Милорад Додик: Сребреницу прогласити местом геноцида и над Србима и над Бошњацима

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да „ако је неопходно да се усвоји резолуција о Сребреници, зашто не би била таква да Сребреница буде проглашена местом геноцида и над Србима и над Бошњацима“.

Милорад Додик у Сребреници

Милорад Додик у Сребреници

Додик је за РТРС навео да би то било у функцији помирења у Босни и Херцеговини, а не, како је рекао, „једностране квалификације која се заговара“, пренео је Танјуг.

Председник РС је изјавио да се занемарују српске жртве и да, ако се жели „пажња на Сребреници, онда то може да буде пажња на свим жртвама, и бошњачког и српског народа“, пренела је Фена.

„Ја не бих ни имао ништа против да било ко упути резолуцију у Савет безбедности и да каже да је Сребреница место геноцида и над Србима и над Бошњацима. Прихватићемо тако нешто. Онда би то могао да буде интегративни део помирења, а не сталног разилажења и сукоба“, изјавио је председник Републике Српске.

Додик је најавио да ће о томе разговарати и са министром спољних послова Руске Федерације Сергејом Лавровом, током предстојеће посете Русији.

(РТС, 16. 6. 2015)

Европски посланици сложни о новој резолуцији о Сребреници

Посланици Европског парламента сматрају да би доношење нове резолуције о Сребреници у тој институцији било значајно, јер би се тиме на достојанствен начин обележила 20. годишњица масакра, а европске институције позвале да спрече да се тако нешто икада више понови. Сматрају да би нова резолуција допринела процесу помирења и тиме унапредила европску перспективу региона.

Иницијатор резолуције, хрватски посланик Иван Јаковчић из посланичке групе АЛДЕ (Савез либерала и демократа за Европу), изјавио је да је његов циљ да „Европски парламент обележи двадесетогодишњицу најгорег масакра у Европи после Другог светског рата на достојанствен начин, преноси Танјуг.

srebrenica-genocid

Меморијални центар „Сребреница-Поточари“

Он при томе сматра да је мање важно да ли ће бити усвојена као документ, или бити део говора председника Европског парламента Мартина Шулца на пленарној седници.

Конференција председника Европског параламента ће наиме 2. јула одлучити да ли ће нацрт резолуције бити стављен на дневни ред пленарне седнице од 7. до 9. јула, или ће бити дата као изјава председника Европског парламента Мартина Шулца и лидера посланичких група у Европском парламенту.

Предлог резолуције позива све европске институције да учине све што је у њиховој моћи да се злочини попут оних у Сребреници не понове, навео је Јаковчић.

Резолуција такође позива Европски савет и Европску комисију да на двадесетогодшињицу масакра „пошаљу јасну поруку земљама Западног Балкана да имају европску першпективу и да они подржавају процес проширења, као и процес регионалне сарадње,“ додао је Јаковчић, а објављено је на пораталу Еuropeanwesternbalkans.

У изјавама за овај портал, чланови Европског парламента из других политичких група изнали су слично мишљење.

Словеначки посланик Франц Богович из посланичке групе ЕПП (Европска народна партија) рекао је да подржва нацрт резолуције, а двадестогодишњица овог, како каже, „највећег злочина против човечности у Европи после Другог светског рата“, по њему је прилика да не само Европа, већ и Западни Балкан обележе годишњицу већом интеграцијом у ЕУ и прекограничном сарадњом.

Он је такође рекао да снажно верује да ЕУ треба да убрза процес проширења на земље Западног Балкана, и „предложи јасну европску перспективу у овом подручју“.

Фајон: Нејасна одлука о усвајању резолуције

Словеначка посланица Тања Фајон из групе С&Д (Прогресивистичка алијанса социјалиста и демократа) оцењује да с обзиром на осетљвост теме, коначна одлука о усвајању резолуције о Сребреници у Европском парламенту још није јасна.

„Истовермено С&Д је одлучио да у суботу подржи резолуцију. Очекујем да ће коначна одлука бити јаснија крајем недеље или што је пре могуће,“ рекла је Фајон. Она сматра да је веома важно да Европски парламент усвоји резолуцију уочи годишњице.

„Иако ниједан документ не може да поправи оно што се догодило, признање да је то злочин генцида у коме је било много жртава, укључујући бебе, жене и децу, док се још трага за бројним несталима, значи много онима који су изгубли чланове породице и пријатеље“. навела је Фајон. Она такође сматра да до трајног помирења може доћи само ако се расветли цела истина, „без обзира да ли је то у интересу свих страна“.

Само када сви признају свој део кривице и када је она јасно и гласно осуђена, можемо говорити о процесу помирења, које је од кључног значаја за регион и генерације пред нама, навела је она.

„Отуда је јасно да је одговорност лидера Босне и Херцеговине али и Европе и света, заиста велика када је реч о признавању и осуди овог злочина. Разуменвање историје на неки начин представља упозорење и да се такви злочини никада не могу поновити у Европи. Мир није нешто што нам је дато, већ се морамо стално борити за њега, из дана у дан“, каже Фајон.

Потпредседница Европског парламента из групе Зелени/ЕФА (Зелени – Европски слободни савез) Улрике Луначек изјавила је да она и њена посланичка група снажно подржавају резолуцију о Сребреници.

По њеном мишљењу важно је да „резолуција подсети на жртве геноцида у Сребреници и изрази саучешће породицама и преживелима“.

Међутим, како додаје, да резолуција треба такође да подржи организације пупут Удружења мајки енклава Сребреница и Жепа, „имајући у виду њихову кључну улогу у подизању свести о овом догађају и изградњи ширег основа за помирење међу свим грађанима БиХ“.

На крају, Европски параламент, цивилно друштво и грађани БиХ треба да искорсите двадесетогодишњицу масакра у Сребреници као прилику да појачају процес помирења и сарадње у регину који је кључни предуслов како би земље региона могле да напредују ка ЕУ,“ оценила је Луначек.

Нацрт нове резолуције одаје пошту свим жртвама, наглашава значај превенције и кажњавања геноцида и злочина против човечности, наглашава значај политике помирења и подржава процес придруживања земаља Западног Балкана ЕУ, а остаје да се види да ли ће текст додатно бити измењен амандманима.

Европски парламент је иначе већ донео две резолуције о Сребреници.

(РТС, 16. 6. 2015)

Резолуција УН о Сребреници осуђује геноцид и негирање геноцида

Председништво БиХ примило je Нацрт резолуције Савета безбедности УН о Сребреници у којем се осуђује геноцид и свако негирање геноцида, навео је сарајевски портал Кликс, који је објавио делове текста, напомињући да ниједна државна институција БиХ и Србије до сада то није учинила.

„У Нацрту резолуције о Сребреници пише да се на најстрожи начин осуђује геноцид, насиље, кршење људских права и међународног хуманитарног права, као и геноцид у Сребреници. Важан је податак и да се резолуцијом осуђује свако негирање геноцида“, наводи портал Кликс, преноси Танјуг.

„Позивају се државе чланице да развију образовни програм који ће образовати будуће генерације лекцијама наученим из претходних геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човечности, како би се спречило њихово понављање“, наводи се у Нацрту резолуције који преноси портал.

Кликс, који је објавио фотокопију нацрта на три и по куцане стране, истиче да је реч о досад необјављеном „Нацрту резолуције о коме би Савет безбедности Уједињених нација требало да се изјасни 7. јула“.

Сећање на српске жртве око Сребренице ("Братунац-Кравице")

Сећање на српске жртве око Сребренице („Братунац-Кравице“)

 

„Резолуцијом се изражава и саосећање са жртвама на свим странама у конфликту у Босни и Херцеговини и њиховим породицама, и позивају се државе чланице да наставе са осигуравањем правде и пружања подршке преживелима и то пре свега жртвама сексуалног злостављања“.

Државе се позивају да спрече геноцид и кршење међународног права, да се боре против тога и да заштите становнике од геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човечности.

Такође, „поздрављају се истраге и изручења оптужених за геноцид у Сребреници, а подвлачи се и фундаментална важност помирења базирана на дијалогу у БиХ“.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је Нацрт резолуције о Сребреници стигао. Он је изјавио да, од тренутног Нацрта, није могуће направити балансирану верзију резолуције којом ће сви бити задовољни.

Црнадак је навео и да је резолуција стигла у рискантном тренутку, али и да је време да се сви у БиХ коначно окрену будућности.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је поводом Нацрта резолуције о Сребреници да ће је „Србија пажљиво размотрити и руководити се националним и државним интересима, не доводећи у сумњу опредељење за кажњавање ратних злочина“.

(РТС, 15. 6. 2015)

Резолуција о Сребреници у америчком Конгресу

У Конгресу САД представљена је резолуција у којој се истиче да је у Сребреници почињен геноцид и у којој се осуђује сваки покушај његовог негирања.

У резолуцији се наводи да Представнички дом Конгреса САД сматра да су српске снаге у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. спроводиле политику агресије и етничког чишћења и геноцид и да „осуђује изјаве које негирају или доводе у питање да масакр у Сребереници предстаља геноцид“, преноси Бета.

Републикански конгресмен Крис Смит, копредседавајући босанског кокуса, представио је у резолуцију о Сребреници, коју је подржало 28 парламентараца, по 14 из Републиканске и Демократске странке, од којих су многи чланови Одбора Представничког дома за спољне послове, обављено је на сајту босниакс.нет.

„Хиљаде невиних који су брутално убијени у Сребреници заслужују наше сећање на трагедију због онога што она јесте- геноцид. Међународна заједница мора да осигура да одговорни буду приведени правди због својих дела и да научи лекције из Сребренице са циљем спречавања будућих зверстава, посебно у садашњим конфликтима у Централној Африци, Бурундију и Сирији“, наводи се у саопштењу америчке Хелсиншке комисије, којом председава конгресмен Смит.

У резолуцији се охрабрују САД да наставе политику подршке независности и територијалног интегритета БиХ, миру и стабилности у југоисточној Европи и правима свих људи у региону да се, без обзира на етничку или верску припадност, „врате својим кућама и уживају користи демократије, владавине права и економских могућности“.

Такође се поздравља хапшење и изручење Трибуналу у Хагу свих особа оптужених за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид, посебно Радована Караџића и Ратка Младића, „што је помогло јачању мира и охрабрило помирење међу земљама региона и њихових грађана“.

У документу се истиче значај рада Међународне комисије за нестала лица и изражава поштовање за „хиљаде невиних људи убијених у Сребреници“ у јулу 1995., као и за све стране грађане, укључујући америчке држављане и оне у Србији, БиХ и другим земљама региона који су ризиковали своје животе у одбрани људских права и основних слобода.

(РТС, 14. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4OICategories: Вести над вестима

4 replies

 1. ОКУПАЦИОНИ И СВИ РАТОВИ ПРОТИВ СРБА ГОТОВО УВЕК СУ БИЛИ У ИДЕОЛОШКОЈ ОСНОВИ И СТВАРНОСТИ ГЕНОЦИДНИ

  У свету је очигледна тежња да се „геноцид“ не сме везивати за Србе. Зато се у свету данас ни Логор у Јасеновцу (1941-1945) готово не спомиње као геноцид над Србима.

  И шпта ту онда вреди разговарати о икаквој историјској истинио данас у вези са српским народом?

  Мада, наравно, Срби не смеју да запостављају истинске геноцидне радње против Срба и оне се морају стално понављати и о њима писати. У том смислу, без обзира да ли ће та истина бити прихваћена, важно је то што је Додик предложио. Мада, руку на срце, јесте да је било злочина и са српске стране у ратовима, али државни, идеолошки српски пројеклат о уништењу целог једног народа никада нико, срећом, није ни планирао. А према Србима су сви ратови против њих углавном били геноцидног карактера. Србе су или убијали или протеривали да би нестали.

 2. Ako je suditi po naslovu, ovim bi presli put od odbijanja originalne jedne lazi do prihvatanja dvostruke. Ne valja nam posao.

 3. Дон Кихот,
  Апсолутно се слажем са Вашим коментаром.

Оставите коментар