Рањени новинар „Монда” снимио напад на дворану Батаклан (узнемирујући видео)

Снимак начињен у петак 13. новембра око 22 сата приказује покушај посетилаца концертне дворане Батаклан да побегну.

Снимак је направио новинар „Монда” Данијел Псени.

Садржај је узнемирујући.

(Le Monde@youtube)

Исповест новинара „Монда” рањеног код „Батаклана“

ПАРИЗ – Новинар париског листа „Монд” Данијел Псени, који станује иза концертне дворане „Батаклан” где је у једном у низу ноћашњих напада у Паризу убијено више од 80 људи, рањен је док је покушавао да помогне повређенима који су успели да побегну из нападнуте сале.

„Радио сам у свом стану. Телевизор ми је био укључен, када сам зачуо буку, као звук испаљених петарди, и испрва сам био сам убеђен да потиче из филма који је у том тренутку приказиван, али пошто је била превише снажна, отишао сам до прозора. Станујем на другом спрату и прозори ми гледају на помоћни излаз Батаклана. Видео сам како сви трче на све стране”, прича Псени.

Тада је, како наводи, угледао стравичне сцене – људе како леже на земљи, крв свуда уонаоколо…

„Јасно ми је било да се дешава нешто озбиљно… Сви су трчали ка улици Амло или булевару Волтер… Помислио сам на призоре какви су задесили Њујорк 11. септембра 2001”, каже француски новинар.

Потом је одлучио да сиђе и позове у зграду људе који су успели да побегну из концертне дворане.

„Отворио сам улазна врата зграде. Испред је један човек лежао на тротоару. Један мушкарац ми је помогао да га увучем у ходник и највероватније да сам тада погођен метком, мада се не сећам најјасније”, каже он.

Повређеног човека је, потом, унео код суседа.

„Тај човек је био погођен у ногу. Био је Американац. Повраћао је, имао је грозницу, мислили смо да ће умрети. Позвали смо ватрогасце, али нису могли да нас евакуишу. Позвао сам другарицу која је лекар и која ми је објаснила како да своју рањену руку подвежем кошуљом”, присећа се он.

Како додаје, остали су тако притајени све док специјалне француске полицијске снаге нису упале у зграду и дошле по њих.

Метак, за који верује да је у новинара испаљен са прозора „Батаклана”, погодио га је у леву руку, те је он око 03.00 јутрос пребачен у Ургентни центар европске болнице „Жорж Помпиду” у 15. париском арондисману, где би ускоро требало да буде оперисан, као и још 30-ак евакуисаих жртава, преноси „Монд”.

(Политика)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6nZCategories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар