Епископ банатски Никанор: Не дај Боже да са римокатолицима славимо Васкрс истог дана

Када се он покаје за то што су његови претходници учинили, моћи ћемо о било чему да разговарамо, поручио епископ банатски

vladika-nikanor

Не дај Боже да се католички и православни Ускрс славе истог дана. Зашто бисмо ми слушали папу Фрању и погазили нашу историју и традицију коју смо вековима поштовали?!

Овако је владика банатски Никанор реаговао на папин предлог, који је рекао да је „скандалозно“ да хришћани данас разговарају на следећи начин: „Мој је Исус васкрсао на данашњи дан, а твој ће идуће седмице“ и предложио да се Исусово ускрснуће обележава друге недеље у априлу.

Међутим, владика Никанор каже да је ово недопустиво јер не смемо дозволити да нам папа намеће своју визију Васкрса.

– Када се он покаје за то што су његови претходници учинили и довели до раскола у цркви, моћи ћемо о било чему да разговарамо. То што је Католичка црква урадила не може опростити ни небо ни земља – закључује Никанор.

Међутим, протојереј-ставрофор Димитрије Калезић подсећа да се Ускрс сваке године обележава другог датума и да православна и римокатоличка црква имају посебне методе израчунавања на који дан Ускрс пада.

– Ови методи израчунавања примењују се вековима и уопште није једноставно сада почети с применом неког другог система – сматра Калезић.

(Телеграф, 15. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4NmCategories: Вести над вестима

10 replies

 1. СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА И ПРАВОСЛАВНИ СРБИ НЕ СЛАВИ НИКАКАВ „УСКРС“, НЕГО САМО ВАСКРС; ХРВАТИ НЕ СЛАВЕ НИКАКАВ ВАСКРС, НЕГО УСКРС

  Калезић не треба да меша Ускрс и Васкрс. Васкрс је традиционална реч из старо српској језика и Српска православна црква, према томе, не може да слави никакав „Ускрс“. Слава Српске православне цркве је само Васкрс. Чуди нас да то један православац не зна и не разуме.

  То изједначавање Ускрса и ВАСКРСА новијег је времена, тако рођење Христово славе под именом „ускрс“ само Срби који су посткомунистички „нововерци“ који су се верски пробудили у примењеном !“помодарству“,а не из суштинске верске српске православнохришћанске традиције и побожности.

 2. КАЛЕНДАР

  Православну свету веру
  И календар стари,
  Духом Светим надахнути
  Оци нам предали.

  Вера наша живоносна
  И календар прави,
  Предање су апостолско
  Светитељу Сави.

  Што с изволи Духу Светом
  И светим оцима,
  Утврди се браћо моја
  Светим саборима.

  Светом Сави и оцима
  Православног рода,
  Кроз чување тих светиња
  Сијаше слобода.

  Те истине браћо мила
  Верни прихватише,
  И по њима у животу
  Смерно се владаше.

  Предање је наше свето
  Сви га вероваше,
  Сада, свагда и посвуда
  Деци предаваше.

  И ми Срби Светосавци
  Последњих времена,
  Држимо се Христа Бога
  Његовог бремена.

  Благ је јарам нашег спаса
  И бреме му лако,
  Православље и календар
  Нека чува свако!

  Владика Жички Николај
  (1923. године)

 3. U principu vjera i jeste podjelila veliki Srbski narod na ove sada male narode. U principu sljedbenici simbola krsta trebaju imati slične običaje i datume, ali sve trebaju da vode pravoslavci, a ne Vatikan leglo pokvarenluka. Ja sam da svi hristijani sve slave zajedno, ali da se ukine Vatikan ili da na čelo dođe Srbin i da svi vatikanci puste brade da ne hodaju ćosavih lica kao žene da su

 4. @nije bitno, веома је битно.Ти мали народи су прво отпали од православне вере па последично томе и од Србства. Није Србство веће од Православља и Христа, ту многи бркају лончиће. Национализам је добар само ако је у служби исповедања православне вере и никако другачије. Другачије се своди на обичајну паганију и тражење разлога да се некоме полупа глава зато што није Србин, то јест своди се на шовинизам и касније добијамо нацизам.
  Небеска Србија је Христова Србија.

 5. Да се и ја једном сложим са његовим преосвештенством Епископом банатским. Не може се мењати оно што је утврђено на првом Васељенском сабору 325. године. Тада је недвосмислено утврђен начин одређивања датума Васкрса. То што су расколници и јеретици са запада одустали од тога, то је њихов проблем. И што се тиче овог питања у нашој Цркви не постоје никаква различита мишљења. Чак и, од „бораца за веру“ озлоглашени, Митрополит Јоанис Зизјулас је ватрени поборник идеје да је наше израчунавање датума Васкрса тачно. Он је такође и највећи противник „Филиокве“, али то је друга тема.

 6. Blagojeviću jesi li ti čuo nekada u životu da su Srbi stariji od Hrišćanstva?

 7. Mojim oponentima – ANTIEKUMENISTIMA

  Postoji misljenje da ce SPC, ako prihvati ekumenizam i uspostavi dijalog sa katolickom crkvom, izgubiti svoju posebnost i nezavisnost.

  Vrlo pogresno misljenje !

  Gledano kroz istoriju, SPC je prezivela i tursko (visevekovno) i komunisticko (visedecenijsko) nedoba. Ona je retko kad bila jaka kao danas. Danas je ona voljena i postovana od naroda i izdasno podrzana od strane vlasti Srbije i RPC. Ona danas slobodno cvrsto i uspravno stoji visoko dignute glave.

  Ukoliko u delegaciji za pregovore bude mudrih i otvorenih ljudi, koji svome narodu zele mir i prosperitet, moguce je postici dobre rezultate. Svaki rezultat postignut za pregovarackim stolom, bice bolji korisniji i trajniji od rezultata postignutih ratom.

  Uz pozdrav i svako dobro
  DD

 8. Сад ће г.Никанору да нађу неке украдене новчанике и да га го*њивом мотком изагнају из Цркве (не знам само зашто пишем великим словом?)

 9. @Deda Djole

  “Ukoliko u delegaciji za pregovore bude mudrih i otvorenih ljudi, koji svome narodu zele mir i prosperitet, moguce je postici dobre rezultate. Svaki rezultat postignut za pregovarackim stolom, bice bolji korisniji i trajniji od rezultata postignutih ratom.

  Uz pozdrav i svako dobro
  DD“

  Верујем да се ово “омакло“ @Deda Djole-ту, јер ово је више него очигледан
  “РАТНИ УЛТИМАТУМ“, упућен православним Србима и држави Србији!
  Ово захтева објашњење, извињење и опозив!
  У противном се може сматрати као ратни поклич не само на нове погроме Срба у српским крајинама у Хрватској – “СРБЕ НА ВРБЕ“ , него и на све Србе на територији Балкана, УКОЛИКО СЕ НЕ ПОСТИГНЕ ЕКУМЕНИСТИЧКИ ДОГОВОР ПО ВОЉИ И КРИТЕРИЈУМИМА ВАТИКАНА, КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ?!

  Драган Славнић

 10. Snazna i uspravna, Pravoslavna crkva je ravnopravni partner Katolicke crkve i ne mora prihvatati nikakve uslove. Danas se ispunila Gavrilova (1) novogodisnja poruka Srbima :

  . . . I u snazi se, u miru obzivite svi skupa.
  I necete se ni od koga bojati
  Jer ce se svi vasi zlotvori
  Od vas posramiti
  I razbeci se ispred vas.
  I vi cete se nasporiti i uzrasti po navise.

  (1) Gavril Stefanovic Venclovic : Novogodisnja zdravica 1732.

Оставите коментар