Шта значи „ДАЕШ“ и зашто Исламска држава мрзи да је тако зову?

(RT, 17. 11. 2015)

Политичари, информативни медији и грађани су групу терориста утемељену у Ираку и Сирији уобичајено називали Исламска држава (ИД) или ИСИС, што је скраћеница од назива на енглеском, али од најновије серије крвавих атентата који су се десили у Паризу у петак 13. новембра, све чешћа је употреба другог појма – ДАЕШ.

daesh

Шта то значи и зашто џихадистичка организација мрзи да се тако односе према њој?

У последње време увећана је употреба појма ДАЕШ као замена за појам Исламска држава. Кад се француски председник Франсоа Оланд обратио нацији после трагичног атентата 13. новембра, уверавао ју је да су злочин „извршиле терористичке војске, војске џихадиста, ДАЕШ.“ Исто тако, група хакера „Анонимус“ је такође уврстила овај појам у поруку објављену на друштвеној мрежи Твитер у којој објављује „тотални рат против џихадистичке организације“.

Шта значи ДАЕШ?

Ради се о транскрипцији скраћенице из арапског језика коју чине исте речи као ИСИС (Исламска Држава Ирака и Сирије), тј Al dawla al islamiyya fi l-Irak wa l sham, објављује NBC News, цитирајући преводиоца са арапског Алис Гатри (Alice Guthrie).

Зависно од тога како се комбинује,  може да значи и „нешто што треба згњечити или згазити“, „нетолерантан“, или „онај који сеје раздор“ што веома иритира борце групе пошто има негативне конотације. Толико да је, према извештајима, ИД запретила да ће одрезати језик сваком ко употреби ту реч.

daesh-sta

Еван Колман (Evan Kohlmann), аналитичар националне безбедности Флешпоинта (Flashpoint), наглашава да заједничка употреба појма „Исламска“ и „Држава“ даје легитимитет џихадистичкој групи. „Они то доживљавају као изазов свом легитимитету: одбијање њихових тежњи да дефинишу исламистичку праксу, да буду ‘држава за све Муслимане’ и, најбитније, као негирање да буду препознати и третирани као такви“, указује он.

У фебруару ове године сазнало се да је џелат Исламске државе казнио једног адолесцента са шездесет удараца бичем у леђа само зато што је изговорио реч ДАЕШ. Та дивљачка казна покренула је бројне лидере да траже од информативних медија у својим државама да одустану од појма ИД, измишљеног од самих терориста.

Доскорашњи премијер Аустралије, Тони Абот (Tonny Abbot) изјавио је да би у односу на групу користио само појам ДАЕШ. „То што се њима не свиђа, мени је привлачно.“ А, са друге стране, француска влада је пре годину дана тражила од својих информативних медија да користе искључиво појам ДАЕШ, као језичко оружје.

Са шпанског посрбио: Бобан Хрвач

Текст приредила: Светлана Максовић


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6ErCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Ово је била и препорука на радио “Спутњику“, с тим што је као додатно
  објашњење речено да ДАЕШ, /чини ми се – на туркменском/, значи —
  “МАГАРАЦ“!
  Дакле, прешло се и на неуро-лингвистику у ратовању са терористима!
  Очигледно да им то не прија, па су “запретили“, да ће свакоме ко буде
  користио ту скраћеницу – одсећи језик!
  А, у нашем народу се не каже без разлога, да “свака реч има и реп“, што ће рећи
  да свака реч, поред основног /подразумевајућег, договореног…/ значења има
  и сва остала значења које се могу комбинацијом слова ивести из те речи.
  На пример, понуђена реч – ДАЕШ, на србском, може да значи и ово:
  Д-РЖАВА
  А-меричко
  Е-вропских
  Ш-ејтана!
  Надајмо се да ово неће толико увредити “евро-атлантисте“, као што је
  терористе, те да они неће претити “одсецањем“ језика или руке – ономе ко то
  изговори или напише!

  Драган Славнић

 2. Држава Америчко-Енглеских Шупака

  Чувајмо српски језик, избегавајмо турцизме!

Оставите коментар