Вилијам Валичела: Либерали, конзервативци и срећа

(Maverick Philosopher)

bill-valicelallaИспада да су конзервативци срећнији од либерала. Али зашто?

Конзервативно објашњење: Брак и религиозна вера погодују срећи. Већи број конзервативаца је у браку од либерала и већи број исповеда религиозну веру. Следи, конзервативци су као група срећнији од либерала као групе.

Либералско објашњење: Конзервативци су срећнији јер затварају очи пред неправдама у свету. Они су несвесни неједнакости. И када је виде, они је рационализују. Незнање је благослов. Конзервативци наивно верују да људи могу да побољшају своје стање упражњавањем старих врлина као што су штедљивост, упорност, тежак рад, самоконтрола, уздржавање од самоповлађивања и слично, а истина је заправо да су људи производ свог окружења и да им је потребна помоћ власти да би били добро.

Као конзервативац, наравно, сматрам да је либералско објашњење неуверљиво.

Да ли ми конзервативци, који попут нојева забијамо главу у песак, игноришемо неправду? Одговор зависи од тога шта се подразумева под неправдом. Либерали имају тенденцију да виде правду као поштење, и да разумеју поштење у појмовима материјалне једнакости, једнакости богатства и једнакости моћи. Праведно друштво за либерале је онда оно у коме је материјална неједнакост или елиминисана или значајно сузбијена. У овим оквирима је и истакнути политички филозоф Џон Ролс предложио свој познати Принцип Разлике чија је суштина да су друштвене и економске неједнакости у друштву оправдане само у случају ако иду у корист слабијих[1], односно само у случају када су слабији у бољем положају него што би били да нема неједнакости.

Али зашто би се то што ја имам више од некога сматрало за неправду осим ако не користи том другом? Наравно, то што ја имам више од некога често је и у његову корист. Плима која надолази диже све чамце. Кров ми прокишњава на два места. Могао бих да самостално изведем аматерско крпљење крова: то баш и није нуклеарна физика. Уместо тога одлучио сам да комплетно реновирање куће поверим професионалцима са свим оним што то подразумева, попут новог осветљења и сличног. Моја способност да приуштим тако скупе радове обезбеђује посао локалној компанији и свим њеним предузимачима, да не помињемо групу радника који су добили једнонедељни ангажман. И пошто сам недавно добро прошао улажем и тај новац у додатних 60 долара наднице по раднику. Могу да наведем стотине примера када то што имам више иде у прилог другима. Када сиромашни људи могу да позајме новац пријатељима или да дају добровољни прилог? Колико сиромашни људи обезбеђују послова за друге људе? И наравно, људи попут мене који су скромно добростојећи на небројано начина имају користи од људи који су богати. Помислите на задужбине од којих се финансирају уметничке галерије и универзитетске катедре.

Али претпоставимо да насупрот установљеним чињеницама, то што имам више не користи другима. Зашто би то утицало на праведност чињенице да располажем са више средстава? Ако сам радио више, дуже и паметније од некога, и ако сам упражњавао старомодне врлине које либерали исмевају чак и када сами свој успех дугују њима, онда се можете опкладити да ћу имати више од оних који не поступају на овај начин. Све док се нисам користио насиљем или преваром слободан сам да уживам оно што сам зарадио, оно што сам наследио или оно што ми је са небеса пало у крило. Рецимо да сам интелигентан и да имам добре гене. Да ли сам их заслужио. Не, али и поред тога имам право на њих. Имам право на њих и право на све што се стиче њиховом употребом.

Свакако да је извесна доза среће неопходан састојак за сваки успех. Али ја имам право на моју добру срећу чак и када је не заслужујем. Наравно, либерали често “виде“ срећу тамо где је уопште нема већ је реч о тешком раду и упражњавању конзервативних врлина. Зато конзервативци кажу: што се више трудим све више среће имам. Суштина је да оно што либерали погрешно разумеју као срећу често није срећа, већ додатан напор. Да ли бисмо требали да помажемо оне који нису имали среће? Мислим да да. Али не у случају када помоћ заправо представља наношење штете, када добијање помоћи чини примаоца слабијим и зависнијим.

Либерали сматрају да је легитимно да држава користи своју моћ присиле да успоставља материјалну једнакост тако што би узимала од високопродуктивних и давала слабо продуктивним или потпуно непродуктивним. Ово наравно не може да функционише на дуже стазе. Добростојећи ће пружати отпор да буду злоупотребљени од владиних званичника који ће пунити своје сопствене џепове и свијати своја гнезда раскалашним трошењем на рачун пореских обвезника. Многи ће, по свој прилици, напуштати земљу. Влада је, то је јасно, исувише често у улози отимача, и то отимача добара од оних који их уживају да би их искористила за сопствену добробит. Владе не морају да буду отимачи, али често јесу, због чега је нужна обазривост грађанства које мора да их проверава.

Вредност слободе односи превагу у односу на вредност материјалне једнакости. Ово је кључна разлика између конзервативаца и либертаријанаца са једне и левичара са друге стране. Разуме се, ја верујем у формалну једнакост, у једнакост опхођења, третирање сличних случајева на сличан начин и противим се дискриминацији на основу ирелевантних критеријума као што су раса, пол или уверења.

Наравно, ово зависи од конкретних уверења. Ако је неко радикални муслиман који настоји да наметне Шеријат и поткопа наш начин живота и ако делује у складу са тим својим уверењима, онда би требало да буде депортован, или заточен или погубљен, што зависи од природе предузетих акција. После свега, толеранција, иако је добра ствар, има границе, и ако не увиђате те границе онда сте безнадежно тупави. Речју, ви сте либерал.

Изворник: Conservatives, Liberals, and Happiness, 6. август 2012.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

______________________________________

[1] Овде је реч слабији употребљена у морално неутралном смислу, да означи оне који располажу са мање новца и друштвеног утицаја. Аутор у изворном тексту пажљиво избегава да употреби неку реч која у себи носи морално осуду, као подвлашћени, потлачени и слично (Прим. прев).


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-53hКатегорије:Посрбљено

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s