Александар Вучић: Предложићемо заједнички дан сећања на жртве; Николић не прави нову странку

Премијер Александар Вучић предложиће на предстојећој конференцији о западном Балкану у Бечу, заједнички дан сећања на жртве сукоба на простору бивше Југославије.

Извор: Србин.инфо

Извор: Србин.инфо

Он је, на конференцији за штампу, казао да ће на скупу 27. августа у Бечу, али и пре тога, предложити свим лидерима чије су земље учествовале у сукобима на простору бивше Југославије, да код нас на Западном Балкану пронађемо један заједнички дан сећања на све жртве, које не бисмо разликовале по националној припадности.

Према његовим речима свако би могао да покаже једнако поштовање према жртвама и сви бисмо знали да су жртве постојале на свим странама.

Вучић је, иначе, изразио задовољство због начина на који су грађани и Република Србија обележили 20-огодишњицу велике трагедије у којој је убијено више од 2.000 Срба и у којој је протерано више од 250.000 људи.

„Ми смо то урадили на начин да никога нисмо вређали, ником претили и ништа лоше говорили. На државним прославама никаквих инцидената није било, нити ће их бити, јер се ми са поштовањем односимо и према нашим комшијама и према њиховим жртвама. Не може да се пореди шта ће да уради неко други кога држава ни на који начин не контролише“, истакао је он.

Он је апеловао на очување регионалне политичке стабилности и наставак помирења у региону, као и искрених и суштинских разговора о проблемима прошлости, али и на грађане да се окрену животним проблемима – економским реформама, ономе што представља будућност за нас и нашу земљу.

„Од мржње и ископавања рана из прошлости не можемо и нећемо моћи да живимо“, поручио је Вучић.

ИНВЕСТИРАЋЕМО МНОГО НАПОРА ДА ОДНОСИ СА ХРВАТСКОМ БУДУ БОЉИ

Српски премије изјавио је и да ће Београд и даље инвестирати много енергије и напора да односи са Хрватском буду бољи него данас, те да се очува регионална стабилност.

Протекли дани, како је додао, били су „слика и прилика емоције у Хрватској, већим делом, тако ми бар сматрамо, и у Србији мањим делом“.

„Заједнички морамо да гледамо у будућност. Бићемо заједно у ЕУ и мораћемо да будемо отворенији и искренији и са више поштовања да се односимо“, поручио је Вучић.

Премијер је оценио да је нарушавање стабилности у региону одговара онима који немају решење за економске проблеме, те да је Србији, напротив, потребна стабилност у региону да би у потпуности спровела мере фискалне и економске консолидације.

Он је подсетио да ниједну лошу реч не каже ни о председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић и премијеру Зорану Милановићу, иако би – ако би шта год лоше рекао – то доносило њему и странци политичке поене.

„Није мој посао да себи и странци доносим политичке поене, већ да радимо за добробит и будућност“, нагласио је Вучић.

Он је подвукао да би било добро да правда буде задовољена на свим странама и да сви разумеју да злочинци не могу да се извуку, злочин не може да се оправдава.

„Задовољан сам што Србија то разуме и што једнако поштује туђе жртве као и своје. Зато сам предложио заједнички дан сећања“, указао је Вучић.

Истакао је и да ће можда његов предлог бити одбијен, али да ће се у будућности размишљати да установимо, поред свих постојећих „‘наших’ дана, наших Јасеноваца, Пребиловаца, Братунаца, бошњачке Сребренице, хрватских Овчара, један заједнички дан где ћемо сви да говоримо о свим жртвама и сви без разлике на националну припадност говоримо о томе како и на који начин треба одати почаст жртвама“.

СИГУРАН САМ ДА НИКОЛИЋ НЕ РАЗМИШЉА О НОВОЈ СТРАНЦИ

Вучић је истакао је да има пуно поверење у председника Србије Томислава Николића, и одбацио медијске спекулације да Николић размишља о формирању некакве нове странке. Премијер је казао да има пуно поверење у председника Николића, као што и шеф државе има у њега.

„Сасвим сам уверен и сигуран да му није ни на крај памети да оснива било какве политичке странке“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да се Николић увек коректно понашао према њему, и да је подржао тешке реформске мере владе, иако је могао да их критикује.

То су ствари, према његовим речима, које се не заборављају и на чему му је захвалан.

КРШЕЊЕ ПРАВА И ПОНИЖАВАЊЕ СРБА

Продужавање притвора лидеру Грађанских иницијатива СДП Оливеру Ивановићу је кршење његових основних људских права и даље понижавање и притисак на српски народ на Косову и Метохији, изјавио је Вучић.

Ивановићу је притвор продужаван већ више пута из потпуно необјашњивих и непознатих разлога, иако га ниједан сведок није теретио, нити има могућност да утиче на сведоке или да побегне, а постоје и гаранције владе Србије да ће бити доступан тужиоцима Еулекса.

„Нико не разуме зашто то раде, осим да би се вршио даљи притисак и понижавање српског народа на КиМ“, рекао је Вучић.

КОНСУЛТАЦИЈЕ О ЗАКОНУ О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ

Премијер је изјавио да је обављен први круг консултација о закону о пореклу имовине и навео да то није „осветнички закон“, али и да очекује да на „дуинг бизнис“ листи Светске банке Србија побољша своје место за више од 30 места.

То је закон којим ће се онемогућити да људи примају плату од 400.000 динара, а пријављују 21.000 – минималац, и онда држава због тога не може да убире порез.

ЗА 7 МЕСЕЦИ БУЏЕТСКИ ПРИХОДИ ВЕЋИ 10 ОДСТО

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да су у првих седам месеци ове године приходи већи за 47,6 милијарди динара односно 9,6 одсто у односу на исти период лане.

Он је рекао да су, у поређењу са оним што је договорено са ММФ-ом, приходи у првих седам месеци већи за 36,6 милијарди динара, односно за 7,2 одсто.

Премијер је прецизирао да су приходи већи у свим областима, почев од непореских преко пореза на доходак, акциза, царина, ПДВ…

Говорећи о расходима, премијер је рекао да су „много нижи“, као и да очекује очекујемо њихово даље смањење.

Он је рекао да су у плану и велике реформе Пореске управе и да је забележен огроман повраћај ПДВ.

Подаци о кретању просечне нето зараде у првих пола године, како је навео, показују међугодишњи пад зарада од 0,4 одсто због пада плата у јавном сектору, док је у приватном сектору забележен раст зарада од 2,3 одсто.

ПРОБЛЕМ НЕОВЕРЕНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ КЊИЖИЦА

Вучић је изјавио данас да влада покушава на све начине да реши проблем неоверених здравствених књижица, али да тренутно нема бољег система од садашњег, већ проблем великог броја пропалих фирми, које не уплате доприносе.

„Који бисте ви да уведемо систем за неоверене књижице, како да их оверимо, којим парама, хоћете ви да платите или неко други? Грађани се жале, то су фирме које су банкротирале, које су пропале. Ми одржавамо у животу да би људи могли да преживе, дајемо колико можемо и у највећем броју фабрика смо углавном преспојили стаж, успели да дамо књижице људима иако је то потпуно неекономско понашање“, рекао је Вучић у Влади Србије.

То је, како каже, понашање које држави, ипак, наноси велику штету.

„Покушаћемо да решимо што више, боримо се сваког дана за фирме у реструктурирању, али људи треба да знају да су оне пропале, а ми их на силу држимо ван банкротства и називамо их фирмама у реструктурирању“, навео је Вучић.

Он је додао да су то оне фирме које кажу да „имају посао од пет милиона, али за који треба да дамо седам милиона“.

„Дугови укупни према држави се крећу између 10 и 380 милиона евра и са тим се суочавамо свакога дана. Нико овде није ненормалан да не жели да помогне народу, али, да ли хоћемо да градимо самоуправни социјализам у коме дајемо паре које не постоје или тржишну привреду, која подразумева да се зна шта се дешава када идете у банкротство. Ми смо то спречавали за 400 предузећа, потпуно неекономски“, каже премијер.

Он је истакао да је то понашање неодговорно и антидржавно и да је много важније да се за те фирме пронађу инвеститори, па ће питање неоверених здравствених књижице бити најмањи проблем.

„Јесмо ли за тржишну привреду или привредну из 19. века“, запитао је Вучић додајући да у скупштинским расправама види да је врх нашег модернизама 1960. година, преко које још нисмо прошли“, додао је Вучић.

(Агенције/Србин.инфо, 7. 8. 2015)

Има ли јаза између Николића и Владе?

Док је политичка чаршија нагађала зашто се председник Томислав Николић није појавио на централној државној манифестацији обележавања злочиначке „Олује“ у Сремској Рачи, он је први пут парламенту вратио један закон на поновно усвајање.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Том одлуком, да пропис о продаји државних вила прогласи неуставним и да га „ритернира“ у Народну скупштину, Николић је подгрејао спекулацију да је јаз између њега и Владе све дубљи и да је Србија, можда, на путу институционалне кохабитације.

По партијским кулоарима, како власти, тако и опозиције, све отвореније се „шушка“ да се управо Николић постепено претвара у јединог правог политичког ривала извршној власти.

Коцкице за тај „мозаик раскола“ наслутиле су се већ на примеру председникове платформе за КиМ, која је послата у Немањину 11 чак средином маја и још тамо стоји у фиоци.

Према нашим информацијама, Николић није гледао благонаклоно ни на сценарио посете чланова председништва Босне и Херцеговине Београду, пошто за њега није било места у том „распореду“. Наводно, чим су се Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић вратили преко Дрине, председник Србије је послао поруку у Владу да „после овога не намерава да посећује Сарајево“.

Николићев кабинет до сада је отворено медијски ратовао само са министарком Зораном Михајловић, а било је „пецкања“ и са Ивицом Дачићем, лидером социјалиста.

И Николић и Вучић јавно тврде да између њих не постоји никакав сукоб, да често и дуго разговарају, да имају коректне односе и да подржавају међусобни рад.

На конкретно питање, да ли су – одвојено обележавање „Олује“ и прво враћање закона у парламент – дефинитивни показатељ озбиљног раскорака између Николића и Вучића, саветница председника државе Станислава Пак одговара, за „Новости“:

– Свако се труди да обави свој посао у најбољем интересу грађана Србије. Можда се метод и начин рада разликују. Битна је суштина, а то је да се оствари циљ задат у предизборним обећањима: бољи живот грађана Србије, уважавање наше земље у свету и мир и стабилност у региону. Ако сте обратили пажњу, ефекти те политике су већ видљиви, а њих не би било да није заједничке визије и јединства идеја председника и Владе Србије.

ДРАМА БЕЗ МАТЕРИЈАЛА

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић примећује да у односима Николића и Вучића постоје неке контуре које су различите у државним питањима, али и да имају заједнички став.

– Косово се решава у оквиру бриселског процеса и нема његовог признавања. Што се тиче закона, њих је враћао и Тадић, па их је парламент усвајао. То што Николић није био у Сремској Рачи јесте било упадљиво и помало подсећа на однос Колинде Грабар Китаровић и Зорана Милановића. Мада, поруке Вучића и Николића биле су веома сличне, с тим што је председник био политички оштрији. Ипак, за причу о расколу требало би више видљивог материјала. Помало се диже и медијска драма око свега.

СПОРНЕ ТАЧКЕ

* О председниковој платформи за КиМ још се не расправља у Влади

* Николић у Београду није примио чланове Председништва БиХ

* Председник осудио напад на Вучића у Сребреници дан касније

* Шеф државе није учествовао на церемонији у Сремској Рачи

* Први пут је Николић вратио закон у Народну скупштину

(Вечерње новости/Србин.инфо, 7. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5m0Categories: Вести над вестима

Оставите коментар