Јово Бакић: Одговор М. Ђурковићу или Ист–Вест бриџ није огранак Трилатерале

Јово Бакић

Јово Бакић

Уважени колега Ђурковић, који услед солидног академског рада и моралне чврстине у отпору политичкој самовољи заслужује друштвено поштовање, без обзира на идејно-политичко усмерење, омогућио је писцу ових редака текстом „Левица и глобални тајкуни” да разјасни неке нејасноће.

Прво, када је начелни план у питању, колега Ђурковић, можда и због неодговарајуће лектире, не види да је левица по дефиницији антикапиталистички усмерена и да је то суштински супротставља свим десничарским струјама: од фашизма, преко конзерватизма и либерализма до десне, односно блеровске социјалне демократије. Но, политичка коректност, коју он везује за левицу, с њом мало везе има. Уосталом, да ли аутор ових редака спада у оне који држе до политичке коректности? Напротив, свако треба да открије ко је, тако што ће слободно говорити што му је на уму.

Сазнајемо, на пример, да наводно глобална корпоративна елита подиже нову левицу, која се „најпре нуди разочараним бирачима, којима је мука од постојећег европског консензуса елита, као противтежа таласу радикалне деснице, који је постао озбиљна претња у последњих пет година”. Дакле, у том грму лежи зец. Колега Ђурковић се уплашио, па стога и кори Двери и ДСС што подржавају „ову нову ултралевицу”, да ће истински противници дубоко нечовечног капитализма уверити понижене и увређене да је левица истинска нада која води будућности, а не њему мила крајња десница, која под тобожњим антикапитализмом жели повратак црквено-витешког средњовековља.

Имајући у виду да колега Ђурковић сматра трагедијом чињеницу да се догодио епохални пад хришћанства, то јест аристократско-црквењачког феудалног друштва, у којем је оно једино уистину владало, започет 1789, а настављен 1917, 1945. и 1968, може се претпоставити да он жали за прохујалим добом. Ако је тако, заслужује симпатије свих који мисле да њихови преци тада нису били кметови, слободни сељаци или потлачени радници, већ племићи и буржуји. Уместо тога, требало би опорезовати привилеговану институцију која, скоро 10 година ослобођена плаћања пореза, масовно заглупљује и веронауку из јавних школа законом пребацити у приватне (ко приватно жели и може да приушти учење догме, биће му омогућено). Узгред, каква је то левица која допушта приватно образовање? Модерна и слободарска, јер такве школе ће плаћати високе порезе.

Напослетку, треба овај начелни план пребацити и на лични, како би јавност добила одговор који у њено име тражи Миша Ђурковић. Према томе, потписник ових редака никада није био члан Трилатералне комисије нити лично нити посредством међународне невладине организације Ист–Вест бриџ (Мост између Истока и Запада). Наиме, поменута НВО није „овдашњи огранак Трилатералне комисије”, како сасвим погрешно сматра Миша Ђурковић, већ је организација која се залаже за што боље везе Запада и Истока, те што бољи положај Србије у глобалном друштву. Своједобно је потписник овог текста тамо ушао након што се уверио да циљ ове НВО није заступање чланства Србије у НАТО-у (неки у Мосту то заговарају, а истинска левица се одувек и одлучно противи не само чланству Србије у НАТО-у већ и његовом постојању). Утолико, писац ових редака не „седи тамо” само са „тајкунима Костићем и Митровићем” – с којима, узгред, не да никада није седео, већ их никада уживо није ни видео нити има жељу да их упозна (негдашње позиве за гостовања на ТВ Пинку уљудно је и без изузетка одбио) – него је у друштву и са Игором Каљевинским, челником Удружења дипломата Русије и замеником шефа Стручног одбора ОУН за јавну управу, којега, такође, нажалост, још није имао прилике да упозна.

Због чега је колега Ђурковић изоставио Игора Каљевинског, пријатеља Србије и сарадника председника Путина, а навео богаташе Костића и Митровића, господу блиску господару Вучићу, и приде Рокфелера? Можда стога што је, без обзира на срдачне међусобне односе с писцем овог чланка, уплашен међународног повезивања и унутрашњег јачања левице? Уистину, добродошли су сви левичари, па и социјални либерали који виде капиталистички безизлаз, да нађемо најмањи заједнички називник у борби против капитализма, а Борко Стефановић и српска левица заиста гаје присне везе, и њима се диче, с Ђурковићу омраженима Џејмсом Корбином и Алексисом Ципрасом. Радимо на међународном умрежавању, а не на националистичком затварању у себе, презрених, понижених и увређених. У њих спадају не само радници и незапослени, избеглице и ЛГБТ особе, како пре неколико дана на Паради поноса надахнуто, следећи Розу Луксембург, рече Марија Перковић, већ и пензионери, студенти, наставници, лекари, уметници, новинари и сељаци.

Доцент на Филозофском факултету у Београду

Наслов: Стање ствари

(Политика, 26. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5O7Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Такорећи, још није ни стасао као политички зрела личност, а Јово већ пише демантије и разне теорије, које су без много памети а и основне грађанске пристојности.
  „Ист-Вест“ је српски трилетарни вртић или, мала српска трилетара, окупљена с пар будала, а на чијем челу је највећи еуропски Врзињар и србомрзац.

  Јово, Јово, уколико наставиш да млатиш левицом, нећеш далеко догурати.
  А што не покушаш да промениш руку?

 2. @Ненад
  Можда је потребно, да будемо колико толико објективни. У чему је разлика између Јове и Мише. Рекао бих, да су се обојица прилично опустили у пласирању неких својих „знања“. Млати Јова левицом, али млати и Миша десницом. Јесте ИСТ ВЕСТ вртић запада и није важно ко све седи у њему, али то нису будале. Наравно, да би било добро, да свако ко спомиње ИСТ ВЕСТ саопшти и ко све седи тамо. Потцењивање ничему не води. Успут. Шта је то или ко ВРЗИНАР?

 3. Осим у хијерархији, других разлика међу њима нема, и Јово и Миша и сви остали трилетарци су предали душе ђаволу, због мало раскалашног и лагодног овоземног живота. То је суштина.
  Питајте било којег трилетарца, о њиховим програмима, шта су до сада КОНКРЕТНО учинили на унапређењу, развоју, напредку, лобирању итд. да се у Србији живи квалитетније, здравије, богатије и слободније, уз опуштеније међународне односе и пријамчивију спољну политику, затим, који су њихови планови по питању демократије, медијских слобода, људских права и да ли раде тренутно на њима нешто КОНКРЕТНО?
  На ова питања нећете добити одговор ни од професора а ни од декана трилетераца … То код њих НЕ ПОСТОЈИ !

  „Трвење“ између Јове и Мише мени личи на јефтину медијску промоцију, ништа више.

  Кад ђаво искушава, увек вуче најсигурнији адут. На питања, „да ли желиш живот вечни?“, а затим и „колико си за то спреман да платиш (да се жртвујеш)?“, многи се залете и пристану на прву без размишљања, без важних одговора „а зашто баш ја овако грешан?“ и „где ћу живети животом вечним?“, тих питања се сете тек касније, када је већ касно. Зато написах, „будала“, јер онај који се залеће и јесте будала.

  Поздрав, Ненад

 4. @слободан млинаревић

  Заборавих да ти одговорим, сигурно знаш шта је врзина, а врзињар је џукац-мешанац који није генетски предодређен за озбиљнији лов али одлично истерује зечеве и фазане из врзине, то је и једини разлог због чега га газда држи.

Оставите коментар