизмом.

Напади на Демократску странку Србије и Српски покрет Двери су посебно учестали после потписивања договора о сарадњи са Путиновом странком Јединствена Русија. Овим договором су ДСС и Двери дефинисале заједничко деловање са Јединственом Русијом по питањима која су од суштинске важности за нашу земљу, а то су захтеви да се о сарадњи са НАТО коју српска власт спроводи противно вољи народа, грађани изјасне на референдуму, да заједнички делујемо на очувању Косова и Метохије у саставу Србије, да јачамо економске, културне и политичке везе између Србије и Русије. То су све теме од државног и националног интереса за Србију.

Управо то је био разлог да Вучићева приватна опозиција, чије досадашње деловање је народ подржао на нивоу статистичке грешке, изнесе увредљиве и срамне оптужбе на рачун ДСС и Двери.

На једном приватном руском сајту са помпезним називом, објављен је  текст на руском језику у коме су потписани Мирослав Паровић и Владан Глишић и измишљени политички аналитичар, где су изнете увреде и лажи на рачун Двери и њихових  чланова са насловом „Тројанска кобила“,  посебно увредљивом према професорки Јасмини Вујић.  Ту вест и наслов су зато преузели медији под контролом СНС, првенствено Информер, тврдећи да „један од најутицајнијих и најпосећенијих портала руске федералне новинске агенције „риафан.ру“ објавио је текст у коме директно оптужује високе функционере Двери да су део америчког пројекта“, додајући и следеће слободно запажање новинара: „У Руској Федерацији се верује да је ова Агенција под директном контролом Путинових најближих сарадника, па је текст изазвао сумње у истинитост руске подршке Патриотском блоку (ДСС и Двери).“

troj-kob

Текст на риафан.ру

По логици новинара (дез)Информера, поменути портал је значајнији и од Итар-Тасса а „Путинови најближи сарадници“ на њему износе сумње после потписаног договора о сарадњи између Јединствене Русије и ДСС-Двери.

Након поменуте манипулације и корумпирања српско-руских односа зарад  сопствених амбициозних планова (што Трећој Србији није први пут), званичне државне структуре РФ су се огласиле тим поводом.  Директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонид Решетњиков у отвореном писму медијима, појаснио је о чему је реч:  „ Једна псеудопатриотска странка из Војводине (чији назив нећемо навести, да јој не бисмо стварали рекламу) створила је следећи систем да би оцрнила друге странке патриотске оријентације: у руским медијима се објављује интервју неких ‘политиколога’, који дају непроверене, а понекад и отворено лажне информације о фаворитима изборне трке у Србији – Српској радикалној странци, Дверима и ДСС, а затим се тај интервју објављује на српском језику и сервира се као званичан став руског руководства“. У наставку свог обраћања он подвлачи: „Непознати науци ‘руски политиколози из Београда’ нису самосталне фигуре, већ инструмент црног пи-ара. Друго, желео бих да позовем на исто и српске медије и јавност: не узимајте здраво за готово инсинуације разних превараната па макар и биле објављене у руској штампи. Њихове речи никако не одражавају ни став руских медија, ни став руског руководства.“

Српски медији који преносе овакве „вести“ понашају се непрофесионално и стављајући се у службу политике која не познаје одговорност. Најмање што могу да ураде после свега је да известе јавност о овој превари и да пренесу у целости текст генерала Решетњикова, као и да се извине за сопствену неодговорност.  Што се тиче Александра Вучића и његове приватне опозиције, најбољи суд о њиховом раду ће дати грађани Србије на предстојећим изборима.

Драгана Трифковић је члан Председништва ДСС-а

Извори:

http://riafan.ru/513127-troyanskaya-kobyla-kak-ssha-podryvayut-prorossiiskie-serbskie-partii

http://riss.ru/events/28999/

http://srb.ruskiekspres.rs/2016/04/1659/

http://ruskarec.ru/news/2016/04/05/resetnjikov-ruski-mediji-zrtve-crnog-pi-ara-iz-srbije_582053

http://stanjestvari.com/2016/02/05/trifkovic-odbrana-vucica-od-drzavnog-samoudara/


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7omCategories: Разномислије

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

  1. Ово је добра прилика да ситуацијију водимо ка даљем рашчишћавању, у околностима у којима се тренутно налази медијски простор у Србији неопходно је разобличавати дјеловање појединих личности, медијских кућа, часописа, портала са свим детаљима њихове манипулације (лажна русофилија, нападна и улизивачка по начину извођења, неразобличавање подмуклог процеса пузајућег процеса признања „Републике Косово“, улизивачко-полтронски однос према власти шта год она радила, мазање очију преношењем текстова руских патриотских писаца…).
    Странка, коју генерал не именује, организовала је, у сарадњи са руским фондовима, низ конференција о српско- руским односима и, уопште, о ситуацији у свијету . На тим конференцијама су учествовали и представници РИСИ.
    Дакле, ова ситуација може да буде прекретница, добра лекција и прилика за уозбиљење. Ако је руска страна доведена у прилику да се правда, ако је непрестано у медијској бици на српским просторима у дефанзиви – то онда постаје забрињавајући знак.

Оставите коментар