Шпански документарац „На пуцањ одавде“ отвара фестивал „Бдење душе“ у Сремским Карловцима

Петак 16.10.2015 у 20:00

Карловачка гимназија – СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

НА ПУЦАЊ ОДАВДЕ (A un solo disparo) 59,5′

na-pucanj

Сценарио, режија и монтажа: Александар Вуксановић

Камера: Емир Џанан, Душан Панић, Борис Козлов и Александар Вуксановић

Музика: Игор Недељковић Станковић

Продукција: Александар Вуксановић, Мадрид

Прича о узроцима и последицама Сарајевског атентата на Принца Фердинанда, виђена са временске и географске дистанце. „A un solo disparo’ (На пуцањ одавде) је покушај да се, после бројних прошлогодишњих, јубиларних, интерпретација Сарајевског атентата и узрока Великог рата урађених под утицајем тренутних политичких интереса, гледаоцима, нарочито онима са шпанског говорног подручја који на цео проблем гледају можда мало неутралније, понуди анализа ових догађаја на њиховом матерњем језику. Сличних пројеката практично нема.

Осим тога, жеља аутора је била да исприча причу о Атентату онако како сматра да би је данас објашњавали њени главни учесници, сами чланови Младе Босне. Овакав приступ је у доброј мери последица чињенице да су чак и српски радови на ову тему углавном фокусирани из угла неких других актера.

Осим документаристичког истраживања, (када је, између осталог, у Краљевском архиву у Мадриду пронашао документацију која објашњава зашто једна улица у Бањалуци носи име шпанског краља Алфонса XIII) коришћени су и делови разговора са двојицом шпанских историчара урађени специјално овим поводом”. (Emilio de Diego i Juan Avilés)

Александар Вуксановић (Фото: Дуле Панић/Печат)

Александар Вуксановић (Фото: Дуле Панић/Печат)

АЛЕКСАНДАР ВУКСАНОВИЋ – Аутор већ више од две деценије живи и ради у Шпанији. Био је 11 година издавач и уредник, сада већ непостојећег, портала „Српски недељник” (www.semanarioserbio.com) који се, једини на шпанском језику, готово искључиво бавио темама везаним за Србију и српски народ. У том периоду објављено је око пет хиљада разних текстова и докумената. Такође је коаутор две књиге о грађанском рату у бившој Југославији, бројних текстова за друге медије на шпанском говорном подручју. Ово је његов први филмски покушај.

9. ФИЛМСКО БДЕЊЕ ДУШЕ

Сремски Карловци, 15 – 18. октобар 2015.

„ФИЛМСКО БДЕЊE ДУШЕ“ се из године у годину потврђује као све значајнија манифестација и, што је још интересантнија, све популарнија код аутора, како у Србији, тако и кода наших у иностранству. Али то се не може тумачити као јефтина популарност у забавном смислу, већ као искрена културна и духовна потреба. Онима, за које се заиста може рећи да су људи од ума и духа, одавно су досадиле испразне филмске шарене лаже, површне и лажне приче које измишљају неталентовани сценаристи, угледајући се, или имитирајући стране, најчешће америчке, а нама неприродне узоре. Умним и духовним људима душе вапе за озбиљном, истинитом и искреним филмском уметношћу. А такви садржаји, управо, чине суштину наших опредељења и наших програма. Манифестација ФИЛМСКО БДЕЊЕ ДУШЕ је прослављање духовности у свим њеним видовима и сферама – историји, култури, уметности, религији, спорту, свакодневном животу…

bdenje-duse

Преузмите каталог

(Anti-censura.com, 13. 10. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-61v



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading