Патријарх Иринеј: Најважније личности Римокатоличке и Православне Цркве да анализирају садашње време и прилике

Његова Светост господин Иринеј први Патријарх који је посетио град Сплит

Патријарх српски Иринеј у Епархији далматинској (Извор: СПЦ)

Патријарх српски Иринеј у Епархији далматинској (Извор: СПЦ)

У подневним часовима 20. августа 2015. године Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј стигао је у Сплит. У центру града, испред Српске православне црквене општине Светог Саве, патријарха Иринеја су дочекали протојереј-ставрофор Никола Шкорић и протојереј Славољуб Кнежевић заједно са градоначелником Сплита г. Ивом Балдасаром. Параклис Светог Саве био је испуњен православним Сплићанима који су дочекали дан да први пут у историји поздраве Патријарха српског. Дирљив сусрет патријарха Иринеја и верног народа остаће упамћен по снажним емоцијама, великој и нескривеној радости, али и сузама које су најупечатљивије приказале сву снагу овог историјског догађаја. Патријарх Иринеј је упутио очинску поруку љубави, утехе, укрепљења и благослова, али и благодарност парохијанима што одржавају упаљеним светосавско кандило у овом древном хришћанском граду.

Његовој Светости речи добродошлице упутио је градоначелник г. Иво Балдасар, који је изразио задовољство због прве посете Патријарха српског граду Сплиту. Његова Светост је разговарао са градоначелником Балдасаром о мерама које треба предузети како би коначно била настављена изградња храма Светог Саве која је започета 1938. године.

Потом се Патријарх српски г. Иринеј са пратњом упутио централним градским улицама до катедрале Узнесења Блажене Дјевице Марије, у народу познате као цркве Светог Дује. На широм отвореним вратима најстаријег сплитског храма српског Патријарха је речима Добро нам дошао, мили брате! дочекао Високопреузвишени Надбискуп сплитски г. Марин Баришић. Патријарх српски г. Иринеј се, по уласку у храм, заједно са Надбискупом Баришићем поклонио моштима Светог Домна Савонског, кога хришћани у Далмацији називају Светим Дујом. Пред кивотом овог мученика за Христа православни из Патријархове пратње отпевали су тропар  светитељу кога славе и хришћански Исток и Запад.

У поздравном обраћању Патријарху српском Надбискуп сплитски је рекао да је катедрала Светог Дује најстарија на свету, а саграђена је у време јединства Цркве. Надбискуп је посебно нагласио да и данас имамо пуно тога заједничког: -Заједничке су нам хиљадугодишња историја и култура утемељени у Исусу Христу. Заједнички су нам Свети Дуја и толики светитељи Истока и Запада. Ипак, у заједништву нас највише повезује Исус Христос. Мало је онога што нас разликује, али то је, нажалост, некако превагнуло, истакао је Надбискуп Баришић и додао да се остварење Христове жеље за јединством Цркве не може остварити политиком и дипломатијом, него да будуће заједништво треба да буде плод Духа Светога.

This slideshow requires JavaScript.

Одговарајући на поздрав надбискупа Баришића, патријарх Иринеј је изразио мишљење да је оно што нас раздваја, нажалост, постало важније од онога што нас уједињује, а то је довело до тога да смо престали бити једно, створивши рану на Телу Цркве Христове. Патријарх је истакао да је потребно да најважније личности Римокатоличке Цркве и Православне Цркве анализирају садашње време и прилике како би се вратили заједничким вредностима. Његова Светост је изразио задовољство иницијативом папе Фрање да представници двеју Цркава размотре нерешена питања из прошлости и садашњости. Такође, патријарх Иринеј је позвао надбискупа Баришића да се заузме за решавање тешкоћа везаних за довршење храма Светог Саве у Сплиту.

Надбискуп Баришић је овом приликом даривао патријарха Иринеја примерком Сплитског Јеванђелистара, за који је рекао да вероватно потиче из шестог века. Сусрет је завршен кратким Надбискуповим излагањем историје ове древне катедрале.

Посета граду Сплиту је окончана трпезом љубави коју је у част овог догађаја од највишег значаја за Епархију далматинску уприличио епископ Фотије. У пратњи првојерарха Српске Православне Цркве били су домаћин, Преосвећени Епископ далматински г. Фотије, Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије и Преосвећена господа Епископи: шумадијски Јован, врањски Пахомије, брегалнички Марко и викарни јегарски Јероним; протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије; др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама; и гђа Боса Продановић, отправник послова Амбасаде Републике Србије у Загребу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 20. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5tPCategories: Вести над вестима

Оставите коментар