Генерална конференција Унеска почиње данас, о Косову око 9. новембра

БЕОГРАД – У Паризу данас почиње двонедељно заседање Генералне конференције Унеска на коме ће, између осталог, бити разматрана препорука Извршног савета за пријем Косова у ту организацију.Министар спољних послова Србије Ивица Дачић ће 4. новембра учествовати у дебати о генералној политици Унеска, а према његовим речима, гласање о предлогу за чланство Косова могло би бити на дневном реду око 9. новембра.

nokosovounesco

Дачић је изразио оптимизам да ће резултат гласања бити повољан за Србију и додао да ће се Србија борити до последњег момента да Косово не буде примљено у Унеско. „Ми чинимо велике напоре да разговарамо са што већим бројем земаља. Циљ нам је да свакоме што више представимо наше аргументе зашто смо против чланства Косова у Унеско”, рекао је Дачић и поручио да ће се Србија борити до краја.

Председник Србије Томислав Николић оценио је да би евентуални пријем такозване Републике Косово у Унеско поделио ту организацију и заувек могао да омете успостављање добрих односа Београда и Приштине.

Извршни савет Унеска подржао је 21. октобра захтев Албаније и Генералној конференцији препоручио пријем Косова. Начин одлучивања у Генералној конференцији је другачији него на Извршном савету који има 58 чланица и одлуке доноси простом већином.

Од 58 чланица, 32 су признале признале једнострано проглашену косовску независност, али је само 27 гласало за пријем Косова у Унеско, док је 14 било против, колико је било и уздржаних чији се гласови не рачунају.

За разлику од тога Генерална конференција има 195 држава од којих је 111 признало Косово, 84 није, а о предлогу се одлучује двотрећинском већином.

(Бета/Политика, 3. 11. 2015)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ

ПОСЕТИТЕ ЈОШ

http://nokosovounesco.com/


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6gPCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар