Епископ бачки Иринеј: Тражићемо помоћ Ватикана – без обзира на „суперправославце“

БEOГРAД – СПЦ ће се одазвати позиву шефа српске дипломатиjе Ивице Дачића и прикључити се дипломатскоj борби за спречавање евентуалног приjема Kосова у Унеско тако што ће затражити подршку свих сестринских православних цркава у свету, али и Ватикана, изjавио jе епископ бачки Иринеj.

irinej-bulovic

Иринеj jе за „Политику“ рекао да jе Дачић с пуним правом препознао „лукаву намеру присваjања српске православне сакралне и културне баштине“ евентуалним уласком Kосова у Унеско.

„Mислим да наша влада, у разговорима и преговорима са Унеском, у преговарачку екипу треба да укључи – у своjству органских учесника, а не тек неких консултаната – и представнике СПЦ, СAНУ, Mатице српске и српске диjаспоре, можда и jош понеког“, каже архиjереj, коjи jе и портпарол СПЦ.

Oн jе истакао да СПЦ овим поводом треба да се обрати, не само свим сестринским православним црквама, већ и Ватикану коjи не признаjе независност Kосова, иако, како jе оценио, то може изазвати хистериjу самопроглашених „челик-Срба“ и „суперправославаца“.

„За очекивање jе да то изазове хистериjу, нарочито оних коjи никада нису ни крочили на свету и мученичку земљу Kосова и Mетохиjе, а поготово jе нису бранили, ни оружjем, ни пером: неки су jе, штавише, издали или продали“, рекао jе, између осталог, епископ бачки Иринеj.

Ивица Дачић jе краjем jула позвао СПЦ и СAНУ да се придруже државним органима у напорима да се оспори кандидатура Приштине за чланство у Унеско.

(Танјуг/Срби на окуп, 8. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5miCategories: Вести над вестима

5 replies

 1. „За очекивање је да то изазове хистерију, нарочито оних који никада нису ни крочили на свету и мученичку земљу Косова и Метохије, а поготово је нису бранили, ни оружјем, ни пером: неки су је, штавише, издали или продали“, рекао је, између осталог, епископ бачки Иринеј.
  ————————–
  Искрено, нисам очекивао да ће овај носилац папиног прстена показати такав степен самокритике по питању издаје и продаје Косова и Метохије.

 2. Не дај Боже, али по извештајима нашег амбасадора Танасковића ова тешка дипломатска артиљерија која се припрема с наше стране ће бити правовремена и убитачна као она молитва за пресуду МСП у Хагу у нашу корист после доношења исте. Шта се хоће рећи: наше молитве су уз наше дипломатске напоре, али касно владико на Косово стигосте. Додуше, Ваше закашњење је оправдано, јер сте се вероватно задржали молећи се „Свевишњем за успех бриселског споразума“ (Ваше речи у Вашем интервјуу датом Куриру непосредно пре почетка САСабора и увођења ППВ РС Александра Вучића у њега, да сломи косовску политику СПЦ што и учини). Не дај Боже, али…

  И молим Вас Бога ради, не дижите себи цену са Ватиканом и „суперправославцима“ као тамо неки суперправославац. Тема није за сврхе естраде :/

 3. Могуће је да ће нам Ватикан “помоћи“ – преузети на себе “чување“ србских
  свењтиња на Косову и Метохији, као што су снаге УН /ЕУЛЕКСА/ “чувале“ и “сачувале“ преостале Србе са њиховом имовином.
  Ето прилике Ватикану да се “без иједног испаљеног метка“ инсталира на Косову и Метохији, у лози чувара, а касније и потпуног покатоличења онога
  што се још увек на Космету води као “православно“ – мислим на екуменистичке
  трудбенике, а не на обичан, заведен и необавештен српски живаљ!
  Ето, и то је један од разлога зашто је морао бити уклоњен епископ Артемије са
  Космета, јер он, ни жив ни мртав, не би прихватио улогу Римокатоличке цркве
  као чувара србских светиња.

  Драган Славнић

 4. Ovde je promenom teksta promenjen i duh i smisao :

  Patrijarh je rekao : trazicemo pomoc svih sestrinskih pravoslavnih crkava u svetu, ali i Vatikana.

  U naslovu stoji : trazicemo pomoc Vatikana.

 5. @Deda Djole
  Човек има бар два образа. Нажалост, прави ЛАТИНИЧАР нема ни један!

Оставите коментар