Свети Силуан Светогорац: Како одгајати свеца

sveti-siluan-atonskiВећина нас била би пресрећна да одгаји дете које ће бити и остати прави верник. То није увек лак посао и сваки родитељ који успе у томе, требало би да се много радује. Не постоји метод који би нам помогао да то остваримо, јер је то дато по Божијој промисли и милости.

Међутим, читајући списе Светог Силуана и приче о његовом оцу остао сам задивљен. Чини се да најосновније духовне лекције он није стицао од Старца него од једноставног сељака који је поседовао веру свеца-сељака који је био његов отац.

Ево примера:

„Немојмо бити тужни због губитка земаљских добара, такви губици су неважни. Мој отац научио ме је овоме у најранијем детињству. Када би се нека штета догодила у кући, он је увек остајао смирен. Када је нашу кућу захватио пожар и када су комшије повикале:

„Иване Петовичу, гори ти кућа!” он је одговорио: „Уз Божју помоћ поново ћу је саградити.”

Једном смо шетали поред нашег кукурузног поља и ја сам повикао: ”Погледај, лопови нам односе снопове!”

„Да сине”, одговорио је. ”Господ нам је дао кукуруза на претек. Ако неко краде, значи да оскудева.”

Следећег дана сам му рекао: ”Оче, дајеш велику милостињу, а они који си богатији од нас дају много мање.”

Одоговорио је: „Да сине, али даће Бог!” И Господ никад није изневерио његове наде.

Нема бољег начина да се дете учи хришћанству, до кроз животни пример, али искрен и из срца. Не можеш учити оно што у свом животу не примењујеш.

Превод са енглеског: проф. Бојана Поповић

(Борба за веру, 19. 8. 2015)

Свети Силуан Светогорац (Атонски)

siluanСилуан Атонски (рус. Силуан Афонский; 1866—1938) је руски монах и светитељ, светогорски подвижник. Крштено име му је било Семјон Иванович Антонов.

Рођен 1866. године у селу Шовској у Тамбовској области. У Свету гору је дошао 1892. године. Замонашио се 1896. године, а велику схиму примо1911. године у манастиру Пантелејмон. Већи део живота провео је на Каламаријском метоху, у Старом Русику, на економији. Познат је по томе да је од почетка свог монашког живота примањивао Исусову молитву.

Познат је по бројним молитвама и поукама за монахе. Неке од њих сабране су у књизи „Поуке старца Силуана“.

Умро 11/24 септембра 1938. године.

Московска патријаршија канонизовала га је 1992. године, за време Патријарха Алексија II а 1988. године исто је учинила и Цариградска патријаршија.

(Википедија)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5rLCategories: Преносимо

Оставите коментар