Шарли ебдо објавио карикатуру утопљеног сиријског дечака

ПАРИЗ – Француски сатирични часопис „Шарли ебдо” поново је доспео у жижу јавности, овог пута због карикатуре трогодишњег Ајлана из Сирије чије је тело недавно пронађено на плажи у Турској, коју је објавио у свом најновијем издању и тиме пробудио гнев на друштвеним мрежама.

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

На спорној карикатури, објављеној на насловној страни, види се мали Ајлан како лежи на плажи, а недалеко од његовог тела стоји рекламни пано „Мек Доналда” са насмејаним лицем кловна и натписом „Два дечја оброка по цени једног”, док изнад цртежа великим словима пише: „Тако близу циља”.

Фото: Твитер

Фото: Твитер

На другој карикатури приказан је хришћанин, очито Исус, који хода по води, из које вире ноге детета које се утапа, уз натписе „Доказ да је Европа хришћанска” и „Док хришћани ходају по води, муслиманска деца се даве”, преносе француски медији.

Чувени недељник је својим најновијим издањем под насловом „Добродошли мигранти” одмах изазвао талас љутог негодовања на Твитеру и Фејсбуку, где су се могли наћи оштри коментари у којима се запослени у редакцији „Шарли ебдоа” називају расистима.

Многи међу онима који су хаштагом (#) „Ја сам Шарли” овом листу пружили подршку када су 7. јануара ове године исламисти извели терористички напад на редакцију „Шарли ебдоа” у Паризу, усмртивши 12 особа, сада су своју огорченост изразили хаштагом „Ја нисам Шарли”.

Ове карикатуре су на интернету жестоко критиковали они који сматрају да је коришћење Ајланове смрти у сатиричне сврхе увредљиво, док други наводе да су оне „слика и прилика” начина на који Запад руководи избегличком кризом.

Откако је објављена почетком месеца, фотографија Ајлана Курдија, који је са породицом побегао од грађанског рата у Сирији, али је изгубио живот на Егејском мору, обишла је цео свет и постала симбол избегличке кризе која потреса Европу, а јавна подршка избеглицама на европском континенту је од тада знатно порасла.

(Танјуг/Политика, 15. 9. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


НАПОМЕНА СТАЊА СТВАРИ: Како нисмо преносили карикатуре пророка Мухамеда из овог листа, не преносимо ни карикатуру на којој је Господ Исус Христос. Ко ипак жели да погледа може да кликне ОВДЕ.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5GvCategories: Преносимо

1 reply

  1. Sam događaj sa nesretnim djetetom je od samog početka problematičan više od samih karikatura, a tome se ne posvećuje nikakva pažnja. Samo poigravanje sa dječijim lešom da bi se napravila što bolja fotografija je morbidno.

    http://www.srpskikulturniklub.com/dusko-boskovic-kuda-ide-ovaj-svijet

Оставите коментар