НУНС и НДНВ: РЕМ да саопшти критеријуме за избор УО РТС

Савет РЕМ именовао чланове УО РТС и УО РТВ

Четвртак, 14. Јан 2016.

rtv-rtsНа данашњој редовној 164. седници Савета Регулаторног тела за електронске медије, именовани су чланови Управног одбора РТС и Управног одбора РТВ.

За чланове Управног одбора РТС именовани су:

 1. мр Ђорђе Возаревић, социолог
 2. проф. др Владимир Вулетић, професор универзитета
 3. Зорица Шујица, академски сликар
 4. Бранко Радун, дипломирани историчар, политички аналитичар
 5. Мирослав М. Николић, адвокат
 6. Симона Митровић Дуњић, дипломирани педагог – мастер
 7. Љиљана Ђурђевац, дипломирани политиколог
 8. Драган Караџић, правник и дипломирани менаџер
 9. Душан Ковачевић, мастер инжењер електротехнике и телекомуникација

За чланове Управног одбора РТВ именовани су:

 1. Марко Ћалић, дипломирани економиста
 2. проф. др Јова Радић, ванредни професор универзитета
 3. Борислав Пупавац, адвокат
 4. Иштван Терењи, економиста
 5. Александар Комненовић, мастер драмски и аудиовизуелни уметник
 6. Синиша Бокан, професор универзитета

НУНС и НДНВ: РЕМ да саопшти критеријуме за избор УО РТС-а

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) захтевају од Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да јавно саопшти критеријуме на основу којих су изабрани чланови управних одбора два јавна медијска сервиса, с обзиром на чињеницу да се међу њима налазе и особе за које у јавности постоји оправдана бојазан да ове функције неће обављати у интересу грађана Србије и Војводине и јавних сервиса.

НУНС и НДНВ траже од чланова Савета РЕМ-а да такође саопште да ли је на њих вршен политички притисак приликом избора управних тела, па су у великом броју случајева уместо кандидата са престижним биографијама и више пута потврђеним компетенцијама бирали или особе са проблематичном прошлошћу или стручној јавности непознате и по свему судећи недовољно компетентне личности.

Како је, рецимо, могуће да се у Управном одбору РТС-а нашла Љиљана Ђурђевац, која је једна од злогласних новинарки из периода Милошевићевог режима и која је притом и стално запослена у РЕМ-у? У најмању руку је неетично да РЕМ у управни одбор јавног сервиса изабере своју упосленицу.

Које су, потом, препоруке да политички аналитичар изузетно близак Српској напредној странци Бранко Радун постане један од управитеља РТС-а уколико то није управо блискост са влашћу?

Шта је то препоручило естрадну уметницу и учесницу у ријалити-програмима Зорицу Шујицу да постане чланица УО РТС?

Како је могуће да једна од саветница у кабинету председника Србије Томислава Николића постане чланица УО РТС?

Шта је на крају препоручило за члана УО РТВ-а Иштвана Терењија, референта продаје у грађевинској фирми?

Радун, Возаревић и Шујица (Извор: Корени)

Радун, Возаревић и Шујица (Извор: Корени)

Јавност мора да буде обавештена о биографијама свих изабраних чланова, њиховим компетенцијама, као и са образложењем РЕМ-ових одлука, да би могла да схвати зашто су они проглашени прикладнијим него многи угледни кандидати за управне одборе јавних медијских сервиса који нису изабрани.

Београд-Нови Сад, 16. јануар 2016.

Независно удружење новинара Србије

Контроверзе око избора УО РТС: РЕМ изабрао своју чланицу

Радио телевизија Србије добила је нови Управни одбор, чији је задатак да обезбеди стабилно управљање јавним сервисом. Од 52 кандидата Регулаторно тело за електронске медије изабрало је девет чланова тог тела. Објављивање имена изазвало је низ критика, на рачун њиховог кредибилитета и стручности.

Можда не зна таблицу множења, али зна довољно да буде чланица УО РТС. Зорица Шујица, просветна радница и некадашња учесница ријалити програма Велики Брат, налази се међу девет особа које је у тај одбор именовало Регулаторно тело за електронске медије.

Поред ње, истиче се још неколико кандидата:

мр Ђорђе Возаревић, социолог

проф. др Владимир Вулетић, професор универзитета

Зорица Шујица, академски сликар

Бранко Радун, дипломирани историчар, политички аналитичар

Мирослав М. Николић, адвокат

Симона Митровић Дуњић, дипломирани педагог – мастер

Љиљана Ђурђевац, дипломирани политиколог

Драган Караџић, правник и дипломирани менаџер

Душан Ковачевић, мастер инжењер електротехнике и телекомуникација

Ђорђе Возаревић, који је једини поново изабран, важи за блиског пријатеља првог човека РЕМ-а Горана Караџића, Симона Митровић Дуњић која је запослена у кабинету председника Републике, или Љиљана Ђурђевац, уредница информативног програма ТВ НС у време режима Слободана Милошевића, а потом и заменица тадашњег директора РТС Драгољуба Милановића. Учествовала је и у расколу у СРС и формирању СНС, али је у биографији прећутала своју политичку каријеру.

Председник РЕМ-а Горан Караџић каже да је за избор чланова Управног одбора РТС организовано тајно гласање и тврди да притисака и утицаја на чланове РЕМ-а није било.

Међутим, код питање да ли је Љиљана Ђурђевац запослена у организацији која ју је изабрала на функцију, Караџић каже: „Да она је запослена у РЕМ-у“.

Н1: Зар то не улива сумњу?

Караџић: Не, ни најмање…

Н1: Гласали за своју радницу и изабрали је у Управни одбор РТС.

Караџић: Знате шта, млади господине, хоћете ви од мене да тражите изјаву или да се са мном свађате и понижавате тим питањима инсинуирајући шта сам ја урадио и за кога сам гласао.

Н1: Нисам повисио глас…

Караџић: Знате ли за кога сам гласао?

Н1: Претпостављам да стојите иза ове листе…

Караџић: Хајде, да ме питате (а не да претпостављате)…

Н1: Па, ево, питам вас да ли је вама сумњиво то што сте изабрали?

Караџић: Рекао сам не. Она је била на листи, за њу се могло гласати у периоду припреме тога, нико није ставио примедбу, укључујући и вас лично и сада је то за мене завршена ствар…

Прве критике су стигле из цивилног сектора.

„ Велики број врло важних и релевантних људи се пријавио, од Радослава Зеленовића, Србијанке Турајлић, Зорана Хамовића, Слободана Ступара, Бошка Јакшића… Дакле, имали сте за кога да гласате, уместо њих, изабрали сте људе који немају биографије, тј. који су јако блиски владајућој странци“, каже Драган Поповић, председник Центра за практичну политику. „Кад се упореди ко је изабран, ко није, мислим да је врло јасно да је овај Управни одбор ангажован да сачува монопол владајуће странке у јавном сервису“, додаје.

Занимљво је да је о члановима Управног одбора РТС-а РЕМ одлучивао у крњем саставу. Још није изабран члан тог тела на предлог организација цивилног друштва, због противљења припадника владајуће коалиције у Скупштини Србије.

Kontroverze oko izbora UO RTS – REM izabrao svoju članicu, N1, 15. 1. 2016

(Време, 17. 1. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6WNCategories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

 1. Колко пара НУНС и НДНВ?

Оставите коментар