МИП Русије: За последњих 19 година у Хрватској око 30.000 Срба прешло у римокатоличанство

Министарство спољних послова Руске Федерације поводом обележавања 70. годишњице победе над фашизмом израдило је опсежан документ назван „Неонацизам – опасна претња људским правима, демократији и владавини права“ у којем је, у оквиру анализе европских земаља, обухваћена и Хрватска која је прозвана због нетолеранције према Србима.

sp-hrvati

Руси, између осталог, наводе да је „агресивни национализам, етничка и верска нетолеранција усмерена првенствено против највеће мањинске групе, Срба, чији се број од 1991. смањио за две трећине“, пише Слободна Далмација.

Позивајући се на податке активиста за људска права, у извештају се тврди да је у последњих 19 година око 30.000 Срба у Хрватској прешло на другу веру, односно прихватило католичанство.

„Стручњаци кажу да је главни разлог за то жеља родитеља да спрече малтретирање деце у школи на основу њихова етничког или верског порекла“, наводи се у документу.

Руски аналитичари истичу и да се Срби у Хрватској суочавају с озбиљним административним и другим препрекама у проналаску посла и повратку имовине.

Набрајају се и појединачни случајеви ксенофобичног вандализма на православним гробљима, скидање ћириличних плоча, уништавање спомен-плоча жртвама усташког логора Јадовно на Пагу, као и скрнављење јеврејског гробља из XVI века у Сплиту.

У овом документу су Славонија, северна Далмација и западни Срем лоцирани као подручја у којима је посебно јак хрватски национализам.

Наводи се и да је бивши председник државе Иво Јосиповић упозорио на узнемирујуће трендове јачања неофашизма и неонацизма у Хрватској пред којима не би требало затварати очи.

Коментаришући тај извештај, председник саборског Одбора за људска права и права мањина Фурио Радин тврди да никад није чуо за податак да је 30.000 Срба прешло на католичанство и да се ради о неоснованим бројкама.

Радин уверава да Хрватска не може бити прозивана за неонацизам, да постоји „спорадично кокетирања с усташтвом, стадионски национализам, али да генералне оцене руског МВП-а не стоје“.

Неки од случајева који се наводе налазе се и у опсежној студији „Насиље и несношљивост према Србима у 2014. години“, коју је израдила чланица Српског народног већа и новинарка Тамара Опачић.

СНВ и Клуб заступника СДСС-а у Сабору почели су 2013. године евидентирање и праћење таквих случајева, па Опачић наводи да је прошле године забележено 82 примера етнички мотивисаног насиља, несношљивости и говора мржње против Срба, што је пораст у односу на годину раније.

„За то су криви избори јер десница предвођена ХДЗ-ом као главни политички капитал за повратак на власт користи националистичку реторику која подразумева антисрпску хистерију“, казала је Опачић.

Под лупом Руса се нашао и певач Марко Перковић Томпсон, па се у њиховом извештају оцењује да непостојање закона против историјског ревизионизма и негирање ратних злочина омогућава хрватским естрадним звездама да пропагирају усташтво, при чему истичу Томпсонов пример и његово певање „Јасеновца и Градишке Старе“, песме у којој се величају усташки покољи.

Члан Извршног одбора Хрватског хелсиншког одбора Иво Банац потврђује да у Хрватској, као и другде, има инцидената који су у вези са неофашизмом, али пита „ко су Руси да раде прозивке и са којим интересом?“.

Он сматра да закон који би бранио историјски ревизионизам не би смео да буде донет јер би ограничио слободу говора.

Лист наводи и детаље из студије СНВ-а где се налазе и фотографије и пописи графита нацистичких, фашистичких и усташких симбола и поруке којима се позива на физичко насиље према Србима, у готово свим хрватским градовима, као што су „Србе на врбе“, „убиј Србина“, „Србине, сели се“, „кољи Србе“…

Такође је наведено да је највећа концентрација увредљивих графита забележена на улицама Загреба.

Спутњик

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 8. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4ISCategories: Вести над вестима

Оставите коментар