Константин Качалин: Додик добрим односима са Русијом иде на живце Вашингтону

Рат у БиХ може почети у било ком тренутку

Балкан је добра платформа за започињање било којих европских сукоба

r-d

(Регнум, 20. 7. 2015)

Сарајево, 20. јула 2015. – Очигледно да председник Републике Српске Додик својом независношћу и добрим односима са Русијом иде на живце Вашингтону. Америчка одбојност се појачала пошто је у новембру 2011. Кремљ одликовао Додика „Орденом пријатељства“. Ниједан други балкански политичар нема тај орден. Већина регионалних лидера дословно следе „инструкторе“ Стејт департмента САД. Правила за то су врло једноставна – за непослушност Американци брзо одузимају све високе положаје, послове и привилегије – а мало је оних вољних да изгубе све оно што су стекли „натчовечанским напорима“.

Милорад Додик није никада обраћао пажњу на налоге америчких амбасадора и европских надзорника у БиХ. Република Српска није вољна да подржава мит о „неразрушивом пријатељству са Хрватима и муслиманима“. Очигледно је да Дејтонска Босна, коју је пре 20 година створио 42-ги председник САД Бил Клинтон, данас пуца по својим шавовима. Искрено речено – у њој нису ни научили да поштују интересе српског становништва. Мада уз напоре, муслимани и Хрвати ипак некако налазе заједнички језик. Али, ако имају бар неку могућност да зајашу своје суседе – Србе, они то чине са огромним задовољством. То се редовно дешавало. Ових дана, када је Парламент Републике Српске донео одлуку да се у септембру организује референдум о одвајању од Босне и Херцеговине, почело је нешто несхватљиво…

У Сарајеву и Мостару се панично плаше плебисцита који ће постати први корак за независност босанских Срба и њиховог присаједињавања Србији. Амбасадорка САД је одмах припретила Милораду Додику политичком и економском изолацијом. Госпођа Морин Кормак је изјавила: „Америчка влада ће предузети све могуће да не дозволи спровођење референдума.“ Затим су пустили у погон и локалне бранитеље Дејтонленда. Бошњачки лидер Бакир Изетбеговић је „пуцао из свих цеви“ и позивао да се Милорад Додик што пре „обузда“. Затим се „наљутио“ заменик министра одбране БиХ, Емир Сулајџић: „Бранићемо од Додика Босну и Херцеговину. За то поседујемо и људе, и могућности, и одговарајуће структуре.“ Узгред буди речено, господин Сулајџић је професионални новинар и дуго је био специјални дописник у Међународном трибуналу за бившу Југославију. Он је и тај који тачно зна како је 1. марта 1992. године у Сарајеву започет грађански рат. Испада да су Хрвати, Муслимани и њихови „спонзори“ из Стејт департмента на све спремни како би блокирали септембарски плебисцит у Републици Српској. Понавља се историја од пре четири године. Тада се исто припремао референдум о суверенитету, али су га онемогућили Хрвати и Американци. У августу 2011. „Њујорк тајмс“ је објавио сценарио напада на главни град РС, Бања Луку. Новинар Ден Биленски је ту објавио: „Ако Република Српска постане независна држава, Хрватска ће послати своју војску и спровешће операцију заузимања РС. Загреб је спреман да оружјем помогне муслиманској армији. После тога ће отпочети нови грађански рат који ће бити много озбиљнији од оног који је у Босни започео 1992. године.“ – Тада је на власти у Сарајеву био Харис Силајџић. Баш он је и био тај који је у заједници са Алијом Изетбеговићем у априлу 1992. започео рат на Балкану. Очигледно, жеља да се Србима освете за многобројне поразе није давала – и не даје – мира хрватским и муслиманским јастребовима.

И данас их сврбе руке и спремни су да се у сваком тренутку „обрачунају“ са Републиком Српском. То се у Бања Луци схвата. „Мир и пријатељство“ између три народа виси о свиленом концу. Не може се искључити да ће се у септембру, када се у Републици Српској буде спроводио референдум, поново појавити жеља да се огреју руке на рату на Балкану. Потпуно је могуће да су Пентагон и ЦИА већ припремили неколико сценарија. Данас, САД имају много „врелих тачака“ – Сирија, Ирак, Авганистан. Блиски Исток је у пламену већ неколико деценија. Зашто онда не би, као додатак, поново одиграли „балканску карту“ и гурнули Европљане у нови хаос грађанских ратова?

Јака Европска унија је очигледни конкурент Американцима. Стари континент треба држати под притиском, а кад је то потребно, организовати и потрес. Балкан је добра платформа за отпочињање било каквих европских конфликата. На Балкану је толико много оних који желе да се понове закаче с другима, да ће и мала искра бити довољна да се свуда распали пламен – и у Босни, и на Косову, и у Македонији, и у Албанији. И тако све у круг, до бескраја.

Са руског посрбило: Стање ствари


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5euCategories: Посрбљено

4 replies

  1. Господин Качалин каже: “…у новембру 2011. Кремљ одликовао Додика `Орденом пријатељства`. Ниједан други балкански политичар нема тај орден..“. То ми је заголицало пажњу. Мора да је то неки врло високи орден Руске Федерације? Али, ако се погледа рангирање њиховог ордења (http://www.rusorden.ru/?nr=rf&nt=intro_1), види се да их има 10. Први у рангу је Орден св. Апостола Андреја Првозваног, а најнижи, десети по рангу је “Орден родитељска слава“. Орден “Пријатељства“ је практично најнижи по рангу (девети) од општих одликовања – јер Додику никако нису могли доделити “Орден родитељске славе“, који се додељује само родитељима почев од четвртог детета. Зар председника Републике Српске заиста нису могли одликовати неким орденом вишег ранга?

  2. …e to oko medalje je mnogo važna stvar(!?)…ona nešto govori…ali ne vidim koliko je to važno u celom tekstu…ono što je bitno je vrlo jasno upozorenje Srbima…pogotovo našoj braći preko Drine…da nam se opet neponovi rat i stradanje…ne vidim način kako da ih zaštitimo i pomognemo…osim „dubokoumnim“ političkim izjavama aktuelnog premijera…jer su sluge na vlasti (EU fanatici) devastirale Srbiju u svim oblastima života…još potpisivanjem IPAP sporazuma…idemo na ruku terorističkoj organizaciji poznatijoj pod imenom NATO…u kojoj su…izmađu ostalog…Hrvatska i Albanija…naši osvedočeni „prijatelji“…nema portebe da pominjem šta o Republici Srpskoj misli tzv bošnjačko rukovodstvo…

  3. @Јован Анастасијевић
    Текст који је упозоравајући, претвористе у питање доделе ордења у Русији. Зар је за Вас мало „девети ред“ од десет , а ниједан други балкански политичар нема тај орден? Што нас не обавестисте, који још ордена има и по ком основу се додељују? Сигуран сам, да за многе страни држављани не могу да „конкуришу“. Могли сте, да на обавестите и ко је то јо од политичара добио ОРДЕН ПРИЈАТЕЉСТВА, а не да се бавите омаловажавањем и ордена и Додика.

  4. … и у Србији
    немојте да мислите да Србија није најслађи залогај љубитељима ратова

Оставите коментар