Војска Србије: Британски „Телеграф“ злоупотребио разговор са пуковником Милутиновићем

Текст који је објављен на порталу британског Телеграфа, а пренели га и неки наши медији, изнео је нетачне цитате начелника Одељења за веру Војске Србије пуковника Саше Милутиновића. Упркос захтеву за ауторизацију интервјуа, текст није достављен ни пуковнику Милутиновићу, ни генералном секретару Библијског друштва Србије Вери Митић, на чију иницијативу је разговор и вођен.

vs-demanti

Напомињемо да је интервју са пуковником Милутиновићем рађен за портал Британског библијског друштва, које је било у посети сродном српском друштву, а не за британски Телеграф.

Реагујући на нетачно писање британске новинарке, генерални секретар Библијског друштва Србије Вера Митић, која је присуствовала интервјуу, упутила је писмо Британском библијском друштву, указујући на тенденциозне грешке и неистине у објављеном тексту, те је интервју уклоњен са њиховог портала.

Удружење грађана Библијско друштво Србије донатор је 4.000 примерака Светог писма Новог завета и исто толико молитвеника припадницима Војске Србије, уз благослов Српске православне цркве.

(Сајт Војске Србије, 3. 11. 2015)

Telegraph: Британска донација Библија српским војницима да не би чинили ратне злочине

Познати британски лист „Телеграф“ објавио је на свом сајту текст у коме се наводи да је припадницима војске Србије подељено неколико хиљада Библија, како би их оне спречиле да у будућности чине ратне злочине.

t-skrin

Изглед текста на сајту Телеграфа

У поменутом тексту наводи се како је око 4.000 ових светих књига хришћанства финансирано новцем британских верника и како би њихово читање требало да научи војнике да воле своје ближње.

Лист наводи и да су британски верници платили за ове Библије како би спречили српске војнике да чине ратне злочине у будућности, како су то чинили у прошлости.

Потом „Телеграф“ подсећа да се тренутно у Хагу суди генералу Ратку Младићу за ратне злочине током рата у Босни, што он негира.

Лист још пише и да су Библије српским војницима уручене преко Библијског друштва Србије, које је иначе почело са радом као испостава Британског библијског друштва.

Пуковник Саша Милутиновић, начелник Верске службе Војске Србије, рекао је да се нада да ће војници научити основе међународног права.

„Телеграф“ подсећа да се у Хагу за ратне злочине суди генералу Ратку Младићу

„Телеграф“ подсећа да се у Хагу за ратне злочине суди генералу Ратку Младићу

– Надам се да никад више неће бити ратног злочина у Војсци Србије. Надам се да ће војници развити осећај како да поступају са непријатељем, и како треба да га поштују. Надам се да ће наш морал бити побољшан – рекао је Милутиновић, а преноси „Телеграф“.

– Починили смо неке грешке у прошлости јер смо заборавили на Библију. Њени закони су бољи од међународног права јер су, уствари, хуманитарни закони. Трудимо се да кодексе из Библије примењујемо у нашем понашању и да се вратимо правим вредностима – испричао је Милутиновић.

(Блиц, 2. 11. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Измена: Овај чланак промењен је 3. 11. 2015. у 20:47 – додата је прва вест (деманти Војске Србије).

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6gi



Categories: Преносимо

Tags: , ,

10 replies

  1. Уче нас како се понаша у рату они који су у историји у окупацијама уништавали многе народе, стварајући од њих колоније. Они су утицали да нам се у комунистичкој Југославији на власт постави безбожник и крвник, а сада нам дају Библије када нам је последица безбожничке власти растурила државу и уз њихову бездушну помоћ.

  2. Овакве ствари треба памтити. Једног дана ће морати све ово што су ус*али да полижу.
    Антисрбизам треба третирати као облик расизма, управо онако како се данас третира тзв. антисемитизам.

  3. Заиста, у праву је В. Б., антисрбизам је последица безбожништва, бездушја и профашистичког расизма од оваквих који данас Србима, тобож, деле Библије које су они погазили.

  4. Да воjска спрдиje ниje ловачко друштво, колонело Милутиновиъ би био ражалован одмах после приjeма овог “поклона”!
    Разлози:
    – ниje одбио “поклон” злурадих “дародаваца”, нити je предложио да га доделе председницима и премиjeрима 19 држава коjи су 1999. у удруженом зликовачком подухвату бомбардовали Србиjу!
    – дародавцу ниje предочио да зликовцу Тониjу Блеру за учиньене злочине следуje бар 100 примерака Библиje!
    – повредио je душе стотинак невиних србских дечака мучки убиjeних у тзв “тузланскоj колони”!

  5. Не рекох главну ствар, ваљало би вест проверити, Телеграпх и није неки извор.

  6. Ово је страшно!
    Овакав чин назови пуковника Саше Милутиновића, начелника Верске службе Војске Србије, не би урадио ниједан редов британске војске, нити било које
    војске – ”коалиције 19” која је извршила агресију на Србију и србски народ!
    А ова креатура, костимирана у униформи пуковника Војске Србије, без имало
    стида и срама саглашава се са поклонодавцем, да су Срби чинили злочине,
    па уместо да им се уручи ”Декларација о геноциду Срба над Муслиманима у Сребреници”, уручује им се Библија, као укор њихове савести за учињене
    злочине.?!
    Примајући овај поклон са таквом мотивацијом и намерама поклонодавца, овај
    кловн од пуковника се саглашава са ставом Британаца, да су Срби злочинци
    који су, између осталог, извршили и геноцид над Муслиманима у Сребреници?!
    Могуће је да ће га за овај верски гест ”добре воље”, примања поклоњених Библија, СПЦ ”одликовати” орденом Светог Саве првог степена, а врховни
    командант ”унапредити” у генералски чин!
    Ако су и остали пуковници Војске Србије овакве гњ..е, као овај ”пуковник”,
    не пише нам се добро, народе србски.

    Драган Славнић

  7. Pukovnik Sasa Milutinovic verovatno zna ono sto neki ne znaju :

    Mnogobrojna hriscanska udruzenja u katolickom svetu (EU i USA) besplatno dele Novi Zavet (NZ). NZ se nalazi skoro u svim hotelima pored kreveta, skoro u svim crkvama na stolicama i svako moze da ga uzme . . .

    The Bible Society osnovana 1779 god, svake godine besplatno deli Biblije i religioznu literaturu britanskoj vojsci ali i drugim vojskama u svetu. U 2014 god podelila je 30 900 primeraka, 2 000 Biblija i 13128 primeraka NZ. (videti http://www.nmafbs.org)

    Religija je pod komunistima bila proganjana (opijum za narod).
    Danas religija polako osvaja svoje prirodno mesto – cak i u vojsci. Sasa Milutinovic je primio 4 000 primeraka Novog Zaveta na poklon.
    Predpostavljam, na cirilici. Mozda u prevodu Vuka Karadzica ¿
    Hvala mu.

    Moju kucnu bibliju je izdalo Britansko i inostrano biblijsko drustvo u Beogradu. Stampanu cirilicom1984 god u Ljubljani.

  8. Мени је овај деманти мало сумњив, мада бих више од свега волео да су их заиста обманули – то би показало да у Војсци и Држави има људи којима је остало свести и савести.

    Некако ми је деманти сувише благ, мало и неискрен (нека кажу шта је тачно пуковник рекао), а и има једну недореченост – у првом читању помислио сам да је Телеграф склонио своју вест (а у ствари је склонио сајт Британског библијског друштва).

    Додатно, у демантију се говори о “новинарки” а аутор чланка је мушкарац – уредник Телеграфа за верска питања по имену Џон http://www.telegraph.co.uk/journalists/john-bingham/

    ПС. Овде је превод целог текста из Телеграфа http://srbinaokup.info/?p=66144

  9. Чињеница је да је текст написао уредник “Дејли телеграфа” за друштвена и верска питања. Дакле, није у питању “но нејм” блогер.

    Можда и наводи пуковника Милутиновића јесу скинути са портала Британског библијског друштва, али је Бингамов текст остао.

    Бингам је потцртао, случајно или тенденциозно, да је Ратко Младић бивши начелник генералштаба Војске Србије: “The former Serbian army chief Ratko Mladic…”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading