Петар Порошенко: Украјини потребна сопствена „помесна православна црква“

Кијев, 29. јул 2015. г.

Украјински председник Петар Порошенко сматра да у Украјини треба да буде створена сопствена „помесна православна црква“ и у томе рачуна на помоћ васељенског патријарха.

Петар Порошенко

Петар Порошенко

„Данас се захваљујемо за духовно руководство Константинопољској цркви-мајци, за њену помоћ коју је пружила по својим могућностима за то да се у нашој земљи установи Украјинска помесна православна црква, уздамо се у молитве и надамо се помоћи Васељенског патријарха,“ – изјавио је Порошенко у уторак на проширеном састанку руководства државе с члановима Свеукрајинског савета цркава. Ово преносе РИА Новости.

„У скоро свим независним православним државама постоји независна аутокефална црква… Зашто је Украјина другачија, зашто треба да будемо изузетак из овог правила? Али ја вас као председник и шеф државе уверавам у то да држава неће прибегавати никаквим насилним корацима и притиску, треба да сачувамо међуконфесионални мир као зеницу ока,“ – додао је он.

У јуну ове године митрополит Кијевски и целе Украјине затражио је од патријарха Константинопољске Православне Цркве Вартоломеја објашњење због чега његови јерарси без знања УПЦ МП обављају делатност у Украјини, „на канонској територији Украјинске Православне Цркве без усаглашавања са свештеноначалијем УПЦ“.

Порошенко с „патријархом“ Филаретом Денисенком у храму Светог Владимира. Фото: podrobnosti.ua

Порошенко с „патријархом“ Филаретом Денисенком у храму Светог Владимира. Фото: podrobnosti.ua

Такође је саопштено да је на дан Крштења Русије Петар Порошенко отишао у храм такозваног „кијевског патријархата“. Ниједан представник државне власти Украјине није дошао на празничну Литургију коју је служио Његово Блаженство митрополит Владимир у Кијево-Печерској лаври.

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 29. 7. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5j0Categories: Вести над вестима

Оставите коментар