Звонко Шошевић: Косово и Албанија потписали споразум о дигиталној сарадњи

Пројекат „Digital Diplomacy – Digital Albania and Digital Kosovo”, који има за циљ да промовише независност Косова, имиџ и вредности „двеју земаља“, потписали су представници министарстава спољних послова тзв. Косова и Албаније у Приштини 14. децембра, сазнаје Београдска иницијатива за дигиталну јавну дипломатију. Британски савет и амбасаде Норвешке у Приштини и Тирани финансирале су пројекат са 300 хиљада евра.

dig-kosovo-albanija

„Пројекат покрећемо у циљу подржавања напора Приштине и Тиране у међународном признавању Косова, као и у промоцији њиховог имиџа у међународној заједници, кроз дигиталну дипломатију”, изјавио је Петрит Селими, један од потписника и политичар који је протеклих година утемељио дигиталну дипломатију Приштине и учинио је значајном и признатом у свету.

Пројекат о дигиталној сарадњи предвиђа да се више од 1.000 младих Албанаца широм света укључи у ширење „албанске истине“ преко друштвених мрежа, с посебним освртом на потребу пријема Косова у UNESCO.

На овај пројекат Србија треба адекватно и коначно да одговори својом, тренутно непостојећом дигиталном и јавном дипломатијом. Игнорисањем дигиталне и јавне дипломатије, без обзира на формалне разлоге, политичари који воде Србију само ће отежати промоцију вредности и принципа Србије међу народима и институцијама других земаља.

Београдска иницијатива за дигиталну и јавну дипломатију подсећа да су за повољну одлуку о неприхватању чланства Косова у Унеску заслужни, поред осталих и српски волонтери, неплаћене дигиталне дипломате Србије, који су извршили притисак на међународну јавност и институције акцијом на друштвеним мрежама #NoKosovoUnesco.

dig-diplomatija

Подстрек овој, првој акцији дигиталне дипломатије Србије, помало неочекивано али веома професионално, дошао је из Кабинета Председника Републике Србије који је 16. октобра подржао енергију Твитераша али и понудио корисне видео материјале на енглеском језику ради дистрибуције на друштвеним мрежама. Сви учесници кампање #NoKosovoUnesco, постали су дигиталне дипломате Србије а међу њима

@SavaJanjic @fajgelj , @culicsimo @1NikolaMirkovic @AZobenica @nikolinamp7 @micanovic_s @SRBDiplomacy @MeettheSerbs @predsednikrs @malagurski @dijasporars @milan_maximo @nszoranans @TanjaGarcevic @nevavu @Internetnovine @BAMERC

Српској јавности мало је познато, да игуман манастира Дечани Сава Јанић свакодневно пише текстове на енглеском језику, на друштвеним мрежама, о догађајима на Косову и Метохији, који се затим прослеђују широм света. А студентска канцеларија за кампању „Не чланству Косова* у УНЕСКО“ која је почела са радом 29. октобра 2015. године у Косовској Митровици, покренула је нове акције попут петиције GOOGLE-у да се на његовим мапама називи места на Косову објављују на српском а не на албанском језику.

Још мање је познато да се на Википедији налазе неистинити текстови о Косову и Метохији, а да многе мобилне апликације које се користе широм света и у Србији, приказују Београд као место у „Војводина, Србија“.

Београдска иницијатива за дигиталну и јавну дипломатију наставиће са апелима и акцијама према постојећим дигиталним дипломатама Србије и званичним институцијама Владе Републике Србије у циљу подизања свести и значаја примене алата дигиталне дипломатије, за Србију и њену спољну политику.

bidd-550

Јер, како је рекао амбасадор Краљевине Норвешке у Тирани и Приштини, Њ. Е. Jan Braathu, „Пројекат за дигиталну дипломатију Албаније и Косова помоћи ће у промени и побољшању перцепција међународне заједнице према двема дивним земљама. Прави амбасадор земаља широм света је иновативна омладина који путем позитивних чланака на Википедији и разним Интернет страницама даје свој конкретан допринос у промовисању њихових земаља у свим областима, туризму, култури, животној средини. Управо ови млади могу постићи значајан успех у рушењу баријера, које политичари и амбасадори не могу да превазиђу“.

M. Sci. Звонко Шошевић

(BIDD, 17. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6P6Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s