Патријарх српски Иринеј: Неприхватљиво да аутопут пређе преко ранохришћанске базилике

Саопштење за јавност из Кабинета Патријарха српског

Дубоко Нас је забринула вест о планираном затрпавању темеља базилике близу Беле Паланке ради новог аутопута коридора 10 према Бугарској.

Фото Т. Тодоровић/Политика

Фото Т. Тодоровић/Политика

Ова ранохришћанска светиња откривена je пре три године и сведочи о континуитету хришћанске вере на овим просторима. Дакле, реч је о важном и изузетно значајном археолошком локалитету и стога осећамо обавезу и одговорност да укажемо на чињеницу да је затрпавање остатака ове базилике неприхватљиво и молимо надлежне да што пре пронађу алтернативно решење којим би се конзервирани остаци базилике адекватно заштитили и сачували, а не да се покрију асфалтом чиме би била нанета огромна штета нашем духовном и културном наслеђу које смо дужни да чувамо и сачувамо за будуће генерације.

(Сајт СПЦ, 6. 7. 2015)

Коридор 10 прегазио базилику

У Републичком заводу за заштиту споменика Србије поништене све одлуке нишког завода о забрани радова на комплексу ранохришћанских гробница, чиме је дозвољен наставак градње пута

Ниш – Изградња Коридора 10, ауто-пута и магистралне саобраћајнице од Ниша према Пироту и Димитровграду, биће настављена преко богатог и значајног археолошког локалитета „Кладенчиште” близу Црвене Реке, између Ниша и Беле Паланке. Иако су радови на овом делу будућег Коридора 10 прекинути одмах пошто је археолошко налазиште откривено 2012. године и потом започета истраживања, Завод за заштиту споменика Србије у Београду поништио је сва у међувремену донета решења о забрани радова које је донео Завод за заштиту споменика културе у Нишу.

То практично значи да ће вредан археолошки локалитет бити затрпан и за сва времена остати под земљом због изградње Коридора 10! Археолог Тони Чершков из нишког завода чак тврди да базилика и друге археолошке вредности неће бити само затрпани, већ и срушени.

Ко му је крив кад је насред пута: археолошки локалитет „Кладенчиште” (Фото Т. Тодоровић)

Ко му је крив кад је насред пута: археолошки локалитет „Кладенчиште” (Фото Т. Тодоровић)

На локалитету „Кладенчиште” налази се археолошки комплекс из ранохришћанског периода од 4. до 6. века нове ере. Сам локалитет је вишеслојан јер су у досадашњим истраживањима регистровани остаци из гвозденог доба, касне антике, ранохришћанског периода и раног средњег века. Ископавања су обављена 2013. године и већ на самом почетку истраживачких радова констатовано је да се ради о сакралном објекту. Касније, исте године, откопана је базилика – једнобродна грађевина која је имала припрату, претпростор, брод и апсиду, након чега су радови настављени изван базилике. Тада су се указали и остаци зидова. Из тог разлога завод је издао конзерваторске  услове са задатком да се истражи цео комплекс, речено нам је у Заводу за заштиту споменика културе у Нишу.

У наставку истраживачких радова на археолошком локалитету „Кладенчиште”, истичу у нишком заводу, откривен је велики атријум у чијем су се централном делу указали остаци стопа носећих стубова самог портика. Због тога је у овој установи септембра 2013. године донето решење о обустави радова.

Иако ископавања и истраживања нису завршена, Републички завод, који није надлежан, донео је одлуку да се базилика прекрије са два метара песка и да преко ње пређе ауто-пут! У жељи да рашчистимо ко је надлежан, а ко није, успоставили смо преписку са Републичким заводом и формирали нашу комисију у складу са чијом проценом су прописане мере заштите на основу законских овлашћења и наложен наставак ископавања на „Кладенчишту”. Инвеститору радова понуђене су две могућности: заштита и презентација локалитета  у изворном облику или измештање одговарајућом методологијом. Истраживање је настављено у новембру прошле, а почетком ове 2015. године Коридори 10 поднели су захтев за понављање поступка и измену решења из 2013. године о обустави изградње ауто-пута. Наш завод је тај захтев одбио јер не постоје нове околности. И поред тога у Републичком заводу за заштиту споменика занемарили су све што се између 2012. и 2015. године догађало на овом вредном археолошком локалитету и донели су решење о затрпавању базилике, истичу у Заводу за заштиту споменика културе у Нишу.

Посебно наглашавају да су најеминентнији стручњаци из наше земље, попут проф. др Михајла Миленковића, проф. др Чедомира Васића, мр Александра Алексића, били чланови комисије која је формирана 2013. године и која је валоризовала археолошки објекат на локалитету код Црвене Реке. Из којих разлога је дошло до нове, потпуно неочекиване одлуке Републичког завода за заштиту споменика Србије о затрпавању значајне и вредне археолошке баштине и наставку изградње аутопута на Коридору 10, није им познато.

Тома Тодоровић

(Политика, 3. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-51JCategories: Преносимо

1 reply

  1. Патријарх јесте у праву и заиста је невероватно варварство ово што се намерава. Базилика се могла и преместити, ако не може да се мења траса пута. Премештање и конзервација, а могла се извести и потпуна реконструкција – познати су и небројено пута примењивани код заштите непокретног културног наслеђа. Понашање Републичког завода је апсолутно ван свих мерила и правила струке и представља највећу срамоту за културну јавност у Србији. Као другостепени орган – они јесу надлежни у случају да се странка жали на решење, али је овакво њихово решење такав блам и афирмација тоталне нестручности да је то невероватно. Уопште је ван сваке памети: штити се „генералштаб“ – са потпуно фаличним решењем о заштити, (на страну то што је сама зграда-рушевина „визија“ Сутјеске, па смо ваљда једини народ који у свом главном граду има бетонску реминисценцију парка природе суседне државе), а уништава се ранохришћанска базилика – што је у складу са принципима заштите „исламске државе“. Иако би њено премештање поред ауто-пута, уз изградњу паркинга, ресторана и др, била туристичка атракција. Са могућом реконструкцијом – било би то чудо! Невероватно шта се ради! Само је требало условити инвеститора да о властитиом трошку и по правилима службе ИЗМЕСТИ остатке базилике уз стручни надзор. Важно да су конзерватори држали годишњу скупштину у Кући цвећа, пре само две недеље.

Оставите коментар