Евроазијски форум новинара за поштовање правописа српског језика у медијима

blic-euroЕвроазијски форум новинара (ЕФН) позива српске медије да у извештајима са Европског првенства у кошарци и у свим другим новинарским прилозима поштују стандарде српског књижевног језика.


Дневни лист „Блиц“ у оба издања, штампаном и мрежном, у извештајима са Европског првенства користи израз „Еуробаскет“, што није својствено српском језичком стандарду и доводи у заблуду стотине хиљада читалаца, махом младих људи.

Због тога, ЕФН позива Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Српску академију наука и уметности, Матицу српску и Одбор за стандардизацију српског језика да се огласе овим поводом, али и поводом бројних других случајева непоштовања правописа српског језика у медијима.

(Стање ствари)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5GiCategories: Аз и буки

Tags: , ,

2 replies

  1. Како доћи до оргиналног извора овог позива?

  2. МОГАО БИ СЕ УКИНУТИ И УСТАВ УЗ ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ДА СЕ ОН „СЛАБО ПРИМЕЊУЈЕ“!

    Ако се код нас не поштује ни уставна одредба о српском језику и писму ћирилици, како очекивати успех од апела да се примењује неуставан Правопис. А Правопис је не само неуставан у одредби о писму српског језика, него је изван опште светске праксе о решавању питања писма у сваком другом језику, осим српског језика.

    Код нас се примењује још мисао Милоша Обреновића да „нама и нису потребни неки посебни закони“ јер се они не примењују, јер смо „ми мала земља“.

    Пошто је Србија данас и даље „мала земља“, некоме би новом Милошу Обреновићу могло пасти на памет да каже да нам није потребан ни устав ни закони. Образложење би могло да гласи: „Не треба нам устав јер се он код нас слабо примењује.“

Оставите коментар