Драгана Трифковић: Рат у бившој Југославији – неиспричана прича о геноциду над Србима

(SputnikNews.com, 15. 7. 2015)

Руско-западни сукоб око Украјине је наставак геополитичког рата против Русије који су САД започеле 90-их у Југославији, каже Драгана Трифковић за Спутник, кривећи Запад за намерну демонизацију та два народа.

dt-sputnik

Антисрпска резолуција коју су написали Британци о тзв „масакру у Сребреници“, о којој се овог месеца дискутовало у Савету безбедности Уједињених нација, је део западњачке геополитичке игре против Србије и Русије која је почела са ратовима у Југославији између 1991. и 2001. године, по мишљењу Драгане Трифковић, која је писац, стручњак за геополитику и генерални директор Центра за геостратешке студије у Београду, Србији. 

„Овај рат је представљао прву фазу опкољавања Русије, елиминацију њених савезника, као и место за тестирање за коришћење нових метода за специјалне ратове, које су касније коришћене у Авганистану, Ираку, Либији, Сирији и сада у Украјини“, каже Драгана Трифковић за Спутник.

Драгана Трифковић је нагласила да Запад нагони на хибридан рат користећи све врсте средстава, од информационих и економских до дипломатских, политичких и војних, ангажујући стране овлашћене војске у својим операцијама. Запад даје погрешне информације и манипулише јавним мњењем преко контролисаних медија, непрестано фалсификујући истину. Такође непрестано покушава да промени историју, претварајући џелате у жртве, а жртве у џелате.

Резолуција УН о Сребреници на коју је Москва ставила вето, је типичан пример таквог погрешног схватања: не постоје докази који би потврдили претпоставку да су Срби имали намеру да почине „геноцид“ над босанским муслиманима у Сребреници, нити постоји икаква наредба од стране команде српске војске која би одобрила тако нешто, истакла је Драгана Трифковић.

По мишљењу овог стручњака, још једна чињеница о Сребреници би требало да буде обелодањена, а то је да је већина жртава погинула у борби за Сребреницу и да су припадали 28. дивизији војске Босне и Херцеговине.

„Командант те дивизије је био срамни Насер Орић којег је Хашки трибунал ослободио одговорности за почињене злочине“, примећује Драгана Трифковић.

А трећа битна чињеница коју Запад и британска резолуција не спомињу, је то да је у периоду између 1992. и 1995. године, у Сребреници и околним селима, убијено око 3 500 Срба –  углавном мирољубивих цивила, укључујући жене, децу и старије људе“, наглашава стручњак. 

Број жртава из Сребренице преувеличан

Запад је драматично преувеличао број сребреничких жртава, каже стручњак, Драгана Трифковић. И то није све.

„Не само да је број од 8 000 муслиманских жртава претеран, већ многе од тих жртава, чије је име урезано у споменик, живе у САД или гласају на изборима у Босни и Херцеговини. Наиме, Хашки трибунал је дозволио да све особе које су регистроване као нестале,  буду сматране као жртве, а реалнији извештаји говоре о око 2 000 убијених муслимана“, примећује Драгана Трифковић.

Она је такође указала на чињеницу да су британски спонзори резолуције прећутали чињеницу да се велики број страних исламиста борило заједно са босанском војском против Срба.

Драгана Трифковић

Драгана Трифковић

„А данас долазимо до закључка, који је такође и одговор на питање зашто британски спонзори резолуције не спомињу муџахедине. Зато је Запад био дубоко уплетен у рату у Југославији. Такође постоји сведочење о томе да су се Бил Клинтон и Алија Изетбеговић договорили да жртвују Сребреницу и убију 5 000 људи, јер би то оправдало бомбардовање НАТО српских позиција“, каже нам стручњак.

Драгана Трифковић нам је такође објаснила да је резолуција коју су написали Британци, имала за циљ да означи српски народ као „геноцидну нацију“, поплочавајући тако пут за ревизију Дејтонског споразума потписаног 1995. године, што би поставило Босну и Херцеговину под контролу муслимана и Хрвата, а права Срба би била трајно онемогућена.

Неиспричана прича о геноциду над Србима

Док Запад сваљује кривицу за рат у Југославији на Србе, српски народ је био тај који је поднео највеће жртве у тим војним сукобима.

Драгана Трифковић нам је испричала да су српски цивили били мета хрватских борбених снага, које је подржавао Запад, и који су спровели етничко чишћење над Србима који су вековима живели на тим територијама, нарочито за време чувених војних операција,  Бљесак и Олуја. Хрватске снаге су примиле војну помоћ и обуку од америчких војних официра. За то време, у Босни и Херцеговини, муслиманске снаге су такође добијале војну помоћ од Запада.

„Преко 200 000 Срба је протерано са Косова и Метохије [за време ратова у Југославији],  а у исто време су оптуживали Србе за „геноцид“ против етничких Албанаца. Касније је откривено да албанске жртве [убијене у] Рачку, нису били цивили, већ терористи ОВК (Ослободилачка Војска Косова). То су искористили да би почели да бомбардују Србију – што је прави геноцид јер је НАТО бацио више од десет тона уранијума“, истиче стручњак.

Ипак, нико није осуђен за злочине над Србима, етничко чишћење и бомбардовање цивила од стране НАТО, нико није сматран као одговоран за масакрирање српских жена и деце, и нико није Србији надокнадио материјалну штету од више од 100 милијарди долара. „Напротив, злочин против Срба се наставља на фанатичан начин“, каже Драгана Трифковић за Спутник. 

Историја се понавља

По мишљењу Драгане Трифковић, можемо да повучемо јасне паралеле између демонизације Срба, која је започета 90-их година, и демонизације Руса, које су у потпуности у складу са Гебелсовом методом: „Изреци лаж хиљаду пута, и постаће истина“.

Дим изнад Новог Сада приликом важздушних НАТО напада 24. марта 1999. (Фото: AP PHOTO/ STR)

Дим изнад Новог Сада приликом важздушних НАТО напада 24. марта 1999. (Фото: AP PHOTO/ STR)

Запад је користио југословенски сценарио и у Украјини. Снајпери на Мајдану су урадили исти посао као њихове колеге у Сарајеву пре много година. Приватне америчке војне фирме су масовно дошле у Украјину, а Вашингтон пласира своје саветнике директно у украјинску владу. Пентагон и НАТО обучавају и наоружавају украјинске трупе, док су етнички Руси и становници који говоре руски, постали мета украјинске војске, са подршком Вашингтона, каже стручњак.

Запад затвара очи пред убиствима цивила у Донбасу од стране украјинских снага и ултранационалистичких батаљона, као и пред масакром у Одеси који се десио 2. маја 2014. године, исто као што је затворио очи пред геноцидом над Србима.

За САД и ЕУ, „ове жртве су само колатерална штета на путу успостављања циљева за империјалистичи Запад“, примећује Драгана Трифковић, додајући да Запад и даље сматра да су Срби „ометајући фактор“,  који би потенцијално могли да ометају западњачке геостратешке планове на Балкану.

„Данашњи догађаји могу да се посматрају кроз специфичну парадигму и историјске циклусе који се понављају. За међународну заједницу, нарочито за западњачко јавно мњење, важно је пронаћи праву истину о догађајима из бивше Југославије, о томе ко је био умешан у тим ратовима, ко је био жртва, а ко је био манипулисан да се бори за интересе Вашингтона. Ово се такође односи на тренутне сукобе у Украјини. Лаж може да траје само онолико колико траје сила која брани ту лаж. Несумњиво је да ће једног дана истина изаћи на видело“, закључила је Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије.

Екатерина Блинова

Са енглеског посрбила: Светлана Максовић


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5huCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар