Огњена Лазић: Мудри, а безазлени

Шта је тешко? Познавати самог себе. А шта је лако? Другоме давати савет. Ово је само једна од многобројних мудрости које нам је завештао непревазиђени Талес. Ипак, оно што нас данас можда највише постиђује је његово питање пред којим ваљда нема човека да не занеми, а оно гласи: Како ћемо водити најчаснији живот, ако се сами не трудимо да не чинимо оно што код других осуђујемо?

ognjena-mudri

Можда из увода наслућујете колико је тешко одговорити на питање како на примеран начин примати и давати савете. Јер признаћете, данас смо сви експерти за све, а посебно када су туђи животи и проблеми у питању.

Како затражити савет?

Било да вам је потребно мишљење о избору или промени професије, о некој породичној недоумици, саветовање око пријатељских размирица поставите себи следећа три питања:

  1. Да ли мој саветодавац и ја имамо једнака мерила? Прича ми једна познаница како јој је пријатељица препоручила лошу школу за учење страних језика. Упала је у групу студената који само пишу есеје и решавају тестове, а њој је потребно да добро изучи конверзацију, јер за два месеца иде у Енглеску. Када је питала пријатељицу зашто јој је препоручила ту школу и зашто мисли да је то добра школа, ова јој је рекла да тамо иде њена ћерка која студира енглески језик. Дакле, добре пријатељице, различите вредности, лош савет!
  2. Да ли се иза савета крије лични интерес? Када вам стоматолог каже да ће вам се сви зуби раштимовати, ако у року од седам дана на шестицу, која је у критичном стању не ставите круницу од двеста евра, немојте паничити већ потражите мишљење бар још једног стоматолога. Заправо, шта год да је у питању увек потражите и друго мишљење, било да је у питању ваше здравље, аутомобил, или ваше дете у незгодним годинама.
  3. Да ли ваш саветодавац зна о чему говори? Да не бих превише паметовала, ево како је то Хајнрикс сликовито и сажето описао: „Када сам имао непуних тридесет година, био ми је потребан савет о једној од највећих одлука у животу – о браку. Сматрао сам да је права особа са којом треба да се посаветујем мој отац, који је у то време са мојој мајком био у браку већ тридесет година. Ево како је наш разговор текао:

ЈА: Тата, упознао си Д. Добра је, лепа и паметна. Да ли смо ми једно за друго?

ТАТА: Не знам да ли си ти прави човек за њу, али је сигурно да ТИ никада нећеш наћи бољу.

ЈА: Дакле, да се оженим с њом?

ТАТА: Кажем да би најглупље што можеш урадити било да оставиш ту девојку. А то много говори.

Испоставило се да сам одабрао правог саветодавца, који ми је дао савет на којем сам му и данас захвалан.

Како давати савете?

Чините то веома обазриво, као да ходате по јајима. У принципу, ако отворено не затраже савет, људи га углавном и не желе. Али, ако га затраже:

  • Избегавајте да превише брзо понудите решење или одговор. Дајте простора свом саговорнику, поштујте његов тајминг. Постављајте питања, пажљиво слушајте, покажите да вам је искрено стало до тога о чему вам приповеда, и суздржите се да одмах кренете да држите предавања и делите лекције. Сачекајте док не чујете оно подстицајно питање: „И шта ти мислиш о овоме?” Знам да звучи сурово, али ако се мало помучимо око нечег онда то више и ценимо.
  • Са пуном пажњом саслушајте излагање човека који од вас тражи савет и увек одговорите у складу са личношћу и потребама оног који пита. Немојте говорити шта бисте ви урадили. Најбољи пример за то је рецимо када ваше дете хоће да упише медицинску школу, а ви падате у несвест чим видите иглу и грозите се од помисли да би оно сутра цео живот могло да ради као медицински техничар. Зато, немојте бити ускогруди и ограничавајућих ставова.
  • Увек се питајте шта прималац савета заиста жели. Понекад је то само ваше саосећање, подршка или виђење. У сваком случају, увек се ослањајте на опрезност, јер када је ученик аве Пимена тражио да оде по савет код једног пустињака, овај га је упозорио: „Буди опрезан чедо! Скоро по правилу се иза потребе за саветом крије жеља за одобравањем од стране истомишљеника.”

Шта су нам то оставили мудри и безазлени?

„Не треба много туговати због оних који се оглушују на речи спасења и не пазе на њих. Њима треба рећи оно што је потребно, па их препустити вољи Божијој, а она може да их обрати на прави пут, помоћу других оруђа и средстава, којих је у десници Његовој безброј”, саветује свети Игњатије Брјанчанинов. На ближње јаче делује молитва, него речи и савети који им се упућују. Јер, молитва укључује у дело Бога свемоћног и Бог са својом творевином чини све што му је угодно. Свети Оци су још рекли: „Када видиш дављеника пружи му крај свог штапа и учини све што можеш да би га спасао, али пази да му не пружиш руку, да те не би повукао са собом у пропаст.”

(Духовна терапија, 6. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5Vx



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ко се буде држао ових малих правила, Христа ради, великим саветодавцем ће бити назван Тамо 🙂

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading