Радован Пантовић: НАТО, Милу мио

У подгоричком Булевару светог Петра Цетињског прошле јесени освануо је билборд са поруком: „Боље банана у руци него руска чизма за вратом“. Све под званичним НАТО знаком. На полеђини је цитиран Милован Ђилас – „никада нама Црногорцима Руси нису били пријатељи. Увек смо им били само монета за поткусуривање”.

Кликните на слику за увећање

Кликните на слику за увећање

НАТО реклама није дуго светлела. Билборд је полупан, а порука исцепана. Тако је најављена ова нервозна црногорска година у којој је Мило Ђукановић све акције бацио на НАТО карту. На истом месту, у Булевару светог Петра Цетињског, овог викенда, бацао је сузавац, шок бомбе и нагонио специјалце на опозиционе демонстранте. Узалуд су ови узвикивали „доста је“ и „полицијо наша мила, не слушајте више Мила“. Једномесечни мирни антивладини протести прекинути су безобзирно, насилно и грубо.

Премијер Ђукановић је Демократски фронт оптужио за покушај насилног свргавања власти и рушење стратешких праваца црногорске политике. Пре свега, пута у НАТО. Није му, каже, промакло да су српски десничари националисти и Русија имали важну улогу у организацији, логистици и подршци протестима.

После триста година ослањања на груди мајке Русије, Мило је у Бриселу пронашао оца нове, независне Црне Горе. НАТО је раширених руку примио заблуделог сина. До краја године ће га вероватно признати и позвати у своју евроатланску породицу. Похвалио га је како се брзо развија и како је последњих година пуно напредовао. Посебно у полицији, тајним и безбедносним службама. Увео је и санкције Русији, признао Косово, био проактиван у УНЕСКУ. Послушан је, вредан и одан.

Седмоструки премијер, сувласник банака, хотела, универзитета и један од најбогатијих политичара Европе узвратио је несмањеним НАТО ентузијазмом. НАТО гарантује мир, сигурност, напредак и просперитет, демократију, људска права, бољи живот и срећне људе. НАТО је гарант за стварање нових вредности. Он остаје Милов сан, и ако у децембру не буде позван у породицу.

Међутим, грађани Црне Горе, или бар већи део њих, не мисли исто што и премијер. Али он зна како се мења мишљење. Доносе се резолуције, води јавна кампања, емитују спотови о сигурној будућности… Режира се и глуми. На крају стижу наручена истраживања. Она кажу да је подршка НАТО-у за неколико последњих месеци са тридесетак нарасла на читавих педесет процената а земља је зрела за алијансу.

Истина о Црној Гори која је испливала на таласима социјалних протеста, још пре две-три године, скована је у слоган „пуна су им уста Европе и НАТО-а а џепови наших пара“. Али већ је скривена и заборављена.

Шта је Милу мило то му се и снило.

Ако се ико пита чему ова прича, одговор је „можда једном и нама затреба“.

(Радио Београд, 28. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6d1Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. …imao je taj titoistički doglavnik još „čuvenih“ citata:
    …“Srbiji nije dovoljno pušteno krvi“, rekao je Milovan Đilas u prvoj izjavi iz „oslobođenog“ Beograda.

Оставите коментар