Забрањени сви скупови испред Скупштине, ситуација у Сребреници узаврела

skupsstina

БЕОГРАД – Сви скупови који су за сутра заказани испред Скупштине Србије су забрањени, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да је МУП након безбедносних и оперативних провера одлучио да забрани све скупове заказане за сутра испред парламента.

„Упозоравам све који размишљају да ипак дођу да полиција неће дозволити ни толерисати било какво окупљање испред Скупштине Србије нити одржавање скупова који су забрањени”, нагласио је Стефановић.

Стефановић је објаснио да је за сутра било заказано пет скупова у различитим периодима које су најавили Заветници, Двери, Иницијатива младих за људска права, Удружење породица киднапованих и убијених од 1998 до 2000 и грађанин Никола Алексић.

Подсећајући да је учешће на скупу најавило више организација и појединаца, Стефановић је рекао да је било пуно неодговорних изјава које уносе хаос, позивају на нетрпељивост и различите поделе, те да је било и пуно неодговорних људи којима није било у интересу да размишљају шта је безбедност Србије и интерес њених грађана.

„За МУП је безбедност свих грађана важна и нећемо дозволити хаос на улицама било ког града у Србији, па ни Београда”, рекао је Стефановић.

Он је додао да се, имајући у виду сложеност ситуације у региону, МУП одлучио на потез који гарантује мир и безбедност у целој Србији.

Стефановић је на питања новинара рекао да је у последњих седам дана у Србији било 23 скупа посвећена обележавању злочина у Сребреници.

„Дакле – апсолутна демократија. Не знам да ли можете да ми покажете неку земљу у региону која на слична начин дозвољава обележавање злочина над другим народом. Код нас се то ради и потпуно је у складу са демократијом” поручио је Стефановић.

Он је рекао да су скупови заказани за сутра забрањени управо због тога што је процењено да би ризици од избијања одређених немира и угрожавања безбедности, не само оних који би били присутни на скуповима већ и других били такви да је боље да буду забрањени.

„И данас имате разне манифестације, и јуче и последње две седмице и биће у наредном периоду… изузетно смо рестриктивни што се тиче ограничавања слободе окупљања”, рекао је министар и додао да, када се процени да је безбедност грађана угрожена, онда је њихова безбедност идеја водиља Министарства и ту се не ради ни о каквом угрожавању било чијих права.

Стефановић: Ситуација у Сребреници узаврела, Вучић обавештен

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је премијеру Александру Вучићу саопштено да је, према проценама, безбедносна ситуација у Сребреници сложена и да је на њему да донесе одлуку да ли ће ићи на комеморацију.

Министар Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да је процењено да је безбедносна ситуација у Сребреници сложена, да се очекује већи број екстремиста, да има потврде да су неки већ тамо пристигли, а да ће неки доћи данас или сутра.

Стефановић је навео и да се, у делу медија у БиХ, „емитују поруке мржње према Србима, а нарочито према премијеру Вучићу”.

„Ситуација је узаврела и то смо саопштили премијеру”, рекао је Стефановић и додао да ће премијер Вучић одлучити да ли ће ићи у Сребреницу.

Он је објаснио да су безбедносне службе Србије урадиле безбедносну процену у вези посете премија Сребреници и навео да је ситуација изузетно сложена чак и за обављање основних безбедносних предуслова.

„Од овог тренутка одлука да ли ће сутра отићи на скуп је на председнику владе и ту одлуку, уверен сам, донеће у току данашњег дана”, рекао је Стефановић.

Министар је одговарајући на питања чија је одлука „старија” да ли безбедносних служби или премијера о томе да ли ће ићи у Сребреницу рекао да је посао безбедносних служби да осигурају безбедност у што већем степену са партнерским службама и укажу на безбедносне ризике.

„Не кажем да је ситуација нерешива, али могао бих да кажем да се граничи са таквом ситуацијом”, додао је Стефановић.

Танјуг

(Политика, 10. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-56LCategories: Вести над вестима

3 replies

  1. Претерују с причом о опасности у Сребреници. С толико значајних личности из политике са Запада безбедност и осигурање мора да су на највишем нивоу.

  2. Наравно да се претерује, како би неки испали ЈАКО храбри одласком тамо.

  3. Власт ставља родољубе и издајнике у исти кош. Није ни чудо јер је познато који су јој дражи.

Оставите коментар