Драгољуб Мићуновић: СПЦ да прима људе у цркву и сахрањује, а не да води државну политику

НОВИ САД Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић оценио је као неодговорно што се државни врх састаје са челницима Српске академије наука и уметности и Српске православне цркве како би формулисао државну политику а да се при том занемарује Народна скупштина.

Фото: Бета/Драган Гојић

Фото: Бета/Драган Гојић

„Зна се шта је улога САНУ – да брине о науци и уметности, као и СПЦ – да прима људе у цркву и да их сахрањује. С друге стране, заобилази се парламент који је представничко тело свих грађана“, казао је Мићуновић.

Он је оценио да се Србија, кад год се у вези са Косовом бранила да то што се дешава није у складу са међународним правом, удаљавала од циља и сопственог интереса.

„Ми смо ставили у преамбулу Устава да је Косово наша покрајина и не занима нас стварност“, казао је Мићуновић у емисији Прави угао Радио телевизије Војводине.

„Деведесетих година су посланици Народне скупштине са Косова постајали људи који су на изборима добијали неколико десетина гласова у изборним јединицама са неколико десетина хиљада бирача. Још тада је ДС поставила питање како Србија мисли да сачува ту територију без становништва? Међутим, није било спремности за дијалог са Албанцима, било је важно само имати посланике“, рекао је.

Он је нападе на председника САНУ Владимира Костића због изјаве да је Косово фактички и формално изгубљено за Србију, упоредио са сценом из драме Виде Огњеновић „Је ли било кнежеве вечере“ у којој се спрема представа о косовском боју али нико не жели да глуми Вука Бранковића јер се плаши реакција.

„Мислим да је господин Костић, свесно или несвесно, преузео ту улогу Вука Бранковића и сада га сви нападају“, навео је.

Мићуновић, који је народни посланик са најдужим стажом у српском парламенту, оценио је да је данас парламентаризам у Србији чак у лошијој ситуацији него пре 25 година, након поновног успостављања вишепартијског система.

„Тада је било више уважавања, сада је у скупштини нека врста рата, а парламентарна већина има намеру само да девастира опозицију. Стално се спинује узнемиравање јавности да ће се ускоро нешто страшно догодити па да зато треба бити борбен“, указао је Мићуновић.

Челник демократа упозорио је и да се део министара бахато односи према посланицима, а да при том председавајући опомињу посланике који их иоле оштрије.

„То нема нигде у свету, сви смо ми изабрани представници грађана и заступамо њихове интересе у парламенту“, казао је.

Он је навео да су константни покушаји да се умањи важност парламента и подсетио на мисао француског политичког филозофа Монтескјеа да власт стално жели да се сужава.

„Али зато постоје институције које то спречавају, а то пре свих су опозиција и јавност, као и друге институције попут заштитника грађана“, додао је.

Он се запитао да ли се демократским може назвати режим у ком све одлуке доноси један човек и све су идеалне.

„Након велике победе над фудбалском силом Албанијом премијер Александар Вучић каже да ће изградити нови фудбалски стадион. Па ваљда постоји неко други ко је за то задужен“, упозорио је.

Зато је, додаје, кључно питање демократизације Србије да ли се могу створити независне институције.

„Да ли ће парламент радити свој посао или ће му се, на пример, под хитном поступку у суботу увече слати важни закони, попут закона о раду“, изјавио је.

На опаску да ДС често може да буде „згодна мета“ за критике од стране власти, јер је и сам водио Србију дуго година, Мићуновић одговара да таква примедба не стоји јер су и представници данас владајућих странака такође већ имали великог искуства на власти.

„И тада су често радили ствари које су биле на срамоту Србије. О томе су своје рекли и међународни судови“, казао је.

Говорећи о захтеву за судску рехабилитацију челника квинслиншког режима у Србији за време Другог светског рата Милана Недића, Мићуновић је одбацио аргументацију присталица тог захтева да је Недић само радио најбоље што је могао у корист за Срба.

„Не знам како је било у корист нашег народа да се побију сви Јевреји у Београду“, запитао се саговорник РТВ-а.

(РТВ, 22. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-67xCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Па зар ови из СПЦ не служе за јахање?!?!

  *
  Срамотан интервју, а посебно ово протурање тезе коме је користило да се побију сви Јевреји у Београду…

 2. ”1994. сам имао са 16 ипо година невиђен дуел са Шешељем.
  На његовој промоцији у нашој библиотеци, одакле је хтео да ме избаци.
  Увек сам га сматрао од ДБ-а извитопереним националистом из којег се осети нека мемла Ранковићевштине – ДБ лудспрда по потреби.
  Но, један од набољих скупштинских штосева је извео управо он.
  Тога нема на ју тјубу.
  Савезна скупштина – данашња републичка, годину дана после 5. октобра, дошао себи и он и СРС.
  Скупштином председава Мићуновић.
  У ко зна којој реплици, и изласку на говорницу поред председавајућег (пре реконструкције скупштинске сале), он у кошуљи кратких рукава, кравата до пупка, стомачина избочена.
  Излази Шеки, диже оне федер микрофоне са обе руке и каже:
  “Господине Мичуновичу, данас је велки дан, данас је Стаљинов роџендан, јесте ли заборавили господне Мичуновичу?”
  Матори љигавац је само гутао кнедле и рекао:
  “Сам’кад то знаш!”
  Јован Ранисављев

Оставите коментар