Председник општине Штрпце: Како сам учланио Штрпце у СНС

Привукло нас је то што је Александар Вучић кроз тешке бриселске преговоре обезбедио формирање Заједнице српских општина

Фото: СО Штрпце

Фото: СО Штрпце

Штрпце – Одлука да више од 3.000 грађана Штрпце, које има 6.900 становника, колективно промени страначки дрес и да из Самосталне либералне странке Слободан Петровића пређе у Српску напредну странку изненадила је политичку јавност на Косову и Метохији.

Председник општине Штрпци Братислав – Браца Николић, на чији предлог је толико житеља овог косовског места одлучило да пређе у напредњаке каже да то, ипак, није никакво изненађење.

„Одлучили смо да после вишемесечне анализе пређемо у редове СНС-а. Мислимо да ћемо све наше економске пројекте који треба да буду реализовани до 2017. лакше реализовати уз помоћ државе Србије”, рекао је Николић у разговору за „Политику”.

Зашто сте се определили да пређете у странку Александра Вучића, а не у неку другу политичку партију? Да ли је разлог само тај што је СНС на власти?

За нас није пресудно што су напредњаци на власти. Привукла нас је озбиљна политика председника Владе Србије и лидера СНС Александра Вучића и озбиљан рад на терену Марка Ђурића. Ми смо још пре годину и по дана напустили СЛС, нисмо били ни у једној партији. Желели смо да пређемо у Српску напредну странку, зато што се Вучић бави конкретним проблемима грађана, имао је тешке Бриселске преговоре и обезбедио је формирање Заједнице српских општина. Марко Ђурић, као директор Канцеларије за КиМ објединио је све Србе у једну листу и омогућио да Срби буду једна снажна и компактна политичка целина.

Говори се да је на Косову дошло до несугласица између политичких представника Срба на листи Српска?

То су остаци српских подела и ја им не бих придавао много пажње. Све проблеме које имамо, решићемо дијалогом уз помоћ Београда, ако је то потребно.

Какав је Ваш однос сада са Самосталном либералном странком, из које сте изашли?

Коректан. У тој партији сада постоји само један човек, и то председник Слободан Петровић. За остале чланове не знам.

Шта Вас је препоручило да пређете у редове напредњака?

На прошлим изборима једино је листа СЛС-а убедљиво победила листу Српска, иза које је стајао званични Београд, у српској заједници у Штрпцу. Од 2009. године, када сам први пут изабран за председника општине, борио сам се за права Срба и знао сам шта хоћу. У свом првом мандату фокусирао сам се на решавање капиталних инфраструктурних пројеката.

Шта сте конкретно урадили?

У том периоду изграђене су четири зграде са 80 станова, у којим су смештена интерно расељена лица, млади брачни парови и социјално угрожени људи. Урађена је комплетна болница, спортска хала, спортски терени у свим школама. Такође смо направили више од 150 кућа у општини Штрпце и очекујем да на крају овог мандата буде изграђено више од 300 кућа. У сваком селу урадили смо асфалт, водовод, канализацију и осветљење.

Шта издваја општину Штрпце од других косовских општина?

Ми немамо великих миграција становништва. Више људи овде се рађа, него што умире, а из целе покрајине у нашој општини сместило се 700 породица, које овде виде своју будућност. Да бисмо им омогућили да овде заснују породицу и да своју будућност граде у Штрпцу, помогли смо им да дођу до посла и изградили куће и станове. Наша предност су малине и туризам.

Д. Спаловић

(Политика, 17. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5GBCategories: Преносимо

3 replies

 1. Ово је страшно, речи немам… Лоботомија, промена свести, преумљавање у виду заглупљивања. Орвел би био срећан да види колико је погодио.

  Још је и фото извор Скупштина општине, а на фотографији СНС страначки знак. Очај

 2. Ево драстичниjeг примера како бивши льуди постаjу нельуди кад продаjу веру за вечеру:
  https://m.youtube.com/watch?v=ikAdtJJRbqw#action=share
  Кнежевиъ им je одржао величанствену лекциjу!

 3. Ђаво би га знао шта је најбоље за људе који живе под таквим условима, не бих да судим, ваљда они најбоље знају за себе; али, не видим зашто је добро да сви буду у једној политичкој странци, без политичке алтернативе. Можда то буде у нашим условима добро у остваривању неких користи, али, може и да буде лоше, јер нема резервне памети и друкчијег политичког гласа. Само са стране дириговано једноумље.
  По мени је много важније да сви деле исте националне циљеве и држе их се сви као један, а у политичком смислу ко како хоће, више мишљења може да буде корисно ако су трезвена и не постављају се међусобно непријатељски, већ на општу корист.

  И, не би било лоше да свака кућа има оружје за сваки случај, да им се никад више не понови погром. Када дође густо као тада, довољно је да у толиком месту сваки домаћин тако изађе и покаже се, мислим да би то одвратило хорде кукавица и да не би ни било потребно да се оно употреби.

Оставите коментар