Бањалука: Успешно одржан научни скуп о Сребреници

Под покровитељством холандске невладине организације „Историјски пројекат Сребреница“ у Бањалуци је 17. јуна 2015. на Факултету политичких наука одржан научни скуп са темом: „Сребреница – од политичког оружја до средства за постизање мира у Босни и Херцеговини.“

srebrenica-bl

Концепт скупа било је истраживање могућности да се Сребреница преобликује од полемичког питања које раздваја у тему која се заједнички разматра и добронамерне људе – спаја. Не потцењујући сложеност задатка, учесници су – сваки са свог становишта –  покушали да охрабре на дијалог у таквом духу.

Тон скупу су дали реферати двоје угледних научних радника из исламског и православног света, шеика Имрана Хусеина и проф. Александра Дугина. У време када се људске жртве обе вероисповести сребреничког краја безобзирно политички експлоатишу, једне приписивањем искључивог права на пијетет и патњу, друге грубим игнорисањем, за очување мира у Босни и Херцеговини потребније је него икад да се морална и интелектуална елита друштва и критична маса грађана свих вероисповести издигну изнад демагошких парола које данас обликују дискурс о Сребреници. Шеик Имран Хусеин из Малезије и проф. Александар Дугин из Москве научни су делатници првога реда, укорењени у исламску и православну верско-философску традицију, али без локалних предрасуда и непосредних личних веза са Босном и Херцеговином.

Остали учесници на скупу осветлили су неке од кључних аспеката односа међу следбеницима православља и ислама у Босни и Херцеговини у светлу двојне функције Сребренице као службеног наратива с једне стране и фактичког догађаја с друге, са циљем трасирања пута ка интегралном виђењу сребреничког питања. Такво виђење подразумева да је Сребреница потенцијални фактор најдубљег раздора међу историјским и једнокрвним суседима, али истовремено и симбол заједничке патње који се може – и мора –  претворити у моралну спону међу разумним и духовно просвећеним људима.

Сви реферати на скупу су снимљени и сукцесивно ће бити постављени на интернет. Неколико прилога већ су стављени на YouTube:

Александар Дугин:

Срђа Трифковић:

Вељко Ђурић, в.д. директора, Музеј геноцида у Београду:

„Историјски пројекат Сребреница“ гаји наду да ће се дијалошко разматрање Сребренице и њеног значаја, инаугурисано овим научним скупом, наставити на добробит припадника свих верских и етничких заједница у Босни и Херцеговини.

(Историјски пројекат Сребреница)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4SkCategories: Поново прочитати/погледати

Оставите коментар