Ноам Чомски: Напад на Грчку је срамотан

Чувени амерички мислилац у изјави за „Политику” каже да је требало да грчки дуг буде или радикално реструктуриран или укинут

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Било да Грчка напусти еврозону или да прихвати да и даље следи диктате „тројке”, последице по грчки народ биће горке, каже за „Политику” Ноам Чомски, најчувенији интелектуалац света, лингвиста, филозоф и политички активиста. На питање шта ће се десити са Грчком и шта мисли о захтевима европске „тројке” (Међународног монетарног фонда, Светске банке и Европске централне банке) према овој чланици ЕУ, Чомски одговара:

– Политика стезања каиша која је наметнута Грчкој са економске тачке гледишта је апсурдна и права је катастрофа за Грчку. Понашање „тројке” је срамотно. Нема сумње да је њихов циљ да свима дају на знање да отпор северним банкама и бриселској бирократији неће бити толерисан и да тежње ка демократији и поштовању народне воље морају бити напуштене. Сем демонстрирања моћи, нема другог разлога да се настави са срамотном фарсом у којој француске и немачке банке профитирају на патњи грчког народа.

Упитан шта је требало урадити пре него што је расписан референдум о наметнутим мерама штедње, Ноам Чомски каже да је требало да дуг буде радикално реструктуриран или проглашен нелегитимним и укинут. Према његовом мишљењу, Грцима се сада нуди „бедан избор између две болне алтернативе. Можемо се само надати да ће храбри отпор Грка подстаћи глобалну солидарност, која ће спасти и њих и друге од окрутне судбине коју диктирају тренутни господари.”

Кампања за референдумско „не”, односно за одбијање наметнутих мера штедње, води се под слоганом „охи”. Наиме, када је у освит Другог светског рата Бенито Мусолини тражио да италијанске трупе окупирају делове грчке територије, тадашњи премијер Јоанис Метаксас је ултиматум одбио кратким „охи”. Сваког 28. октобра у Грчкој обележава се „Охи” дан као дан уласка у борбу против нацизма, а Сириза своју политику наслања управо на ову традицију грчког народа, често изналазећи паралеле између нацистичке окупације Грчке и данашње немачке економске политике.

Најзанимљивији предлог међународне солидарности са Грчком дошао је од курдске Народне демократске партије, која је у турском парламенту предложила да Турска у знак солидарности отплати 1,6 милијарди евра грчког дуга или Грчкој додели бескаматни кредит у том износу, што би побољшало односе између ове две суседне земље и спречило економске турбуленције које би наштетиле и самој Турској.

М. Срећковић

(Политика, 4. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-50SCategories: Вести над вестима

Оставите коментар