CEAS: Руски утицај у Србији расте, опада подршка европским интеграцијама

У Београду се данас уз подршку америчке амбасаде у Србији и Фонда браће Рокфелер одржава конференцији „Србија и Русија – руски утицај на стабилизацију, демократизацију и европске интеграције Србије“.

4071482_ceas-t

Извор: Time.rs

Руски утицај у Србији расте, док је подршка европским интеграцијама опала на мање од 50 одсто, речено је у Београду на скупу о руском утицају на стабилизацију, демократизацију и европске интеграције Србије, који је уз подршку америчке амбасаде у Београду и Фонда браће Рокфелер организовао Центар за евроатлантске студије (CEAS).

Директор истраживања јавног мњења, које је спровела агенција Ipsos, Светлана Логар истакла је да су истраживања те агенције у последње две године показала да расте број грађана у Србији који имају добар утисак о Русији, преноси агенција Тајнуг.

Она је додала да млади преферирају Запад у односу на Русију када је реч о култури, забави, школовању, послу, здравственом систему, моделу земље, животном стандарду и слободи медија и говора.

Светлана Логар (Снимак екрана: Танјуг)

Светлана Логар (Снимак екрана: Танјуг)

На питање шта подразумева потенцијални савез са Русијом, 42% испитаника је рекло да то укључује усвајање руског законодавства, што 74% и подржава, међу којима је 31% младих од 18 до 35 година.

Она је додала и да 53% младих сматра да би тај савез подразумевао усвајање руског политичког система, што 77% њих и подржава, док је 72% оних који сматрају да савез са Русијом значи присуство њихових војних база, што подржава њих 80%.

Скуп у хотелу „Метропол почео је минутом ћутања како би се одала почаст погинулим српским службеницима у америчким ваздушним нападима у Либији, као и Украјинцима који су пре две године, како је речено, кренули у борбу за Украјину.

Јелена Милић (Снимак екрана: Танјуг)

Јелена Милић (Снимак екрана: Танјуг)

Директор CEAS Јелена Милић оценила је да више нико не може да оспори пад европских интеграција Србије и додала да је нови фактор подривања подршке ЕУ све видљивија пропутиновска опозиција у Србији.

Конференцијом под називом Србија и Русија – руски утицај на стабилизацију, демократизацију и европске интеграције Србије започиње читава серија активности усмерених на сузбијање све јаче про-руске и анти-европске реторике у српској јавности, саопштио је Центар за евроатлантске студије. 

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 22. 2. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-78gCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар