Влада прогласила ванредну ситуацију у целој Србији

Влада Србије је, на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације, прогласила ванредну ситуацију на територији Републике Србије.

Премијер Вучић у обиласку поплављених подручја (Фото Танјуг/Т.В.)

Премијер Вучић у обиласку поплављених подручја (Фото Танјуг/Т.В.)

Одлука је донета као превентивна мера којом ће се олакшати и убрзати деловање свих органа Републике Србије у заштити живота и безбедност грађана и ствари, као и отклањању последица поплава.

Влада Србије ће свакодневно имати седнице Републичког штаба за ванредне ситуације, континуирано пратити ситуацију на терену и о томе обавештавати грађане, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Свеукупну ситуацију отежава и мигрантска криза, те ће полицији у заштити граница, у данима који су пред нама, помагати и Војска Србије.

Влада Србије апелује на све грађане да поштују одлуке Владе Србије и учини све како би се спречиле веће последице током критичног кишног периода који нас очекује до уторка.

Вучић: Држава обезбедила новац за помоћ, а од ЕУ 1,2 милиона евра

ЛУЧАНИ – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Лучанима, где обилази поплављена подручја, да ће се у случају да киша настави да пада до 21 сат вечерас створити услови да се прогласи ванредна ситуација на целој територији Србије.

Вучић је то рекао у селу Дљин, у општини Лучани, где је обишао поплављене куће и газдинства и обећао грађанима помоћ, коју је, навео је, обезбедила држава, али и ЕУ.

Премијер је рекао да закон тачно прописује у којим случајевима се проглашава ванредна ситуација, те да би је влада већ прогласила да је закон не спречава.

„Ми немамо законски право да донесемо одлуку о ванредној ситуацији, иначе бих је већ донео. Немамо право док нам се нешто негде не догоди. Тек последично можемо да реагујемо увођењем ванредне ситуације и онда тек у пуној снази и војску и полицију и све чиме располажемо стављамо на терен, како бисмо помогли грађанима”, рекао је Вучић.

Он је додао да је држава у сваком моменту спремна за доношење такве одлуке, а да је до сад урађено све оно што је могло да се учини у складу са законом.

„Ако овако настави да пада киша до 21 сат, онда мислим да вечерас можемо да очекујемо увођење ванредне ситуације за целу Србију”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Као критична места, Вучић је навео слив Мораве, Параћин и Ћуприју, на истоку земље Млаву и Пек и општине које су већ биле поплављене, у сливу Западне Мораве.

„Те тачке су за нас од кључног значаја, да их заштитимо колико можемо”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће држава помоћи добрим делом, истичући да је обезбеђен државни новац, али и помоћ ЕУ од 1,2 милиона евра, од чега ће 700.000 евра бити одвојено за апарате, белу технику и намештај, а остатак за пољопривреду.

„Ми ћемо се као држава директно постарати за стамбене и помоћне објекте, колико је могуће. Комисије су већ изашле на терен и процењују штету. Ми уједињени и заједно то можемо да направимо”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да држава има још 30 милиона евра издвојено за водопривредне објекте и да ће се они поправљати и на Бјелици и на оближњем акумулационом језеру, подсетивши да 40 година није било озбиљних улагања.

Он је додао да је посебно задовољан што грађани, иако им је тешко, нису у очају.

Вучић је рекао да држава и надлежни органи треба да виде да ли проблем са изливањем реке Бјелице може дугорочније да се реши.

„Доста тога смо урадили, али очигледно није било довољно, мораћемо нешто више и озбиљније да предузмемо, али не можете све бујичне реке у Србији да зауставите. Сад гледамо у небо и чекамо шта ће да буде са Млавом и Пеком”, рекао је Вучић, додајући да свуда у сливу Мораве има проблема.

Поручио је да ће надлежни органи пратити ситуацију на терену и ако буде требало у току дана или вечери биће уведена ванредна ситуација на територији целе Србије, што ће значити да ће све расположиве снаге, војска и полиција бити на терену и помагати становништву.

Премијер је захвалио Војсци Србије што је на терену и помаже народу у тешким моментима, наводећи да су људи који су погођени поплавама хероји јер имају вере и у себе и у државу да ће моћи да обнове уништено.

„Имаћемо снаге и енергије и заједнички успети да то поново обновимо”, рекао је вучић.

Упитан да ли држава на неки начин може да подстакне грађане да осигурају своју имовину, Вучић је рекао да је то најважније и најтеже питање за државу и да ће држава то подстаћи бољим стандардом, да би могла да тражи од људи да осигурају некретнине.

„То је Швајцарска урадила кад су схватили да имају 20.000 бујичних токова и да је сумануто и прескупо да то све затварају. Схватили су да је најбољи начин за решавање тог проблема обавезно осигурање”, рекао је Вучић, износећи податак да после поплава 2014. године имамо мањи број осигурања него до тад.

Вучић је рекао да се после мајских поплава радило много на водопривредним објектима, насипима, бранама, али да је много тога преостало.

Важно је, истакао је Вучић, да се ради на промени свести јер се, на пример, дешавало да се граде усеци на рекама и мимо званичних изграђених прелаза који су сад пропустили воду.

„Ту где постоји направљено место акумулације, људи су направили бесправно објекат и ми сад то ‘лечимо’, само што то нико неће да каже”, рекао је Вучић.

Вучић је прецизирао да ће комисије изаћи на терен и процењивати штету на основу којих ће грађани добијати надокнаду.

„Најлакше је из топле собе рећи – види шта је киша урадила. Дођите на терен и погледајте колико и како је тешко. Природа је то, то се дешава, али наше је да урадимо све да поплаве спречимо. Био бих лажов кад бих обећао да ће за три месеца бити очишћено акумулационо језеро. Прођите и видите зашто сам вам то рекао. Надам се да ћемо у међувремену да и себе васпитамо да не бацамо све што стигнемо у реке и језера и да не уништавамо природу”, рекао је Вучић.

Он је додао да је управо то био разлог изливања реке у Новом Пазару.

Вучић је, после обиласка села Дљин, где се вода након испумпавања повукла и тренутно су поплављене само њиве, обишао и фабрику боја и лакова „Максима”.

На терену с премијером су и министар одбране Зоран Ђорђевић, министар привреде Жељко Сертић, начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, вршилац дужности директора Путева Србије Зоран Дробњак, бивши министар одбране Братислав Гашић, припадници Војске Србије. (Танјуг)

Вучић у наменској: Помоћ и фабрици,али више домаћинствима

ЛУЧАНИ – Премијер Александар Вучић обишао је данас фабрику наменске индустрије „Милан Благојевић” у Лучанима, која је била угрожена после изливања реке Бјелице, и поручио да ће држава помоћи и фабрици, али свакако више домаћинствима.

(Фото Танјуг/Т.В.)

(Фото Танјуг/Т.В.)

Радницима наменске посебно је захвалио због свега што су учинили у одбрани фабрике од воде, али и истакао да је поносан што је јуче управо из те фабрике наручиоцима послат суви барут.

Премијер је рекао да ће држава учинити што може да би надокнадила штету и привредницима и грађанима, те да остаје да се дугорочно реши проблем са изливањем реке Бјелице и акумулационим језером.

Према његовим речима, има довољно новца у државној каси, управо захваљујући грађанима који нису тражили да држава даје више него што може.

„Зато смо успели да уштедимо и обезбедимо да у оваквим ситуацијама помогнемо колико можемо”, рекао је Вучић, обраћајући се запосленима у фабрици.

„Сигуран сам да заједно и уједињени можемо то да постигнемо. Знам да грађанима није лако, али разумете да радимо колико можемо и да не седимо у топлим собама, већ делимо судбину народа”, рекао је Вучић.

Вучић је захвалио и радницима, али и војсци која је ангажована на учвршћивању насипа.

Он је директору фабрике Радошу Миловановићу рекао да раде на томе да се унапређује производња, а председници општине Лучани Весни Стамболић – да општинске комисије што пре изађу на терен и обиђу све куће и објекте.

Вучић је рекао да су лоше вести што је за шест сати пало 18 литара воде по метру квадратном, те да ће ванредна ситуација, ако се тако настави, бити уведена до вечерас на целој територији земље.

„Надамо се да ће киша стати, али заједно ћемо да се боримо и изборимо и победимо елементарне непогоде, сачувамо фабрике и животе људи. До сад нисмо имали губитке и надам се да ће тако и да остане”, рекао је Вучић.

Вучић је честитао директору на добрим пословним резултатима и додао да је поносан што је јуче из те фабрике наручиоцима послат суви барут.

„Надам се да ћете ове године држави уплатити више од милијарду, а не само 950.000”, рекао је Вучић.

Вода, која је продрла у фабрику наменске индустрије, сада се повукла, а припадници војске ангажовани су на ојачавању насипа.

Фабрику су посетили и министар одбране Зоран Ђорђевић, министар привреде Жељко Сертић, председница општине Лучани Весна Стамболић.

Стефановић: Најкритичнија ситуација у Чачку и Лучанима

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је вечерас, након седнице владиног штаба за ванредне ситуације, да је најкритичнија ситуација због поплава у Чачку и Лучанима.

„Пратићемо и стање у Новом Пазару. Хиљаду припадника војске и полиције је на терену у тим општинама. Пратићемо пре свега сливове Мораве, Тимока и Ибра и да ли ће бити опасности од изливања ових река”, рекао је Стефановић за телевизију Пинк, преноси Танјуг.

(Политика, 10. 3. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7eHCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар