Освештан храм посвећен пребиловачким мученицима, сахрањене мошти страдалника

Његова светост патријарх српски Иринеј данас је уз саслужење бројних владика и свештенства освештао Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине, који је саграђен у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници у овом мјесту.

Prebilovci1-750x504

Патријарх Иринеј, са двадесет владика и 200 свештеника, претходно је испред Храма Васкрсења Христовог дочекао литију која је донијела остатке моштију Светих пребиловачких новомученика из Дома културе у овом мјесту, гдје су биле смјештене посљедњих десет година.

Патријарх је симболично узео мали кивот са моштима Светих пребиловачких новомученика који је у литији ношен три пута око храма, у којем је истовремено обављена сахрана моштију пребиловачких мученика.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима је саграђен на мјесту Спомен-костурнице у коју су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. У јуну 1992. године хрватска војска минирала је Спомен-костурницу.

По повратку Срба у Пребиловце, након 2000. године, остаци костију пребиловачких новомученика су сакупљени. Стали су у седам ковчега и оне су данас сахрањене у крипти Храма Васкрсења Христовог који је урађен по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму, која је симбол Васкрсења и симбол живота.

На зидовима Храма исписана су имена страдалника, међу којима и 826 становника Пребиловаца које је једно од четири најстрадалнија села у свијету у Другом свјетском рату.

Храм у Пребиловцима саграђен је уз добру вољу, разумијевање и помоћ предсједника Српске Милорада Додика, али и захваљујући донацијама Срба у дијаспори.

У Пребиловце је јутрос стигло неколико хиљада људи, међу којима предсједник Републике Српске Милорада Додик, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, чланови Владе Српске, српски представници у институцијама БиХ, начелници источнохерцеговачких општина, народни посланици, делегација из Ватикана, академик Матија Бећковић, прослављени режисер Емир Кустурица и бројне друге званице.

У Пребиловцима је у првим данима августа 1941. страдало 85 одсто живља, махом жена, дјеце и стараца.

Они су, према свједочењима усташа којима је 1957. суђено за овај злочин, живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја.

Српска православна црква канонизовала је мученике пребиловачке који се славе 6. августа као Свети пребиловачки новомученици.

Prebilovci2-750x516

Патријарх Иринеј: Страдање пребиловачко – једна од многих голгота српских

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је у Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима који је данас освештан да нико није толико жртава поднио у посљедњих 100 година као српски народ и да је страдање у Пребиловцима једна од многобројних голгота српских.“У овој светињи новој и благословеној почивају они којима је људска злоба намијенила страшну смрт и страшно почивалиште у овој земљи Божијој“, рекао је патријарх у Храму саграђеном на мјесту Спомен-костурнице у коју су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама, а у јуну 1992. године хрватска војска минирала Спомен-костурницу.

„Сабрали смо се на ово свето место у страху Божијем, у срцима својим, да се поклонимо свима који су невино пострадали и настрадали, са једином кривицом која им је приписана, не само њима, него много раније, зато што су били Срби православне вере. То је била њихова једина кривица, и слава и хвала Господу што им је то једина кривица, што друге кривице нису имали“, рекао је патријарх Иринеј у бесједи.

Он је нагласио да у Пребиловцима нису страдали само људи, страдали су они најневинији – дјеца.

„Само Бог зна колики је број тих људских анђела доживео ту страшну судбину“, навео је патријарх Иринеј.

Он је рекао да свете мошти нису имале мира јер им злоба људска, чије је поријекло у ђаволу и сатани, није дала да почивају у овом дому Божијем, и доживјели су другу смрт, ништа мање страшну од оне прве.

„Ми се данас њима молимо као светим мученицима. Животом својим и крвљу својом они су сведочили веру своју. Њиховим страдањем крепимо веру своју и добијамо снагу духовну. Данас се радује небеска Србија што смо потомци њихови, нашли пут њихов и идемо путем њиховим“, нагласио је патријарх.

Патријарх српски рекао је да је том честитом народу било суђено да доживи највећу трагедију.

„И данас се питамо шта се десило човеку 20. века, да се толико предао злу? И данас се питамо шта је то могло мотивисати велики број људи да буду оруђе зла пакленога, на силну мржњу коју је ђаво имао од почетка на човека, и да трагедију доживи један народ благочестити, који се није бавио политиком, него је обрађивао земљу Божију и бринуо о породици, о добру људи? Иако не знамо праве разлоге видимо последице таквог схватања и злочина“, навео је Патријарх.

Prebilovci11-750x504

Према његовим ријечима, само Господ је свједок какве је муке поднио тај невини народ, кога су бацали у јаме, гдје су се кукњава и лелек из јама чули 10 дана.

Патријарх је подсјетио да се мржња која се овдје зацарила 1941. године наставила и послије.

Патријарх је рекао да малом броју преосталих породица годинама није било допуштено да пролију сузу, да запале свијећу, да свештеничкој нози није било дозвољено да дође да се помоли, да изврши свештеничку дужност.

„Прошло је много времена док то није учињено. За то је било потребно готово пола века. Богу хвала што је и то омогућено, да њихови свети остаци почивају у најсветијем месту Божијем. То почивалиште припада светима који су живот Господу жртвовали, попут многих мученика од почетка хришћанства до

данас, да у овом дому Божијем чекају долазак Господа свога“, истакао је патријарх српски.

Патријарх Иринеј је поручио да не треба осуђивати, већ опростити.

„И патријарх Павле на овом месту је рекао да зло никада и никоме добро није донело. Морамо опростити. Препустимо суд праведни Богу, а не људима. Оно што ми можемо да пожелимо јесте да ти злочинци, ако је остало нешто добро у њима, приступе једином путу и начину да скину тај терет са своје душе и савести“, рекао је патријарх Иринеј.

Он је истакао да је благословен данашњи дан и ова светиња, и сви чији је крај био у овим страшним јамама.

„Јесте велика туга, али и велика радост што имамо своје који ће се за нас молити пред лицем Божијим. Ми се молимо Светим мученицима да не забораве свој род, а род њихов неће заборавати њихова имена, њихово страдање. Молимо се да Господ да мир свим народима, јер је он потребан да осмисли наш живот. Нека Господ посеје љубав у срца наша, јер се зло лечи добротом и љубављу, а не злом. Нека је вечни покој и слава светим мученицима. Док је њих опстаћемо на овом свету“, рекао је Његова светост патријарх српски Иринеј.

Емир Кустурица: Пребиловци, тријумф љепоте над клањем и смрћу

Српски режисер Емир Кустурица каже да су Пребиловци тријумф љепоте над клањем и смрћу.

„Срећна околност је што је тај народ одабрао пут да се од свих невоља брани љепотом, добрим и узвишеним и ово је крунско дјело те идеје“, рекао је Кустурица Срни у Пребиловцима гдје је данас освештан Храм Христовог Васкрсења.

Kusturica1-prebilovci

Он је истакао да је овдје скривена једна дубока тајна умјетности и чињеница да се она базира на потресној истини.

Кустурица наглашава да је српски народ једини народ над којим је извршен геноцид и етничко чишћење али и да је, када је у питању српски народ, све стављено наопачке.

„Извршиоци постају жртве, а стварне жртве геноцида и етничког чишћења у прошлом рату – Срби сада једва да стижу тамо гдје је требало да буду давно, да обиљеже жртве и уведу законе као што су то урадили Јермени“, навео је Кустурица.

Он је истакао да су Срби један од три народа који је највише страдао у новијој историји Европе.

Кустурица каже да ће Пребиловци постати светиште.

„Оно што је најљепше овдје је што је овај храм значајно умјетничко дјело које удише живот упркос чињеници да је ријеч о разбацаним, скупљеним и минираним костима“, рекао је Кустурица.

Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је данас Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине.

Храм је саграђен на мјесту Спомен-костурнице у коју су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама, а у јуну 1992. године хрватска војска минирала Спомен-костурницу.

Фотографије: Срна

(Срна/Искра, 8. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5m8Categories: Вести над вестима

Оставите коментар