Блиц: Русија окренула плочу према Републици Српској?

Русија је, сасвим неочекивано, потписник прекјучерашњег коминикеа УО Савета за спровођење мира у којем су наведени и ставови супротни званичној политици Републике Српске.

Тако се амбасадор Петар Иванцов, за разлику од својих претходника, није оградио од формулације „геноцид у Сребреници“, а заједно са осталим политичким директорима дао је подршку активирању Акционог плана за чланство у НАТО.

Петар Иванцов

Петар Иванцов

Руски амбасадор није издвојио мишљење ни током расправе о владавини права, а високи представник за БиХ Валентин Инцко нагласио је после седнице да је коминике усвојен једногласно и да је УО посебну пажњу посветио понашању „неких политичара из Републике Српске који су управо кроз оспоравање владавине права настојали себи осигурати политички капитал“.

Та расправа је изродила и позив на стриктно поштовање одлука Уставног суда, а занимљиво је да је коминике дошао управо у време кад Република Српска покушава да сачува 9. јануар као Дан Републике због којег је усвојена и Декларација о заштити Закона о празницима РС. У Декларацији се наводи да РС неће прихватити одлуку Уставног суда БиХ по апелацији бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића ако буде оспорен Дан Републике.

Ставови руског амбасадора су још необјашњивији, када се има у виду да се Русија у изјавама функционера РС стално спомиње као највећи пријатељ и алтернатива Европској унији. Од Русије се очекује и помоћ у случају да пред  Савет безбедности Уједињених нација дође резолуција о Сребреници коју предлаже Велика Британија. Русија би, бар према жељама званичне РС, требало да уложи вето како би са Срба скинула колективну кривицу која се ставља на терет квалификацијама „геноцида“, а коју је Иванцов сада званично прихватио.

Професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја каже да је очигледно да се нешто мења на међународном плану, јер се овакви ставови косе са одређеним политикама и у РС, али и изван ње.

Шолаја верује да се ради о снажном упозорењу да РС, између осталог, мора другачије да почне да разговара са Европском унијом, Америком или, рецимо, Турском и да је дошло време за другачију изградњу укупних односа у БиХ.

– Навикли смо да се Русија и Турска у саопштењима после седнице обично не слажу са одређеним ставовима, али је сада постигнут консензус. Вероватно се не ради само о мишљењу руског амбасадора у БиХ, већ и чињеницом да се ставови Русије мењају на међународном плану и да је можда притиснута због односа са Украјином. Република Српска то све мора озбиљније да прати – каже Шолаја.

Без појашњења из руске амбасаде

Од руског амбасадора у БиХ Петра Иванцова „Еуроблиц“ је тражио детаљно појашњење у вези са подршком изјавама из коминикеа УО Савета за спровођење мира која су потпуно супротна интересима званичне Републике Српске. Међутим, одговори нису стигли .

Марија Милић

(Блиц, 12. 6. 2015)

Руси изненадили Додика

Нисам имао прилику да видим коминике који је усвојен на последњој седници Савета за спровођење мира (ПИК) у Сарајеву и не могу да га коментаришем, али о неким темама које су биле предмет расправе имаћу прилику да разговарам са Сергејом Лавровом, министром спољних послова Русије, на састанку 18. јуна, рекао је за „Политику“ Милорад Додик. То је све што је председник Републике Српске имао да каже поводом изненађења на седници ПИК-а, одржаној 9. и 10. јуна у Сарајеву, када се руски амбасадор није оградио од формулације о „геноциду у Сребреници“, усвојене у коминикеу. Било је то први пут после дужег времена да су формулације које не иду наруку српској политици у БиХ усвојене једногласно на овом савету. На питање да ли остаје при том да ће покушати убедити Русију да заустави резолуцију Велике Британије у Савету безбедности УН о Сребреници, Додик кратко каже да ће и о томе разговарати са Лавровом.

Милорад Додик (Фото: Танјуг)

Милорад Додик (Фото: Танјуг)

Политичка снага Републике Српске последњих неколико година добрим делом црпла се из ветра у леђа који је амбасадор Руске Федерације на седницама Савета за спровођење мира давао подршком политикама у Бањалуци. Издвајањем мишљења руски амбасадор тупио је оштрицу одлука ПИК-а – тела надређеног високом представнику – што је Српској на известан начин давало маневарског простора, бар кад је реч о односу према високом представнику и ОХР-у. Савет за спровођење мира у БиХ тело је које се обично двапут годишње састаје и анализира ситуацију у БиХ и на известан начин даје смернице рада и понашања високог представника у БиХ. Наиме, у овом коминикеу децидирано се, између осталог, наводи „да се геноцид у Сребреници, ратни злочини и злочини против човечности почињени током сукоба у БиХ не смеју заборавити или негирати“.

М. Кременовић 

(Политика, 13. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4MLCategories: Вести над вестима

Оставите коментар