Може ли Вучић да умири Босну?

Србија ће покушати да се покаже као иницијатор бољих односа у региону и да преузме иницијативу у помирењу

Предстојећа посета колективног Председништва БиХ Београду шанса је да Србија ојача свој имиџ помиритеља у региону, али и да се размотри топ-тема најављеног референдума у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ, у чему ће реч премијера Александара Вучића имати важну улогу, слажу се саговорници Спутњика.

vucicizetbegovic

Одлука трочланог Председништва БиХ да прихвати позив Вучића и дође у Београд, посебно Бакира Изетбеговића, бошњачког члан председништва, после напада на српског премијера у Сребреници може да има ефекат стабилизације стања у региону, оцењује Павле Димитријевић, извршни директор БИРОДИ-ја.

Џевад Галијашевић, аналитичар из Сарајева, сматра међутим да је Изетбеговић „последњи човек“ ког занима сарадња српског и бошњачког народа.

Да ли ће пружена и прихваћена рука Александара Вучића, упркос чињеници да је био мета напад у Сребреници, бити довољна за стабилизацију Босне и Херцеговине? И што је битније, може ли Вучић да убеди своје госте да изађу у сусрет захтевима Републике Српске везаним за рад Суда и Тужилаштва како би се избегао референдум?

Димитријевић очекује да ће оба питања бити предмет разговора, а верује да ће Изетбеговићева посета Београду довести до „отопљавања односа“ после инцидента у Сребреници.

„Мислим да ће и премијер Вучић, а тиме и Република Србија покушати да целу ову ситуацији преокрену у своју корист, да покажу како су управо они иницијатори бољих односа у региону, и колико се заправо залажу за превазилажења тешких наслеђа из прошлости, и да преузму иницијативу у помирењу што се тиче самог региона, чиме би се и међународној заједници, и другима у региону приказали у много бољем светлу“, наводи Димитријевић.

Галијашевић, с друге стране, Изетбеговићев долазак у Београд не види другачије него, како каже, као његов лични интерес, после догађаја у Сребреници.

„Очекивати нешто више од тог доласка — ко познаје Изетбеговића — нереално је“, убеђен је Галијашевић.

Саговорници Спутњика имају различита мишљења и кад је реч о теми референдума у Српској. Галијашевић истиче да је одлука о референдуму и законита и правно утемељена, донета од надлежних институција, али исто како истиче да би могле да уследе неке поправке.

„Вероватно да и премијер Вучић може да посредује да се оствари неки резултат и без тог референдума“, каже Галијашевић.

Димитријевић, међутим, сматра да и сама чињеница да је референдум најављен за јесен оставља доста простора за промену саме ситуације. Он није сигуран колико ће се и на који начин на овом састанку разговарати о референдуму, али је сигуран да ће Вучић имати врло важну улогу у свему томе.

„Референдум ће свакако бити једна од топ политичких тема у наредном периоду, а мислим да ће бити доста разговора о томе да до референдума уопште и не дође“, истиче он.

Димитријевић закључује да би Србија из ове посете могла да извуче посредно боље позиције и побољша и преговарачки капацитет са Приштином, јер преузима улогу помиритеља на Балкану.

Аутор: Бранкица Ристић

Извор: Спутњик

Наслов: Нови стандард

(Нови стандард, 20. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5ejCategories: Преносимо

Оставите коментар